BilNorge.no - Oversikt
img
img
img
img
img
img
img
def bilnytt biljobb Bil FirmaBil YrkesBil Motorbransjen Default forside meny

Bil i film

Biltester:
bsgif Biltester
Norges største samling biltester fra bladet Bil (1996-2020).

Bil i film

Denne artikkelserien, som i utgangspuntet var BilNorge.nos julekalender 2003, er i sin helhet viet biler i filmer og TV-serier. Og, selv om det nok er en og annen bil eller film du kjenner, har vi holdt oss langt borte fra de helt åpenbare, som James Bonds Aston Martin.


Bussen

Dette er for det første norsk og for det andre noe større enn en bil.


Metropolis

Dersom ikke Edmund Rumpler hadde bygget sine ”Tropfenwagen” tidlig i 20-årene hadde Fritz Lang måttet ha funnet dem opp selv.


Trafic

Siden denne serien har utviklet seg til å bli en slags oversikt over elendige filmer og TV-serier der det eneste som er forholdsvis pålitelig, er de bilene som opptrer, får vi forsøke å avslutte med et par filmer der også selve filmen rettferdiggjør litt oppmerksomhet.


Mannix

Jeg må tilføye at for meg har Mannix to høydepunkter. Det første er Mad-parodien ”Manic” som kom i 1971, men senere er trykket opp igjen. Det andre er selvfølgelig Bilen. Den opprinnelige Mannix Roadsteren. En George Barris-bygget cabriolet på USAs mektigste bil på den tiden, en forhjulsdrevet Oldsmobile Toronado 1968-modell.


Starsky and Hutch

Jeg hadde en viss sympati for denne serien. Det kan ha vært håret hans, eller Starsky og Hutch som egentlig hadde det ganske koselig sammen der de satt og drakk elendig kaffe, eller fanget slemme folk.


Robocop

Robocop endte opp både som filmer og TV-serie. Her har vi Motown, men uten Ross eller Badou eller Eminem, med vegg-til-vegg kriminalitet og styrt av et kjempekonsern – omtrent slik vi kjenner Detroit i dag.


Knight Rider

Det var vel ikke stort annet enn KITT å glede seg over i TV-serien Knight Rider. Der har vi altså Michel Long, Vietnam-veteran og så politimann, hardt skadet i tjenesten, som blir assistenten til Wilton Knight, superbilliardæren som kjemper mot de kriminelle.


Bergerac

I 10 år var Jim Bergerac en politioffiser på Jersey. Og i alle disse årene, mellom 1981 og 1991, kjørte han rundt i sin åpne Triumph 1800 Roadster. Fremdeles slipper man ikke unna, en av tidenes mest populære re-runs.


Smokey and the Bandit

Den opprinnelig Smokey-bilen var en 1977 Pontiac Trans Am. Etter det har det vært mange Smokey-filmer og mange Bandit-biler.


Chitty Chitty Bang Bang

For oss rendyrkere av Den Hellige Bilhistorie er Chitty Chitty Bang Bang en av grev Zborowskis mange flymotoriserte racerbiler som han lot bygge etter den første verdenskrig. Noen gikk fryktelig fort på Brooklands-banen, andre virket enda mer fryktinngytende når de var utstyrt med registreringsskilt og ble brukt på landeveien.


Wild Wheels

Dette er en underlig film som kanskje ramler litt utenfor julekalenderens egentlige format. Men den bør med, selv om dette er en filmklubb-film i mye større grad enn de andre. For her møter vi ArtCar i en form som antyder Jack Kerouac møter Jackson Polloc på Black Top.


The Italian Job

Her snakker vi om den opprinnelige ”stjæl-gullet-i-Torino”-filmen, ikke om den ferske gjenskapningen. Vi snakker om filmen der en Miura P400 ender over en fjellside i Alpene og hvor komikeren Benny Hill, filmens computergeni, har en spesiell forkjærlighet for svære damer.


Tucker

Det er galt å påstå at Tucker er den eneste filmen der en bil spiller hovedrollen. Men det er vel den eneste helaftens spillefilm som dreier seg om veksten og kollapsen av et bilmerke. Det ble film bare fordi Francis Ford Coppola og George Lucas, director og producer, hadde Tucker-dilla.


Duel

For det første er dette Steven Spielbergs debutfilm (1971). For det andre er det en praktfull Peterbilt trekkvogn med i denne filmen. Den tar på mange måter litt av glansen (i den grad vi kan snakke om glans i denne ganske skumle filmen) fra Dennis Weavers Plymouth Valiant.


The Blues Brothers

Den automatgearede Dodge Monaco 440 fra 1974 som Elwood kjørte og som Jake satt ganske mye i den korte tiden han var på utsiden av murene og piggtråden, har vel forårsaket større trafikk-kaos enn noen andre filmbiler.


The Man with the Golden Gun

James Bonds biler er viden kjent, men for meg er det ikke BMWer eller Astoner – ikke engang undervannsLotuser – som står for de bilistiske høydepunktene fra disse filmene. Det er over-brua-hoppet i ”den gyldne pistol”.


Helgenen

The Saint var vel en av de mer vellykkede fløtepus-seriene på TV i 60-årene. Og ganske sikkert et av de første eksemplene på så bastant Product Placement.


Back to the Future

Alle de tre BttF-filmene bruker en deLorean som tidsmaskinen. En av verdens mest håpløse biler fikk en form for evig liv her i hvert fall, om kanskje ikke akkurat slik som mannen bak bilene hadde tenkt seg da han ville bygge karosseriet i rustfritt stål.


Mad Max

Vi har så mange tilhengere av australske biler her på BilNorge at vi av og til blir minnet om at nå er det lenge siden vi har vist en Holden, eller noe annet australsk jern. Dere vil nok vite alt om Mad Max filmene.


Bullitt

Jeg er ikke helt enig med meg selv om det er Steve McQueens 1968 Mustang GT 390 eller den Chargeren han forfølger som er den virkelige filmbilen fra en av verdens beste forfølgelsesscener. Jeg tror jeg foretrekker Chargeren for den hadde så helt utrolig krengning her og der.


The Car

Dette er vel opphavet til alle nyere filmer om biler som har en sjel – enten den er forbannet eller ei, og det er mange som hevder at denne 1977-filmen er inspirasjonen for Stephen Kings bok om Christine.


Herbie the Love Bug

Herbie, den elskelige Folkevogn-Bobla, er kanskje en av filmverdenens best kjente biler. Hvor mange Herbie-filmer som ble laget etter denne første aner jeg ikke, og hvor mange Herbies som egentlig finnes har jeg heller ikke peiling på, selv om det er et engelsk museum som påstår de eier originalen og at akkurat deres bil har opptrådt i fire Herbie-filmer.


Christine

Filmtittelen er navnet på en bil. En gal bil. Den var født gal, allerede på samlebåndet. Den var ikke bare gal – den var levende. Og hun var så lojal mot sine eiere at de ble tilsvarende lojale mot henne – og etter hvert helt gale.


Car of Dreams

Sammen med en film jeg ikke engang husker hva heter, om en forgylt Rolls som ble brukt til smugling, er dette en av de hyggeligste filmene med Rolls-Royce tilstedeværelse.