Ikke bruk vinterdekk om sommeren! - BilNorge.no
img
img
img
img
img
img
img
def bilnytt biljobb Bil FirmaBil YrkesBil Motorbransjen Default forside meny
bilde
img img img img img img
22 bilder i galleri
Ikke bruk vinterdekk om sommeren!
Vi hører det hver vår: Ikke kjør med piggfrie vinterdekk på sommeren. Men hvor ille kan det være? Vi testet, og dette er resultatet.
Biltester:
bsgif Biltester
Norges største samling biltester fra bladet Bil (1996-2020).

Twitter RSS
bsgif

Først publisert i bladet BIL nummer 11/2016

For å si det veldig enkelt: Det er dramatisk!

Men la oss begynne ved begynnelsen. Inspirasjonen til denne testen kom fra en rask opptelling på en tilfeldig parkeringsplass i hovedstaden. Det var påfallende hvor mange biler som var utstyrt med piggfrie vinterdekk.

Noe mønster blant de som kjørte var umulig å spotte. Det var dyre biler og billige biler, nye biler og gamle biler, menn og kvinner.

De eneste mønstrene vi kunne se, var de på gummien. Og med så mange kjørende på vinterdekk, var det dags for å finne ut av hvor ille dette kunne være.

Med god hjelp fra Vålerbanen, som stilte både bane og vanningsanlegg til disposisjon for oss, tok vi med oss måleutstyret vårt, og bremset i vei.

Her i redaksjonen har vi alltid hatt godt måleutstyr, som vi har brukt ved testing av akselerasjon og nedbremsing i mange år. Racelogic-utstyret er state-of-the-art, og uhyre nøyaktig.

Hvordan og hvorfor
Med på laget fikk vi Jon Erik Ludvigsen, daglig leder for Dekkimportørenes forening. Han hjalp oss med å skaffe flere sett med brukte dekk til vår testbil, en ny Volkswagen Golf.

Hvorfor Volkswagen Golf? Fordi det er Norges mest solgte bil, vi vet av erfaring at den har gode bremser, som leverer konsekvente resultat selv med flere harde oppbremsinger på kort tid, og det var enkelt å skaffe hjul til den modellen.

Hvorfor brukte vinterdekk? Fordi veldig mange – de fleste, faktisk – vinterdekkene vi kunne se på parkeringsplassene nå (september 2016 da testen ble utført), var godt brukte.

Og hvorfor kjøre testen nå i september? Fordi det er nå – i denne relativt lange overgangsperioden mellom sommer og vinter – de piggfrie dekkene er farligst. Når veiene oftere er regnvåte og løvet ligger der som bananskall i tegneseriene.

«Jeg tenkte å kjøre ut vinterdekkene nå i sommer, før jeg må skaffe nye til neste sesong» er en klassiker vi hører ofte.

Nå kan vi tydelig vise grunnen til hvorfor folk bør kvitte seg med denne tankegangen umiddelbart.

Farlig fort
Kort fortalt: Bremseegenskapene til piggfrie vinterdekk på tørr asfalt er sammenlignbare med hva et sommerdekk yter på vått føre.

Vi fikk rundt 23 meter bremselengde fra 80 kilometer i timen på tørr asfalt med sommerdekk, 28 meter på våt asfalt. Vinterdekkene bremset på 28 meter på tørt.

Det er når vinterdekkene møter våt asfalt dramatikken begynner. For her lå snittet på smått utrolige 45,5 meter! Da var den vannede delen av banen vår slutt.

Dette var ikke bare ille – det var mye verre enn noen av oss fryktet. Både oss fra redaksjonen og bransjemann Ludvigsen er sjokkert.

Det er kanskje ikke så lett å visualisere hvor stor denne forskjellen er, men la oss gjøre et lite regnestykke:

Dersom bilen med sommerdekk stopper på 28 meter fra 80 km/t, og bilen med vinterdekk stopper på 45 meter, vil vinterdekk-bilen fortsatt ha en hastighet på nesten 50 kilometer i timen idet den passerer sommerdekk-bilen.

Der du med sommerdekk akkurat klarer å stoppe for en forankjørende bil, eller enda verre; et menneske, vil bilen med vinterdekk treffe objektet i en hastighet som i beste fall er veldig ubehagelig – i verste fall fatalt.

Tusen takk til Vålerbanen, som stilte med bane, vanningsanlegg og muskelkraft til disposisjon for testen vår.

Odd Erik Skavold Lystad
Tekst og foto

toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside
annonse

Bilbransjens stillingsmarked - rett til målgruppen

Se flere stillingsannonser her
logotest
Påmelding til daglig nyhetsbrev.
  
   
pix pix pix
pix pix pix pix
pix     pix
 
pix     pix
pix     pix
   
pix     pix
pix     pix
pix   pix

 
Annonse: