Bussen - BilNorge.no
img
img
img
img
img
img
img
def bilnytt biljobb Bil FirmaBil YrkesBil Motorbransjen Default forside meny
bilde
Bussen
Dette er for det første norsk og for det andre noe større enn en bil.
Biltester:
bsgif Biltester
Norges største samling biltester fra bladet Bil (1996-2020).

Twitter RSS
bsgif
Skjønt hvorfor bussen, som har satt navn på filmen, påstås å være fra 1923 i filmen når den er fra 1924 aner jeg ikke. Men disse historiske detaljene var kanskje ikke viktige da filmen ble laget i 1961.

Dette er en Arne Skouen-film, og som det aller meste av det han har skapt i sitt liv, er det en klar undertone av sosial refsing her. Torvald er bussjåfør, han kjører den eldgamle bussen sin, men har tid til alt mulig annet også – han er både sosialkurator og effektivt bud. Vi får et klart inntrykk av at det ”å holde ruta” ikke var første prioritet.

Uten hans innsats hadde ikke bygda fungert. Men det tror ikke Herredskontorsjefen på. Han har fått et meget attraktivt tilbud fra en stor bussoperatør med moderne materiell og effektive tidsstudier. Ikke bare skal det bli skikkelige ruter og rutetider, men de skal sannelig følges også.

Dermed begynner det folkelige opprøret som heldigvis (og ikke helt uventet) knuser det manipulerende Herredsstyret, og Torvald og bussen kan fortsette.

Men ikke helt til i dag, for nå står bussen på Sporveismuseet i Oslo. Chassiset er en Berliet og karosseriet er bygget på Skabo. Fire slike fikk Ekekebergbanen i begynnelsen av 20-årene, de ble brukt mellom Sæther (banens endeholdeplass) og Godheim, og mellom Ankertorget i Oslo og Abildsø (der det ikke fantes noen bane i det hele tatt).

Den bussen som ble brukt i filmen, og som Leif Juster betjener tilsynelatende uten et eneste gearkræsj, ble restaurert i Oslo Sporveier i 1958. Da hadde den stått avskiltet siden 1931 – og fra 1928 hadde den bare gått som reserve.

Etter at den ble festet til Skouens film har det nok skjedd et jevnt forfall igjen. For selv om den ser meget bra ut der den står later det til at den ikke er spesielt kjørbar lenger. Vi får være glad til at den virkelig finnes.

toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside
annonse
logotest
Påmelding til daglig nyhetsbrev.
  
   
pix pix pix
pix pix pix pix
pix     pix
 
pix     pix
pix     pix
   
pix     pix
pix     pix
pix   pix

 
Annonse: