Jaguar : Autonomi for de bilsyke - BilNorge.no
img
img
img
img
img
img
img
def bilnytt biljobb Bil FirmaBil YrkesBil Motorbransjen Default forside meny
bilde
img img img
3 bilder i galleri
Autonomi for de bilsyke
Jaguar Land Rover er midt oppe i et program der de skal lære selvkjørende biler å oppføre seg skikkelig slik at de om bord ikke skal bli bilsyke.
Biltester:
bsgif Biltester
Norges største samling biltester fra bladet Bil (1996-2021).

Twitter RSS
bsgif

Det hele startet med et opplegg som jeg tror jeg ikke helt ønsker å se for meg.

Jag/LR påstår at faktisk så mange som 70 % av oss kan oppleve bilsyke i en eller annen grad.

Så har de på en eller annen måte samlet 15.000 miles med det de kaller bilsyke-data (hvem vasket bilene etterpå? Forskerne?) og utviklet et registreringssystem som de kalte ‘wellness score’.

Ved hjelp av data derfra, observasjoner av kjøremønster eller om hvordan man sitter, eller øyehøyde – en hel mengde små variabler – utarbeidet de et kjøremønster- og et kabin-oppsett som kunne minske bilsyketendensene med inntil 60 %.

Her er bilen utstyrt med biometriske sensorer som overvåker fysiologiske signaler som kroppen sender ut. Disse signalene, kombinert med måling av bilens bevegelser kan gi indikasjoner på bilsyke – lenge før offeret selv oppdager at nå blir jeg syk igjen.

Og derved kan bilen selv endre oppførsel for å hindre en ny innvendig rengjøring.

Jaguar forteller at E-Pacens 26 sete-konfigurasjoner pluss klimasystemet pluss øyevinkelen mot infotainment-systemet, er laget for å unngå kvalme. Sammen med bilens adaptive opphengning der settingen kan endres hver 10. millisekund er det mange muligheter for å gjøre dem med bilsyketendenser mindre følsomme.  

Men med mindre bilsyke-sensorene kan instruere sjåfører hele tiden og i sanntid, kan ting allikevel gå galt.

(saken fortsetter)

Tilnærmet full kontroll kan man ikke ha før bilen kjører selv. Den er – i motsetning til en sjåfør – i stand til å ta imot en rekke eksterne henvendelser, og så ta hensyn til dem.

Dermed kan vi se fram til Jaguar Land Rovers nye software som skal redusere bilsyke ved å regulere kjøremønsteret til fremtidens selvkjørende biler.

I tillegg til at man trekker veksler på alle de dataene som allerede er samlet, ligger det selvfølgelig mye maskinlæring inne i det nye arbeidet. Ikke alle spyr like lett, og AI vil hjelpe programmet til å finne individuelle løsninger.

Selv de av oss som ikke er plaget vil antakelig dra nytte av denne innsatsen. Hvis det virkelig er slik at fremtidens autonomi vil tillate oss å lese en bok eller legge kabal eller småduppe, mens bilen kjører oss, vil sannsynligvis også vi kunne bli plaget.

Jeg opplever det selv, hvis jeg som passasjer ikke følger med på det som skjer utenfor, kan jeg merke antydninger av ubehag. Og det er ingen tvil om at å ha feste i rattet gjør at sjåfører sjeldnere blir bilsyke enn de stakkarene han slenger rundt inne i bilen.

Project Vector heter produsentens program for å utvikle et avansert autonomi-klart konsept for fremtidig mobilitet. Og det hele er et skritt på veien mot Destination Zero.

Jeg aner ikke noe om verken Vector eller Zero, men syns det høres spennende ut med en bil som gjør at hen som sitter ved siden av, kanskje ikke skriker så høyt og ofte som før.

toolbar_print.gif Printervennlig versjon   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside
annonse


Bilbransjens stillingsmarked - rett til målgruppen

Se flere stillingsannonser her
logotest
Påmelding til daglig nyhetsbrev.
  
   
pix pix pix
pix pix pix pix
pix     pix
 
pix     pix
pix     pix
   
pix     pix
pix     pix
pix   pix

 
Annonse: