-
Jæger Automobil AS:
Bilskadetakserer
-
Toyota Bilia AS:
Key Account Manager
-
Quipd AS:
Teknikere
-
byMEDHUS AS:
Detailer / bilklargjører
-
byMEDHUS AS:
Bilselger
-
Formula Automobile Norge AS:
Sales Executive & Brand Specialist
-
Møller Bil Outlet Alnabru:
Salgssjef Bruktbil
-
Werksta Kristiansand:
Billakkerer
-
Volvo Car Fornebu:
Leder Servicemarked
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Fleet Manager
-
Mekonomen Company Bilverksted AS:
Avdelingsleder
-
Man Truck & Bus Norge AS:
Selger TopUsed
-
Møller Bil Stavanger:
Takserer
-
RSA Import:
Salgs- og markeds-koordinator
-
Team Verksted AS:
Delelager/kundemottak
-
Man Truck & Bus Norge AS:
Selger nye lastebiler på Østlandet
-
Møller Bil Skadesenter Ryen:
Bilskadereparatør
-
Werksta Kristiansand:
Teamleder Karosseri
-
Bilservice AS:
Bilmekanikere
-
Albjerk Bil Drammen AS:
Salgssjef
-
Mobile Kjeller AS:
Servicemarkedssjef
-
Man Truck & Bus Norge AS:
Key Account Manager Customer Service
-
Bilia Norge AS:
Innkjøpsansvarlig
-
Robert Bosch AS:
Teknisk Support
-
Møller Bil Gjøvik:
Bilmekaniker
-
Toyota Østfold AS:
Salgskonsulent
-
RSA BIL Forus:
Bilselger Nye og Brukte biler
-
Bilia Norge AS:
Salgsdirektør Fleet
-
Team Verksted AS:
Mekaniker
-
Herøy Bil & Maskin AS:
Bilmekaniker
-
Bilforlaget AS:
Journalister/Reporter
E30 til E92:
22 år med M3
Å sette seg inn i den første BMW M3, ga løfter om moro hinsides det meste. Og den oppfylte. Vil den nyeste gi like meget?
Fredag og lørdag kommer jeg til å være opptatt av én eneste ting: Samle timer bak rattet i den nye M3. På spanske veier og på spansk bane. Det er et slit, dette yrket her.
Nå skal jeg ikke påstå at jeg er verdens største spesialist på M3, men jeg har da hatt fingrene borti dem alle. Og selvfølgelig var det den første som ga meg det største løftet.
Ren racer
Den var jo egentlig en ren racerbil som fant veien fra bane til gate fordi regelverket den gang krevde 5000 solgte enheter før den kunne klasses. Den dominerte klassene sine og parkerte Sierraer og 190 Cosworth (hvem husker dem i dag?), og selv landeveismodellen hadde rutene klistret til karosseriet og var utstyrt med verdens største skjermutbyggere for å tillate racerne å kjøre på det aller feteste.
Den hadde en 2,3-liters firer som dro aldeles hysteriske turtall for å hente frem de opprinnelige 195 hestene (senere utgaver, opp til Evo III på 2,5 liter, leverte nesten 240 hk.)
Det eneste jeg husker jeg reagerte på var at styringen var ganske indirekte og at første gear lå langt utenfor den H-formasjonen der man fant de neste fem gearene. Dessuten var ikke dette en bil for de utrolige topphastighetene. Men på svingete veier, var den håndterlig som en Lotus Elan, på tross av ganske heftige 1200 kg.
BMW-statistikken forteller om 17.970 E 30 produsert, derav 786 cabrioleter, frem til produksjonen stanset i slutten av 1991.
Mykere
Det som fulgte var E 36 og dermed overgangen til forholdsvis silkemyk sekser. 3 liter og 286 hester, og etter noen år kom M3 for første gang også som en firedørs sedan. Kan det ha vært dollar-eksporten?
Noe av de rå kantene fra E30 var allerede effektiv slipt av. Dette var en mykere, selvfølgelig meget mer brukbar, men allikevel nesten skuffende soft her og der, bil.
Men på den annen side, M3 Sedan fra 1994, er en meget diskret racerbil. 7-serie komfort, 3-serie ytre og allikevel med tendenser til rampete gategutt i sjelen sin. Men helt overbevist om at dette var en M3, ble vi vel aldri.
Nå fikk jeg aldri prøvd M3 GT, en homologerings-spesial bygd i 350 eksemplarer. Og da motoren kom i 3,2-liters utgave med en av de første klikk-klakk-kassene, var det hele blitt veldig wanna be.
Men allikevel, 71.242 E 36 av alle utgaver var ikke dårlig.
E46
Det var ikke E46 heller. I hvert fall ikke etter en stund. For da den debuterte, var de fleste hardcore folkene enige om at her trengtes det noe lettere og skarpere.
Den startet med en 3,2-liters sekser – nå på 343 hk. Den første varianten BMW forsøkte seg på, var M3 GTR med en V8 motor som bare var marginalt sterkere – men oppførselen ellers var slik at den kunne du bare glemme – med mindre du var amerikaner kanskje? For dette var vel egentlig en racerbil bygget for den amerikanske ALM-serien, der den – rett skal være rett – scoret masse.
Men ikke før E46 kom i CSL-utgaven, der 200 kg overvekt var fjernet og sekseren var kommet opp på 360 hk, var vi tilbake til den samme ikon-statusen som E30 hadde opparbeidet seg. Finner du en brukt CSL i Norge er prisen som regel oppunder en million. Du kjøper glimrende utgaver, med 20.000 km på klokka, for 300.000 kroner. Så kan du salte dem til de blir veteraner og virkelig ha noe å glede deg over i moden alder.
Av E46-serien ble det produsert 85.139 enheter, derav nesten 30.000 cabrioleter, frem til produksjonen stanset i fjor sommer.
Store forventninger
Og hva vil så fredag og lørdag bringe. Masse fart selvfølgelig, og rå aks. M-diffen som kan gå over i låst modus er fantastisk for dem som vil sette opp en sladd, og det er åpenbart mange muligheter til å overkjøre den elektroniske sjåførhjelpen.
Men hvordan vil styringen være, for eksempel. Fremdeles litt daff rundt senter?
Og hvorfor veier den nye 100 kg mer enn den forrige, som sannelige ikke var noen oppfordring til slankehysteri, når de samtidig skryter av at den nye motoren er 15 kg lettere enn den gamle seks-potten?
Eller, for å kutte ut alt tøvet: kan vi finne igjen noe av all den barnslige moroa fra E 30 i den nye E 92, eller er den blitt enda mer moden og respektabel. I så fall blir spørsmålet selvfølgelig: hvor lenge må vi vente denne gangen på at M3 CSL skal komme?
Noen av svarene får du ganske snart på BilNorge. Flere får du i neste utgave av BIL.