Mazda6
Mazda6
Mazda6
Mazda6
Mazda6
Mazda6
Mazda6
Mazda6
Mazda6
Mazda6

For folk flest - del 2

Det ble en tett kamp mellom de to rommelige, folkelige stasjonsvognene Hyundai i40 og Mazda6. De subjektive inntrykkene måtte fordøyes vel og lenge og de objektive fakta måtte granskes ekstra nøye før vi kunne kåre en vinner.

Publisert Sist oppdatert

- Del 1

- Del 1
- Konklusjon
- Testvurdering og poeng Hyundai i40 - Testvurdering og poeng Mazda6

Mye for pengene 

I teorien kan du få i40 fra 276.000 kroner, med 115 hk diesel og laveste utstyrsnivå.

I praksis er dette en bil svært få vil velge, og for å få full pakke må du legge på 100.000 kroner. Med utstyrsnivå Premium finner vi en imponerende liste av snacks, slik som adaptive lys, ryggekamera, stort glasstak som kan åpnes, skinnseter samt programmerbart førersete med elektrisk justering og to minneposisjoner.

En gimmick med en viss praktisk verdi er at setet går helt tilbake når motoren stoppes. Dessuten er bilen utstyrt med en viktig sikkerhetsdetalj, et system som leser veiens kantlinjer og automatisk styrer bilen tilbake igjen i veibanen hvis du er i ferd med å krysse en linje uten å bruke blinklys først. Hyundai i40 fortjener absolutt betegnelsen ”mye bil for pengene”.
 
Mazda6 har ryddig, enkelt og oversiktlig førermiljø, men med et visst plastpreg samtidig som man ikke rekker frem til alle brytere og knapper uten å bøye seg frem. Begge bilene har noe korte sitteputer, men det er bedre sidestøtte i ryggen på Mazdas delskinnseter enn i Hyundais skinnseter. Mazda har mer tradisjonell utforming av dashbord og midtkonsoll enn i40, kall det gjerne mer traust.

Denne gang har vi valgt motorer som ikke straffes altfor hardt av norske avgifter, men med nok hestekrefter til at vi aldri får noen tanker om at dette er undermotorisert.

Våre akselerasjonsmålinger viser nærmest identiske resultater mellom de to testbilene – bortsett fra under mellomakselerasjon fra 70 til 100 i femtegir.

Her trengte Mazda6 2,5 sekunder lengre tid for å få opp farten, noe som betyr at femte- og sjettegiret har høy utveksling. Dette er et triks som mange bilprodusenter benytter for å spare drivstoffdråper ved landeveiskjøring, men for deg som bilfører betyr det også at du må jobbe mer med girspaken ved forbikjøringer.
 
I bakrommet 

Bagasjerommet er en viktig detalj på en stasjonsvogn. Muligheten for lettvint å kunne laste inn mye bagasje er jo nettopp en av årsakene til at folk velger stasjonsvogn fremfor sedan.

Begge testbilene svelger et solid antall liter, men det er likevel forskjeller. På papiret har i40 det største lastevolumet som femseter, men dette inkluderer rommet under gulvet, så i praksis er det liten forskjell.

Som 2-seter, altså med bakseteryggene nedfelt, byr Mazda på 10 cm større lastelengde, og dessuten er den 4 cm bredere mellom hjulhusene.

Smarte hendler på hver side i bagasjerommet sørger for å vippe ned seteryggene kjapt og enkelt. Ved at sitteputene automatisk glir fram og ned, blir gulvet i lasteavdelingen helt flatt.
 
På god vei 

Kjøreegenskapene kjennetegnes av fin balanse mellom god komfort og sportslighet. Her rekker Mazda opp til et noe høyere nivå enn i40 – det er blant annet styringen som er litt mer presis og gir bedre tilbakemelding fra underlaget. Mazda6 har også et noe mer presist girskift enn hva i40 kan by på.

Men vi skal ikke glemme det faktum at 18-tommers hjul med 45-profil dekk gir bidrag i sportslig retning fremfor den mer moderate dekkdimensjonen på Hyundai i40.
 
Det koster 

I basisutgave med den aktuelle motoren under panseret – det vil si uten tilleggsutstyr – har begge våre testbiler en startpris under 330.000 kroner. Når Mazda6 ender noe lavere enn i40 i pris på våre testbiler, skyldes det hovedsakelig et noe mer beskjedent utstyrsnivå.

Misforstå ikke, her finnes mye utstyr som er kjekt å ha, slik som parkeringssensorer foran og bak, elektrisk oppvarmet frontrute, varsling av biler i speilenes dødsone samt delskinn. En detalj som utgjør en forskjell mellom de to, er at Mazda6 mangler navigasjonssystem.


LES VIDERE:
 
Powered by Labrador CMS