AC Cobra Series 1 Electric

AC Cobra Series 1 Electric

AC Ace

AC Ace Bristol

AC Le Mans Cobra

Shelby Cobra Mark1

Shelby Cobra Mark1

AC feirer 58 år med Cobra

Forfriskende at noen velger 58 år som en fødselsdag det skal gjøres noe ut av. AC gjør det med stil.

Publisert Sist oppdatert

De fleste kjenner vel bare AC-navnet i forbindelse med enten vekselstrøm på engelsk, eller med Cobra.

Det er også Cobra-forbindelsen som skal feires nå som AC Cars forteller at de skal blåse liv i gamle Ace.

Bilen var en sensasjon da den dukket opp i 1953. Absolutt og uten forbehold nydelig – her behersket engelskmennene for en periode Barchetta-uttrykket bedre enn selv italienerne klarte det.

Karosseriet i sin opprinnelige form er en ukvalifisert skjønnhet den dag i dag.

Det var noe annet spesielt også med den opprinnelig versjonen: den brukte ACs egen sekssylindrede overliggende-kam motor.

Den stammet, tro det eller ei, fra slutten av første verdenskrig, cirka 1917, men var fullstendig adekvat i sin nye rolle også, som drivkraft i en moderne sportsbil som skulle være der oppe samme med for eksempel Jaguars XK-modeller.

Det var jo også Ace som ble offer for Carroll Shelbys ambisjoner – han skulle finne en måte som gjorde at Ford kunne gruse Chevrolet Corvette. Resultatet ble Cobra, og et karosseri som etterhånden ble bredere og fetere og utbanka hjulbuer og egentlig ganske vulgær – men uhyre potent.

Så derfor ble jeg litt nervøs da jeg hørte at AC skulle i gang med en nye Cobra-serie.

Slapp av, her er det den originale Ace-formen som gjelder – de syns vel de må kalle bilen Cobra for å få litt oppmerksomhet.

De har riktignok vært innpå den veien tidligere – AC har faktisk eksistert kontinuerlig, via en del omveier riktignok, siden 1901. Det finnes ikke noe levende, eldre bilmerke i England i dag. Underveis har selvfølgelig de også lagd en og annen «continuation» Cobra.

Det de gjør nå er imidlertid å bygge 2 x 58 biler med et utseende så tett opp mot originalen som mulig.

58 fordi det er 58 år siden de bygde de første Cobraene og sendte dem til USA der drivlinjen ble montert.

Men glem det, dagens «Cobraer» får enten 2,3-liters, 350-hesters motoren fra dagens Mustang. Dessverre en firer – ACE burde alltid ha seksere, etter ACs egen sekser fikk de silkespinn-sekseren fra Bristol og etter det en Ken Rudd-trimmet 2,6-liter som satt i bl.a. Ford Zephyr.

Denne vil gå til 100 på seks sekunder og koste cirka 85.000 pund.

Den andre 58-bils serien blir fullelektrisk med en motor på 230 kW (313 hk). Også her blir vekten under 1250 kg som gir deg 100 på 6,7 sekunder.

Den lave vekten kommer utvilsomt av den beskjedne batteripakken på bare 54 kWt. De regner med at rekkevidden ikke blir på mer enn litt over 200 kilometer.

Men man kan jo kjøpe en av hver, en for Grand Touring og en for kortreiste turer. £ 138.000 skal de ha for den strømførende.

Jeg håper de har klart å bygge inn de gamle kjøreegenskapene også. Ace er noe av det beste jeg har kjørt fra den perioden.

Powered by Labrador CMS