Porsche : Retro-dekor på Le Mans Porscher - BilNorge.no
img
img
img
img
img
img
img
def bilnytt biljobb Bil FirmaBil YrkesBil Motorbransjen Default forside meny
bilde
img img img img img img
47 bilder i galleri
Retro-dekor på Le Mans Porscher
Dette var en gøyal finte. To av de 911 RSR som starter på Le Mans til helgen er dekorert for å minne oss om tidligere tiders Porsche-innsats.
Biltester:
bsgif Biltester
Norges største samling biltester fra bladet Bil (1996-2019).

Twitter RSS
bsgif

Den jeg liker best er selvfølgelig den gamle purka.

Den dukket opp i hodet på Anatole Lapine. Han var designsjef hos Porsche i 1971 da de skulle bombe Le Mans med en 917/20. Helt uprøvd, med en vanvittig aerodynamikk – karosseriet gikk langt utenfor hjulene – i alle retninger.

Denne bilen var vel egentlig bygget bare for at de skulle sette raskeste tid i kvalifiseringen.

Den var da også den raskeste bilen – overlegent – under prøvene, men i løpet ramlet den fort ned på femte før den endte utenfor banen etter en liten smell.

Men det spiller ingen rolle. I dag er den en stjerne på museet, antakelig en av Porsches mest berømte racerbiler.

Nå er den samme oppskriften brukt på årets startnummer 92. Like Pink som den gamle Pinken – og akkurat som den, delt opp i slakterbiter, med det riktige navnet på cutten skrevet på. Akkurat som de store plakatene hos slakterne i gamle dager.

Men også en annen 911 RSR har hentet uniform fra gamle. Denne er imidlertid litt vanskeligere å hekte på en bestemt bil.

Rothmans-fargene har vært brukt på mye. 1986 Paris-Dakar vinneren for eksempel. En 959. Eller på flere gruppe C-biler, både på 956 C og 962 C. Også på biler som vant Le Mans fire år på 80-tallet.

Nå kan selvfølgelig ikke Rothmans navnet brukes, merket er jo fremdeles aktivt innen tobakk, men det trengs ikke. Fargene og formene er så innarbeidet at det kan ikke være noen som tviler på hva dette er for et minne.

Men skal vi dra frem litt Rothmans-dritt også? I Canada ble tobakk-giganten tiltalt for å ha oppmuntret til smugling av røyk inn i landet.

Formålet skulle være å få myndighetene til å sette ned tobakksavgiften og derved gjøre det mindre attraktivt å drive med denne aktiviteten. I 2008 sa Rothmans at de var skyldige etter tiltalen, og endte med å betale 100 millioner dollar i bot.

Hvilket ikke har noe med Porsche å gjøre, deres forhold til Rothmans var fylt av triumfer hele veien.

For virkelig å vise at de liker minner nå som de feirer 70 år, har Porsche enda et muntert innslag på Le Mans.

Begge garasjene for disse to nydekorerte minnene ser ut som den gamle pit’en som var i bruk fra 1956 til 1990, med mursteinsvegger og håndverktøy i stativer. Vi får håpe de også har det som skal til dersom disse 2018-modellene trenger å komme innom nå og da.

Men jeg er ganske sikker. Disse to bilene kommer til å dukke opp på de fleste bildene fra årets løp. Uansett hvem som vinner.

toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside
annonse

logotest
Påmelding til daglig nyhetsbrev.
  
   
pix pix pix
pix pix pix pix
pix     pix
 
pix     pix
pix     pix
   
pix     pix
pix     pix
pix   pix

 
Annonse: