-
Møller Bil Outlet Alnabru:
Salgssjef Bruktbil
-
Werksta Kristiansand:
Billakkerer
-
Volvo Car Fornebu:
Leder Servicemarked
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Fleet Manager
-
Mekonomen Company Bilverksted AS:
Avdelingsleder
-
Man Truck & Bus Norge AS:
Selger TopUsed
-
Møller Bil Stavanger:
Takserer
-
RSA Import:
Salgs- og markeds-koordinator
-
Team Verksted AS:
Delelager/kundemottak
-
Man Truck & Bus Norge AS:
Selger nye lastebiler på Østlandet
-
Møller Bil Skadesenter Ryen:
Bilskadereparatør
-
Werksta Kristiansand:
Teamleder Karosseri
-
Bilservice AS:
Bilmekanikere
-
Albjerk Bil Drammen AS:
Salgssjef
-
Mobile Kjeller AS:
Servicemarkedssjef
-
Man Truck & Bus Norge AS:
Key Account Manager Customer Service
-
Bilia Norge AS:
Innkjøpsansvarlig
-
Robert Bosch AS:
Teknisk Support
-
RN Nordic:
Head of Sales
-
Møller Bil Gjøvik:
Bilmekaniker
-
Toyota Østfold AS:
Salgskonsulent
-
RSA BIL Forus:
Bilselger Nye og Brukte biler
-
Bilia Norge AS:
Salgsdirektør Fleet
-
Team Verksted AS:
Mekaniker
-
Herøy Bil & Maskin AS:
Bilmekaniker
-
Bilforlaget AS:
Journalister/Reporter
Radarstyrt B-Klasse-strøm
Den elektriske B-Klassen fra Mercedes debuterte i Palo Alto – og ikke i Oslo. Viktigere er det kanskje at bilen har en radarstyrt rekkeviddeforlenger.
Foreløpig kan ingen hos importøren si nøyaktig når B-Klassen i el-versjon kommer til Norge. Ei heller finnes det antydning av pris («Bortsett fra at det later til at den blir uten avgifter og moms»).
En indikasjon er at i Tyskland skal den selges for rett under 40.000 euro, ca. 5.000 mer enn en e-Golf skal koste. I Norge er prisen på strøm-Golfen ca. 245.000 kroner mens i3 er ca. 5.000 kroner dyrere.
Men mens Golf har 85 kW og i3 har 125, skal Mercedesen få en elmotor på 132 kW (180 hk). Toppfarten er begrenset til 160 km/t, og den skal kunne ta deg til 100 på 7,9 sekunder.
Vi får også vite at elpakken er bygget inn slik at ikke noe av innvendig plass er berørt, og bagasjevolumet er oppgitt til 501/1456 liter.
Men hvis vi skal avslutte katalogavskriftavdelingen og begi oss inn på det som er litt interessant, finner vi at bilen er utstyr med radar.
Og denne radaren brukes til litt annet enn vi er vant til. Ikke til nødbrems eller aktiv fartsholder eller fotgjengervarsling, men til å forlenge rekkevidden.
De aller fleste elbiler har et strømgjenvinningssystem som gjør at batteriene lades når du triller i fri, eller bremser.
Forutseende
Her hjelper radaren deg ved at den slår inn gjenvinnings-modus når du for eksempel er så nær forankjørende at du uansett må slakke av litt eller at den forteller at nå må du bremse, slik at det er den som snur polene, slik at du får en slags motorbrems, eller ved at den henter strøm tilbake fra «tomgangs»-trilling.
Før jeg har prøvd det aner jeg ikke hva det vil si i praksis. Rekkevidden oppgis til 200 km – hvilket ikke er oppsiktsvekkende meget. Men om det er oppnådd med litt mindre batteripakker, takket være ekstra intens strømgjenvinning, vet jeg heller ikke.
Men jeg vet at man må betale ekstra for systemet, og at det leveres med manualer under rattet slik at du selv kan velge mellom kjør og gjenvinn og samtidig leke at du er Formel 1-kjører.
Hvorfor Mercedes valgte Palo Alto og ikke Oslo – Oslo er jo som kjent verdens elbil-navle – er ganske klart.
For det første er denne bilen ganske amerikansk. Den debuterte på New York utstillingen i fjor. Den har ikke så lite Tesla i seg. Og det er i denne byen Mercedes har sitt Advanced Design Studio i USA.
For ordens skyld: det er der de utvikler sine holistiske interface – så vet du det også. (Nei, ikke jeg heller – vet egentlig hva det er).