-
Møller Bil Outlet Alnabru:
Salgssjef Bruktbil
-
Werksta Kristiansand:
Billakkerer
-
Volvo Car Fornebu:
Leder Servicemarked
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Fleet Manager
-
Mekonomen Company Bilverksted AS:
Avdelingsleder
-
Man Truck & Bus Norge AS:
Selger TopUsed
-
Møller Bil Stavanger:
Takserer
-
RSA Import:
Salgs- og markeds-koordinator
-
Team Verksted AS:
Delelager/kundemottak
-
Man Truck & Bus Norge AS:
Selger nye lastebiler på Østlandet
-
Møller Bil Skadesenter Ryen:
Bilskadereparatør
-
Werksta Kristiansand:
Teamleder Karosseri
-
Bilservice AS:
Bilmekanikere
-
Albjerk Bil Drammen AS:
Salgssjef
-
Mobile Kjeller AS:
Servicemarkedssjef
-
Man Truck & Bus Norge AS:
Key Account Manager Customer Service
-
Bilia Norge AS:
Innkjøpsansvarlig
-
Robert Bosch AS:
Teknisk Support
-
RN Nordic:
Head of Sales
-
Møller Bil Gjøvik:
Bilmekaniker
-
Toyota Østfold AS:
Salgskonsulent
-
RSA BIL Forus:
Bilselger Nye og Brukte biler
-
Bilia Norge AS:
Salgsdirektør Fleet
-
Team Verksted AS:
Mekaniker
-
Herøy Bil & Maskin AS:
Bilmekaniker
-
Bilforlaget AS:
Journalister/Reporter
Segmentets råeste fra Rimac
Kroatiske Rimac har endelig vist produksjonsutgaven av den bilen vi har ventet på i ti år. Det ser ut som den svarer til forhåndshypen.
De siste årene har jeg stort sett møtt startup-elbiler med flærr i karosseriet og langt over 1000 hester med et langt gjesp.
Det er ikke slik jeg reagerer på Rimac – de folkene har jeg tatt på alvor siden jeg møtte dem første gang for ti år siden.
Historien etter det har vært dønn seriøs, utviklingen av en spiss-modell har vært tålmodig, trinn for trill (og fantastisk veldokumentert på Youtube), samtidig som folkene bak har sørget for en solid kontantstrøm – dels ved å selge tjenester og kompetanse til andre bilfabrikker, dels ved å selge deler av seg selv til kolleger rundt omkring.
De bygger store deler av det elektriske anlegget til Aston Martins Valkyrie, Hyundai og Kia kjøpte seg inn med 80 millioner euro for et par år siden, og tidligere i år økte Porsche sin eierandel fra 15 til 25 prosent der.
I mange av de vanligere elbilene som nå kommer på markedet, ligger det Rimac-teknologi som gir disse modellene helt spesielle egenskaper. På ladersiden, for eksempel.
Men oppi alt det andre har Mate Rimac endelig fått tid til å fullføre C2-modellen slik at den er blitt produksjonsklar og han har gitt den navnet Nevera. Jeg aner ikke hvorfor, jeg håper bare det ikke har noe med ‘never’ å gjøre.
Han påstår imidlertid det er noe meteorologisk som har med plutselige og uventede elektriske stormer som fyker over Middelhavet og treffer kysten i Kroatia med et smell.
Litt som bilen kanskje, selv om den er lydløs – for denne er i den klassen hvor man for alvor begynner å spørre om ikke grensene snart er nådd.
Null til hundre på 1,85 – det merkes i nakken.
Og enda bedre: det viser seg at de fire motorene, en i hvert hjørne på til sammen ca. 1900 hester, gjør at bilen kommer til 300 km/t 2,5 sekunder kjappere enn de hadde regnet med. Nå tar det 9,3 sekunder.
Fremdeles må du gjennom ytterligere hundreognoe kilometer pr. time før du treffer toppfarten!
Bugatti Chiron får visse problemer i dette møtet.
Det har forresten også vært en annen positiv endring i spesifikasjonene underveis. Dreiemomentet på 2299 Nm som vi snakket om på Genève-utstillingen viser seg nå å være på 2360. Et nyttig, lite tillegg det også.
Bilen har selvfølgelig masse elektroniske hjelpere om bord, denne skal brukes til med enn bare riv-aks rett frem. Det er den individuelle momentfordelingen til hvert enkelt hjul som står i sentrum og som sørger for både stabilitet og antispinn.
Den kan du stille inn på syv forskjellige program med full drift som en opsjon.
Det har vært jobbet mye med karosseriet de siste to årene også. Det er en rekke algoritmestyrte bevegelige aero-elementer om bord som har sørget for 34 % lavere luftmotstand enn den hadde på Genève 2018, samtidig som stabilitet og marktrykk, når det trengs, er forbedret.
Under skallet finner du den største karbonenheten som for tiden benyttes i verdens bilproduksjon (sier Rimac). Det er den som inneholder den H-formede batteripakken og er med på å danne strukturen i hele bilen.
120 kWt inneholder den – holder til 550 WLTP-kilometer. Med 500 kW ladekapasitet behøver ikke kaffepausen før lunch bli ubehagelig lang. Og bilen er åpenbart ment for seriøs touring. Plass til tilstrekkelig reisebagasje for de to som det er seter til.
Føreren sitter foran et digitalt display han kan figurere helt etter eget hode. Og han behøver ikke følge rådene fra coachen heller, men kanskje han blir en bedre sjåfør av å gjøre det.
I stedet for å dytte inn en rekke funksjoner som skal gjøre at sjåføren blir mindre og mindre engasjert i bilen og selve bilkjøringen, bruker Nevera kunstig intelligens til å coache sjåføren.
Systemet overvåker og analyserer kjørestilen via 12 ultralyd sensorer, 13 kameraer og seks radarer som ender opp i instruksjoner og råd som man får både på øret og i skjermen – hvis man vil.
Denne modellen skal bygges i 150 eksemplarer – godkjent for veibruk over hele verden.
Mate Rimac lover at det ikke vil bli to helt like i denne serien, for han har et omfattende utstyrsprogram tilgjengelig, og hver enkelt kunde blir invitert til fabrikken som å spekke sin egen bil.
Rundt 2 millioner euro skal det altså koste deg.