-
Jæger Automobil AS:
Bilskadetakserer
-
Toyota Bilia AS:
Key Account Manager
-
Quipd AS:
Teknikere
-
byMEDHUS AS:
Detailer / bilklargjører
-
byMEDHUS AS:
Bilselger
-
Formula Automobile Norge AS:
Sales Executive & Brand Specialist
-
Møller Bil Outlet Alnabru:
Salgssjef Bruktbil
-
Werksta Kristiansand:
Billakkerer
-
Volvo Car Fornebu:
Leder Servicemarked
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Fleet Manager
-
Mekonomen Company Bilverksted AS:
Avdelingsleder
-
Man Truck & Bus Norge AS:
Selger TopUsed
-
Møller Bil Stavanger:
Takserer
-
RSA Import:
Salgs- og markeds-koordinator
-
Team Verksted AS:
Delelager/kundemottak
-
Man Truck & Bus Norge AS:
Selger nye lastebiler på Østlandet
-
Møller Bil Skadesenter Ryen:
Bilskadereparatør
-
Werksta Kristiansand:
Teamleder Karosseri
-
Bilservice AS:
Bilmekanikere
-
Albjerk Bil Drammen AS:
Salgssjef
-
Mobile Kjeller AS:
Servicemarkedssjef
-
Man Truck & Bus Norge AS:
Key Account Manager Customer Service
-
Bilia Norge AS:
Innkjøpsansvarlig
-
Robert Bosch AS:
Teknisk Support
-
Møller Bil Gjøvik:
Bilmekaniker
-
Toyota Østfold AS:
Salgskonsulent
-
RSA BIL Forus:
Bilselger Nye og Brukte biler
-
Bilia Norge AS:
Salgsdirektør Fleet
-
Team Verksted AS:
Mekaniker
-
Herøy Bil & Maskin AS:
Bilmekaniker
-
Bilforlaget AS:
Journalister/Reporter
Kina-BMW på strøm
Kan Kina-bygde iX3 bli like viktig for BMW som i3 har vært siden 2014? Svaret foreligger ett år fram i tid. Spørsmålet er om det i 2021 holder med kun bakhjulsdrift på en elektrisk SUV!
Først publisert i Bladet BIL nummer 11/20.
Kan en elektrisk BMW-SUV som ikke har firehjulsdrift gi samme bilopplevelse som de bensin- og dieseldrevne? Eller som de hybride?
Spørsmålene er mange rundt BMWs snarlige lansering av deres første elektriske SUV, iX3. Og hva er iX3? Jo, en helt vanlig X3 som BMW har nappet bensinmotoren og firehjulsdriften ut av, montert inn 80 kWt med batterier i gulvet og koblet bakhjulene til 286 elektriske hestekrefter med 400 Nm dreiemoment tilgjengelig så fort pedalen berøres. Et hardt trykk, og det tar 6,8 sekunder å komme til hundre med nær 2,2 tonn bil, hvorav batteripakken alene veier 529 kg.
450 KM
Batteripakken holder til rundt 450 kilometer WLTP-rekkevidde og DC-lades langs landeveien med inntil 150 kW ladefart under optimale forhold, mens AC-ladefarten hjemme begrenses til 11 kW.
Kritikken mot BMWs norske superselger, i3, har jo vært – og er fortsatt – at den ikke har de typiske BMW-trekkene som for mange ligger i produsentens innsats i chassisoppbyggingen og kjøreopplevelsen.
Akkurat det siste har nok BMW brydd seg mindre om, der de siden slutten av 2013 og fram til i år har hatt hendene fulle med å ordne køen av kunder som har gitt BMW salgstall og markedsandel de før bare kunne drømme om. Så langt er det tatt 27.600 i3 til landet, parallell/bruktimport inkludert. Og like viktig: i3 skaffet BMW tusenvis av kunder som aldri hadde sittet i en BMW før.
Så hvor mye er det igjen av X3 i iX3?
SÅ NÆR SOM MULIG
Det meste av de typiske BMW-egenskapene er etter min mening så nær en bensin-/dieselbil det lar seg gjøre å komme med en elektrisk drivlinje. Litt lyd, om enn kunstig (kan programmeres av), er også der, i hvert fall i sportsmodus, men ikke akkurat den tunge og herlige rekkesekser-bassen BMW tok tilbake i 3-literen enten det er bensin eller diesel på tanken. Men fordi momentet kommer med en gang og i en jevn strøm uten girskift, oppleves kraften annerledes, mer brutal med en gang og mindre brutal etter hvert som farten øker.
Sånn sett framstår Tesla Model 3 råere på grunn av mer motoreffekt til å flytte mindre vekt. Kommende Model Y som skal konkurrere med iX3, har Model 3 i bunnen.
Her er lett å glemme at iX3 først og fremst skal dekke familiære behov, og at BMW M og M Competition-variantene av X3 er til for dem som drømmer at de er på Rudskogen når de i virkeligheten kjører på en svingete landevei.
PLUSS 400 KG
Etter en dag bak rattet på norske senhøstveier i en tyskregistrert iX3 påspandert gode våtgreps kontinentale vinterdekk, er det umulig å si at BMW går på akkord med mytene bygd opp gjennom tiår. Drøyt 400 kg mer bilvekt enn i X3 xDrive30i merkes, men samtidig befinner vekten seg ganske nær asfalten og er fordelt med 57 prosent på bakakselen og 43 prosent på forakselen.
At bilen har motoren bak og kun trekker på bakhjulene, kommer tydelig fram ved at den setter seg mer og skyter fart på en annen måte enn en motorkraftig 4x4 elbil eller en framtrekker.
Så vidt jeg har oversikt, er BMW først ute med adaptiv regenerering av energi. Det betyr at bilens radar leser trafikken, og bremser ned så snart pedalen slippes og trafikk foran registreres. Smart, og virker veldig godt i bytrafikk. Er nesten som å kjøre én-pedals bil. Videre kan regenereringen stilles manuelt i tre trinn. Når girvelgeren vippes til posisjon B, oppfører iX3 seg som en én-pedals bil à la i3, Opel Ampera og Nissan Leaf.
KONSERVATIV
Den som er familiær med BMWs SUV-er, vil umiddelbart kjenne seg igjen i sittestilling foran, iDrive-funksjonen på midtkonsollen til høyre for girvelgeren og kjøreoppsettprogrammene (på iX3; sport individuell, sport, comfort og økonomi). BMWs overraskende konservative holdning til skjermbruk videreføres i iX3, så her er ingen vegg-til-vegg skjermer à la Mercedes, Honda e og flere kinesiske merker.
På grunn av batteripakkens tykkelse, reduseres sittehøyden for baksetepassasjerene. I praksis betyr det først og fremst dårligere lårstøtte for langbeinte.
Bagasjeplassen i iX3 er bare 40 liter mindre enn i bensin-/dieselutgavene, og ladekablene oppbevares i et eget rom bak motoren. Siden det er så godt som helt tomt under det digre dekselet rett under panseret, overrasker det at BMW ikke valgte å utnytte plassen til et ekstra bagasje-/ladekabelrom slik som i eksempelvis Tesla, Audi og Jaguar gjør.
BLÅ ELEMENTER
At bilen er elektrisk, ses på den lukkede grillen og en rekke blå elementer både utvendig og innvendig.
Siden X3 har noen år bak seg, har den heller ikke fått den enorme grillen BMW er i ferd med å rulle ut på helt nye modeller.
iX3 lanseres med tre utstyrspakker før skreddersøm; Charged, Charged Plus og Fully Charged. Jeg antar Charged Plus med elektrisk justerbare sportsstoler, motorlyd, headupdisplay og Harman Kardon surround lydanlegg er mest aktuell. Toppmodellen leveres standard med tilhengerfeste samtidig som de blå elementene utvendig fjernes.
Dette er prisene:
- Charged: Kr. 559.000
- Charged Plus: Kr. 615.000
- Fully Charged: Kr. 631.800
Begynnerprisen ligger, før foreslåtte avgiftsjusteringer i statsbudsjettet, 100.000 kroner lavere enn prisen på den mest puslete bensinvarianten (100 hk mindre motoreffekt og 100 Nm mindre moment). iX3 er dessuten rundt 60.000 kroner lavere priset enn rimeligste ladehybrid som har omtrent samme ytelser, men er en tanke raskere fra 0-100, om det er viktig.
IONITY-AVTALE
BMW var en av initiativtakerne til det europeiske ladenettverket Ionity, som tilbyr DC-ladning med inntil 350 kW ladefart. Derfor jobbes det med et eget fordelsprogram slik at iX3-eiere kan lade rimeligere hos Ionity enn drop-in kunder gjør.
Problemstillingen rundt iX3 koker derfor ned til hvor viktig mangelen på firehjulsdrift og bare 750 kg tilhengervekt (ladehybriden trekker 2000 kg og dieselvarianten 2500 kg) er for kjøperne av denne type biler, når Tesla ruller ut Model Y, VW-konsernet fyller på med firehjulsdrevne elbiler fra Audi, VW og Skoda og Volvo pøser på med den litt mindre XC40 Recarge samtidig som Polestar ganske sikkert kommer sterkt tilbake med Polestar 2. Og fortsatt i dette bildet må ikke storselgere som Mercedes EQC, Jaguar I-Pace og ikke minst den noe større Audi e-tron, glemmes.
Som første Kina-bygde BMW, ventes iX3 å være i Norge i løpet av første kvartal neste år.
OBS!
Prisene i testen var gyldige da bladet ble produsert. Du finner alltid oppdaterte priser i vår nybildatabase.