BYD Tang
BYD Tang
BYD Tang
BYD Tang
BYD Tang
BYD Tang
BYD Tang
BYD Tang
BYD Tang
BYD Tang
BYD Tang
BYD Tang
BYD Tang
BYD Tang

Stor bil – store ambisjoner

BYD går elektrisk inn i Europa, og starter for sikkerhets skyld i Norge. SUV-en Tang er like stor som ambisjonene, hvilket betyr å bli godt synlig på norske veier i løpet av høsten.

Publisert Sist oppdatert

Først publisert i Bladet BilAutofil nummer 8-2021.

Kineserne påstår at de bygger drømmebilen din. Høsten vil vise om det stemmer. Og hvor kommer drømmene fra? BYD, som startet bilproduksjon så sent som i 2003, er ganske enkelt forkortelse for Build Your Dreams.

Vi er i Ekebergåsen i Oslo, og plassen foran den kjente restauranten er stappfull med biler. Alle helt like, kun fargen skiller dem. For endelig skal BYD lansere sin første personbil Europa, og siden den er elektrisk falt valget på Norge.

– Dette er begynnelsen på noe stort. Hvis vi ikke klarer å selge de 1500 bilene vi får innen årets utgang, så kan vi bare slutte og melde overgang til NAV, kommer det kontant fra Dunvold.

AMBISJONER
Alltid spissformulerte Frank Dunvold, administrerende direktør i RSA, selskapet bak BYD Norge, har ambisjoner for det kinesiske bilmerket. Stoke-fan Dunvold mener det å lansere en så komplett SUV som Tang til 599.000 kroner, er som å score på åpent mål. Flere enn 1500 biler makter ikke BYD å levere i år.

Så hvordan skal et for de fleste ukjent merke nå fram til kunder som etter hvert begynner å få ganske mange elbilmodeller å velge blant?

Vel, Polestar og MG kom fra intet og ble i løpet av ett år blant de store billeverandørene i Norge. Og mange nordmenn har for lengst stiftet bekjentskap med BYD uten at de sannsynligvis er klar over det. Bare å se ut av vinduet. Hvis bussen som passerer utenfor er elektrisk, så står ganske sikkert navnet BYD i fronten på den.

FØRSTEINNTRYKKET
Jeg har kjørt mange nye, elektriske bilmodeller det siste året. Ikke alle ser ut til å bli like stor suksess som Polestar og MG, men BYD har gjort seg flid med detaljene, og det lille førsteinntrykket etter noen urbane kilometere i Oslo-gryta sier meg at Tang ikke står tilbake for noen andre elbiler i dette prissjiktet, snarere tvert om:

* 4,87 meter lang sjuseter
* Digert bagasjerom
* Firehjulsdrift
* 516 hk gjør bilen styggrask
* Trekker 1500 kg tung tilhenger
* Rekkevidde minst 400 km

HELE PAKKEN
Siden RSA begynte å jobbe med å få bilen til Norge i fjor er interiøret endret og utstyrspakken økt, men prisen den samme. Sitteputer foran som kan forlenges, og rattet lengde- og høydereguleres elektrisk.

Dashbordskjermen på 12,8 tommer gir et skarpt og godt bilde, ikke minst til ryggekameraet og de fire kameraene som i fugleperspektiv plasserer bilen i trafikkbildet. Skjermen gir assosiasjoner til Tesla Model 3, men med et lett trykk på en rattknapp dreies skjermen 90 grader og blir i høydeformat som i Tesla S og X. Selvfølgelig ganske unyttig, men det er ofte akkurat slike små og uvesentlige detaljer som blir en snakkis.

Materialvalg og opplevelse inne i bilen grenser mot premium.

Om det var noe jeg savnet? Headup display.

EGENPRODUSERT
Blade-batteriet, som BYD bygger selv, hevder de er bilindustriens sikreste batteri i forhold til brann, og dets kompakthet frigjør plass til de som oppholder seg i bilen. Batteriet inneholder heller ikke nikkel eller kadmium.

Bruttokapasitet på 86,4 kWt holder til rundt 400 kilometer WLTP-kjøring og en del mer om bilen kjøres i bytrafikk. Ladefart på 7 kW hjemme holder for de aller fleste, men 110 kW DC hurtiglading er i underkant av hva som forventes av en stor el-SUV i 2021. Den burde vært på 150 kW eller mer for eksempelvis å kunne måle seg med Tesla. For bilens viktigste utfordrer kan bli Tesla Model Y, som lanseres i det dette bladet dumper ned i din postkasse.

VI SYNES
Stor og svært interessant el-SUV som har alle muligheter til å lykkes i Norge.

OBS!
Prisene i testen var gyldige da bladet ble produsert. Du finner alltid oppdaterte priser i vår nybildatabase.

BYD Tang 4x4 Executive
Pris billigste Kr. 599 000
Pris testbil Kr. 607 900
Motortype Elektrisk
Samlet ytelse 516 hk - 680 Nm
Batteri (brutto) 86,4 kWt
Lading DC/AC 110/7 kW
Drivlinje 1A, firehjulsdrift
0-100 km/t 4,6 sek
Toppfart 180 km/t
CO2/NOx 0 g/km
Energiforbruk, oppgitt 21,6 kWt
Rekkevidde (WLTP) 400 km
Dimensjoner (L/B/H) 487/195/173 cm
Akselavstand 282 cm
Bilvekt 2489 kg
Bakkeklaring 19,0 cm
Tilhengervekt 1500 kg
Bagasjerom bak 235/940/1655 liter
Garanti/km 5 år/100 000 km
Batterigaranti/km 8 år/160 000 km
Miljøklasse A
Euro NCAP Ikke testet
Powered by Labrador CMS