Mazda : Fokus på kjøreglede - BilNorge.no
img
img
img
img
img
img
img
def bilnytt biljobb Bil FirmaBil YrkesBil Motorbransjen Default forside meny
bilde
img img
2 bilder i galleri
Fokus på kjøreglede
Selv om selvkjørende biler blir tilgjengelige, ønsker to tredeler av europeiske bilister selv å sitte bak rattet. Det viser en fersk undersøkelse i regi av Mazda.
Biltester:
bsgif Biltester
Norges største samling biltester fra bladet Bil (1996-2019).

Twitter RSS
bsgif

Mazda er over gjennomsnittet opptatt av kjøreglede, noe mange av deres biler bærer preg av. Nå har de engasjert Ipsos MORI til å foreta en markedsundersøkelse om hvordan fremtiden med selvkjørende biler vil påvirke oss.

Basert på svar fra 11.008 respondenter i 11 europeiske land konkluderer undersøkelsen med at kjøregleden er stor hos svært mange.

To tredeler ønsker fortsatt å sitte bak rattet, mens bare 33 prosent «ønsker selvkjørende biler velkommen».

Kjøregleden er spesielt høy i Storbritannia, Tyskland, Østerrike og Polen der 71 prosent sier de foretrekker å sitte bak rattet selv. Italia er eneste land som tipper under 60 %. Alle som har prøvd å kjøre til en middagsavtale, eller å finne en ledig P-plass i en italiensk storby, skjønner antagelig hvorfor.

Interessen for autonome biler er spesielt lav i Frankrike og Nederland (25 %), og bare på 29 prosent i England.

Det interessante er også at det er liten forskjellen mellom aldersgruppene – man skulle kanskje tro at unge var mer åpne for å bli kjørt av autonome biler enn eldre som har en tendens til å være skeptiske til ny teknologi. 

Men forskjellene er minimale – i aldersgruppen 18-21 år er 33 % positive, 25-34 år er faktisk litt høyere med 36 % og 35-44 befinner seg i samme landskap med 34 prosent. Utslagene hadde nok vært større om gruppen 45+ hadde vært med.

Undersøkelsen viser også at mange er redde for å miste gleden det medfører å kunne kjøre bil.

69 prosent av de spurte sier de håper fremtidige generasjoner fortsatt vil ha muligheten for å kjøre bil selv, tallene er så høye som 74 % i Polen og 70 % eller høyere i UK, Tyskland, Frankrike og Sverige.

36 prosent av de som liker å kjøre ser på bilkjøring som en forlengelse av sin personlighet, og 34 prosent er redde for at bilkjøring kan bli noe som hører fortiden til.

– Som et merke med fokus på kjøreglede er det hyggelig å konstatere at mange europeere deler vår interesse. Selvsagt har autonome biler en rolle i fremtiden, men for mange er gleden ved å sitte bak rattet enda viktigere, sier Jeff Guyton, toppsjef for Mazda Europa.

– Hvis man ser på bilindustrien generelt er det mange produsenter som neglisjerer den rene kjøregleden og kun fokuserer på autonome egenskaper. Vi vil fortsette å lage biler med fokus på kjøreglede, konkluderer Guyton.

Andre detaljer fra undersøkelsen viser at 54 prosent har vært på kjøretur «bare for moro skyld» – i Sverige er andelen hele 73 prosent.

53 prosent sier også at bilkjøring er mer enn å forflytte seg fra A til B, ja 55 % ser sågar på kjøring med venner og familie som en spesiell opplevelse.

Når man ber respondentene sammenligne med andre aktiviteter, svarer 37 % at de foretrekker bilkjøring fremfor dataspill, 23 % vil heller kjøre bil enn å sitte på en bar.

I Italia og UK foretrekker 9 prosent bilkjøring fremfor sex, 12 % av kvinnene og 6 % av mennene. Kanskje er det ikke så rart at noen av de mest ekstreme sportsbilene kommer fra Italia?

toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside
annonse

logotest
Påmelding til daglig nyhetsbrev.
  
   
pix pix pix
pix pix pix pix
pix     pix
 
pix     pix
pix     pix
   
pix     pix
pix     pix
pix   pix

 
Annonse: