Tritium

Tritium mot produksjon

Husker du Tritium?

Noen som husker Tritium? Den finske superbilen. Elektrisk. Mer enn 700 hestekrefter. Ikke vi heller. Men nå ble vi minnet om den.

Tritium gikk faktisk under radaren da den første (og til nå eneste) Tritium ble registrert hjemme i Finland.

Jeg oppfattet den så vidt, men trodde det var noe som kom fra et stort elbil ladeselskap i Australia. Og siden de var store og flinke på pressemeldinger, regnet jeg med litt mer konkrete nyheter med tiden. Da det ikke dukket opp noe som helst, gikk det hele i glemmeboka.

Men så kommer det finske bladet Moottori med en melding om at nå skal vidunderet i produksjon, og dermed våknet jeg igjen.

For å rekapitulere:

Jussi Kakkonen som kaller seg «passionate entrepreneur and the proud founder of two groundbreaking companies” på Linkedin, grunnla ett av dem, Tritium Automotive, i september 2014.

I 2022 hadde han fått bygget et landeveisklart eksemplar av den superbilen han så for seg, og den begynte snart å vise seg i trafikken.

Hvem som kjøpte den aner jeg ikke, men Jussi fikk tidlig med seg Kyösti Kakkonen (høres ut som en far) på investeringssiden. Han grunnla og eier den store Tokmanni billigbutikk-kjeden (360 butikker, i Finland, Sverige og Danmark, med omsetning på 1,4 milliarder euro i fjor og en bunnlinje på 99 millioner), så han har nok råd til å kjøpe en håndbygd prototype eller to.

Det lille jeg vet om bilen tar jeg fra hjemmesiden (som er copyright 2022), og de forteller for eksempel om 478 x 203 x 115 cm på 270 cm akselavstand. Karosseriet er i karbon, chassiset er av stål og vekten er 1600 kg.

800 volt teknologi

Det brukes en 800 V arkitektur for å fylle et batteri på 77 kWt, som driver en motor på litt over 500 kW. Dessuten har den alle styling-signalene fra Standard Superbil. Aggressive kanter og triangler heller kanskje mer mot Lamborghini enn mot en mykere Ferrari?

Nulltilhundre på 2,1 hører forresten også med.

Og så skal den altså i produksjon.

Jussi Kakkonen sier til Mootori at selskapets internasjonale finansieringsrunde er på gang. At han har partnerskap i lomma. Noen av selskapene er store og internasjonale og omsetter for milliarder av euro.

Stort potensial?

Han er i ferd med å signere en betydelig kontrakt med en stor internasjonal aktør som skal levere drivlinjeteknologien til fremtidige biler. I tillegg har selskapet trukket til seg store, internasjonalt kjente og svært erfarne personer i bilindustrien som rådgivere.

Produksjonen vil skje hjemme i Finland «med mindre en stor internasjonal investor ønsker at produksjonen skal flyttes til andre steder». Og det skal komme forhandler i Tyskland og Storbritannia.

Men ikke noe sted finner vi en konkret informasjon. Det er snakk om Konfidensialitetsklausul, «jeg foretrekker å fortelle for lite fremfor å si for mye», og «navnene vil bli kunngjort senere».

La meg si det sånn: jeg kommer ikke til å holde pusten mens jeg venter spent.

Tritium
Tritium
Tritium
Tritium
Tritium
Powered by Labrador CMS