Sju av ti skeptiske til null ulykker på veiene

Kun hver tredje nordmann tror det vil være mulig å unngå ulykker og dødsfall i trafikken ved hjelp av ny teknologi.

Publisert Sist oppdatert

Bil- og teknologi-industrien jobber – sammen med myndighetene i hele den vestlige verden – intenst for å få ned antallet skadde og omkomne i trafikken. For den enkelte handler trafikkulykker om sorg, savn og lidelse, for samfunnet om kostnader.

Men en undersøkelse gjennomført av InFact på vegne av Continental viser at de færreste nordmenn tror det er realistisk å nå målet om null ulykker og null trafikkdrepte ved å ta i bruk ny teknologi.

Kvinner mest skeptiske
Menn er tydeligvis teknologioptimister i større grad enn kvinner. For mens 24 prosent av mennene mener det vil være mulig, svarer kun 13 prosent av kvinnene det samme.

Noe som kanskje ikke er overraskende, er at de yngre respondentene i større grad har tro på den nye teknologien, og at andelen som tror på muligheten for en ulykkesfri trafikk synker jevnt og trutt med alderen.

Blant de mellom 18 og 29 år, svarte snaut 30 prosent at de tror det vil være mulig å bli kvitt ulykker og dødsfall. For de eldste over 65 år, svarte bare rundt 11 prosent det samme.

Oslo-beboere er også påfallende mer positive til at teknologien kan hjelpe enn i resten av landet. Mens 29 prosent av de som bor i Oslo svarte på på spørsmålet «Tror du vi i fremtiden kan få null ulykker og null omkomne i trafikken takket være ny teknologi i bilene?», var kun mellom 20 og 13 prosent positive i de andre landsdelene. Aller mest skeptiske var beboerne i Midt-Norge.

Redder allerede liv
Continental er en av mange som produserer komponenter som bidrar til økt trafikksikkerhet, og i likhet med blant andre Volvo har selskapet som visjon å redusere både antallet ulykker og dødsfall til null.

– Moderne teknologi redder allerede liv på veiene over hele verden, sier Hege Eike Lie i Continental Norge.

Eike Lie henviser til at autonom kjøring, sammenkobling av veitrafikken og det at fremtidens biler kommer til å kommunisere med hverandre og ta hensyn til informasjon om forhold som ikke er mulig å se, vil redusere risikoen betraktelig, konkluderer sier Eike Lie.

Powered by Labrador CMS