-
byMEDHUS AS:
Detailer / bilklargjører
-
byMEDHUS AS:
Bilselger
-
Formula Automobile Norge AS:
Sales Executive & Brand Specialist
-
Møller Bil Outlet Alnabru:
Salgssjef Bruktbil
-
Werksta Kristiansand:
Billakkerer
-
Volvo Car Fornebu:
Leder Servicemarked
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Fleet Manager
-
Mekonomen Company Bilverksted AS:
Avdelingsleder
-
Man Truck & Bus Norge AS:
Selger TopUsed
-
Møller Bil Stavanger:
Takserer
-
RSA Import:
Salgs- og markeds-koordinator
-
Team Verksted AS:
Delelager/kundemottak
-
Man Truck & Bus Norge AS:
Selger nye lastebiler på Østlandet
-
Møller Bil Skadesenter Ryen:
Bilskadereparatør
-
Werksta Kristiansand:
Teamleder Karosseri
-
Bilservice AS:
Bilmekanikere
-
Albjerk Bil Drammen AS:
Salgssjef
-
Mobile Kjeller AS:
Servicemarkedssjef
-
Man Truck & Bus Norge AS:
Key Account Manager Customer Service
-
Bilia Norge AS:
Innkjøpsansvarlig
-
Robert Bosch AS:
Teknisk Support
-
RN Nordic:
Head of Sales
-
Møller Bil Gjøvik:
Bilmekaniker
-
Toyota Østfold AS:
Salgskonsulent
-
RSA BIL Forus:
Bilselger Nye og Brukte biler
-
Bilia Norge AS:
Salgsdirektør Fleet
-
Team Verksted AS:
Mekaniker
-
Herøy Bil & Maskin AS:
Bilmekaniker
-
Bilforlaget AS:
Journalister/Reporter
Eksos-manipulering av dimensjoner
Dersom dette er sant - og Volkswagen har "tilstått", "ja det er sant" - er det lenge siden uttrykket "tatt med buksa nede" har vært så passende.
Fredag ettermiddag ble det kjent at amerikanske miljømyndigheter, EPA, beskylder Volkswagen-konsernet for å ha utstyrt 482.000 firesylindrede dieseldrevne Audier og Volkswagener med en egen software i motorstyreprogrammet.
Dette lille tillegget til nødvendig elektronikk hadde et spesielt talent - det merket når motoren ble testet og koblet da inn alle motorrensesystemer som kunne etableres der og da, slik at testresultatet viste verdier som lå godt innenfor det lovlige.
«Men når utstyret ikke var aktivert, og bilen kjørte som vanlig, slapp den ut inntil 40 ganger så mye nitrogenoksider», påstår EPA.
Legger seg flat
Og Volkswagen har allerede lagt seg flat. Martin Winterkorn, toppsjef, har allerede beklaget på en måte som ville vært en japansk industrileder verdig. «Jeg personlig beklager på det dypeste at vi har skuffet den tiltro våre kunder og offentligheten har hatt til oss», sier han blant annet.
Og har – bombe – satt i gang en granskning, både internt og eksternt.
Det er et par ting som er uklart. For det første hvordan VW har arrangert denne fiffige lille «Defeat Device» som EPA kaller den. For i min bok ville kreftene synke merkbart når man rotet med emisjonskontrollen for å senke spesielle verdier drastisk.
Men jeg har prøvd å kontakte Richard Corey, han jobber i California Air Resources Board og var glupingen som oppdaget forsøket på bedrageriet, om akkurat dette, men han har ikke svart.
Teknisk avansert
Ikke har han fortalt noen hvordan han kom på sporet av det han kaller en «innretning utført på et meget høyt teknisk nivå», men her kan vi gå ut fra at det er en blanding av målingene utført av International Council of Clean Transportation, og de påstandene de har kommet med i etterkant, samt noen ferske ADAC-målinger som har vekket nysgjerrigheten.
Men en annen ting som er veldig uklart. Hvordan kunne de som gjorde denne innsatsen tro at det ikke ville bli oppdaget? Når man ser hva som ikke er mulig å skjule av hemmeligheter i Formel 1 softwaren, virker dette innslaget fra Volkswagen som en kjempestor «Se på meg – jeg jukser»-plakat i sammenligning.
Her har selvfølgelig Stefan Bratzel et poeng. Han er professor ved Handelshøyskolen i Bergisch Gladbach og sier til Der Spiegel at dette (også) viser at det kreves strukturelle endringer hos Volkswagen. Dette dreier seg om interne styringsregler, sier han. «Her er det noen som ikke har holdt hardt nok i roret».
Store konsekvenser
Hvilke konsekvenser dette vil få for Volkswagen og de involverte er det selvfølgelig altfor tidlig å spekulere på. Og tabloid-antydninger om en bot på 1,8 milliarder dollar virker overdrevet. Det at VW med en gang begynte å samarbeide med menighetene, garanterer at «straffen» blir langt unna det som maksimalt kan ilegges (ca. 33.000 dollar per bil).
At en halv million biler må ombygges er imidlertid klart, at VW kan få problemer med å få godkjent sine 2016-dieselmodeller i USA, er nok også mulig. Dessuten vil det få ringvirkninger i Europa.
Borgermesteren i Paris, som lenge har bedt om et dieselforbud i byen, har fått ny ammunisjon. Og tyske miljøorganisasjoner brukte bare tre kvarter etter at nyheten ble kjent til å kreve dieselforbud i Tyskland også.
Jeg minner selvfølgelig om at allerede i første årgang av BIL skrev jeg at Diesel er no’ dritt – som har vært et mantra siden ungdommen. Jeg har vel antydet at det beste vil kunne bruke elbiler til i bysentra ikke var for å erstatte bensindrevne luksuslimousiner, men for å erstatte dieseldrevne 200-gram CO2-utslippende nærdistribusjonsbiler.
Men jeg hadde ikke ønsket at Volkswagen skulle bidra til å støtte opp om argumentene på den måten.
Og hva dette vil bety av badwill for VW-konsernet og deres standing i «det gode selskap», skal bli spennende å følge.