Polestar 1.

Polestar 1.

Polestar 1.

Polestar 1.

Polestar 1.

Polestar 1.

Polestar 1.

Polestar 1.

Polestar 1.

Polestar 1.

Polestar 1.

Polestar 1.

Polestar 1.

Polestar 1.

Polestar 1.

Polestar 1.

Polestar 1.

Polestar 1.

Polestar 1.

Polestar 1.

Polestar 1.

Polestar 1.


Polestar 1.
Polestar 1.

Polestar 1.

Polestar 1.

Polestar 1.

Polestar 1.

Polestar 1.

609 hk og Volvo Concept Coupé i bunnen på Polestars første modell

Selv med 609 hk under panseret er 1.665.000 kroner ganske mye for en bil fra et kinesisk merke knapt noen har kjørt, få kjenner til og som ennå ikke har et serviceopplegg å vise til i Norge. Men det hjelper for Polestar å ha Volvo i bunnen og i ryggen.

Publisert Sist oppdatert

Hadde det ikke vært for at Volvo klistrer sitt DNA til alt som foreløpig er signalisert fra denne – og for de fleste – ukjente kinesiske produsenten, hadde jeg ikke giddet å reise til Italia for å kjøre Polestar 1. Da hadde ikke bilen vært det spor interessant. Og i hvert fall ikke til den nette sum av 1.665.000 kroner.

Men på grunn av Volvo stiller saken seg annerledes. For dette er Volvo så tvers gjennom det lar seg gjøre med en annen merkevare klistret i grillen, på rattnavet og i hekken. Og selv om produksjonen foregår i Kina så ligger verdenshovedkontoret i Göteborg. Der befinner også utviklingsavdelingen seg.

609 hestekrefter
Volvos Concept Coupé som daværende Volvo-designer Thomas Ingenlath presenterte på IAA i Frankfurt høsten 2013, til tross – prisen er uansett vesentlig stivere enn oppsettet på denne elegante, fireseters Gran Turismoen.

Her gjelder dog å vise hva Polestar er i stand til å få til, for Polestar 1 har knapt noen annen funksjon enn å vise at Polestar skal være noe annet enn billige, kinesiske elbiler når den første båtlasten med helelektriske Polestar 2 legger til kai i Norge om et halvt års tid.

Sameie

Hadde Polestar 1 blitt utviklet fra bunnen i dag, ville den vært batterielektrisk og ikke hybrid.

Samtidig er det all grunn til å glede seg over samspillet mellom strøm og bensin som i dette tilfellet både gir elbilens ytelser og lave energiforbruk og bensinmotorens rekkevidde. Bare i Norge står ladestasjonene i kø, ikke i resten av verden.

125 km el-rekkevidde

Ulempen er selvfølgelig at batteripakkens vekt drar Polestar-vekten opp til hele 2350 kilo. Ved å bygge karosseriet over Volvos skalerbare plattform i karbonfiber lot vekten seg presse ned med hele 230 kilo. I tillegg stivet det opp Gran Turismoen, men dro også produksjonsprisen opp.

Kjøreopplevelsen får meg til å glemme vekten og heller glede meg over hvordan samspillet i fordelingen av inntil 1000 Nm moment gir hvert av hjulene best grep.

Annerledes

Og med kun 500 nærmest håndbygde biler hvert år de kommende tre årene, altså totalt 1500 biler, vil det neppe bli vanskelig å finne kunder til hele volumet som synes den første Polestar er interessant å ha i samlingen sammen med Volvo P1800.

For nettopp P1800, «Helgenenbilen» fra 60-tallets TV-serie med samme navn, var den opprinnelige ideen til Concept Coupé som altså ble til Polestar 1. Også konseptet, drøyt seks år tilbake i tid, var bensin/elektrisk hybrid, men i Polestar 1 er effekten økt fra 400 til 609 hk hvor 309 hk kommer fra Volvos firesylindrede to-liter som sitter i alle nye Volvo-modeller i dag med unntak av de motorsvakeste.

Fem valg

I Polestar velger du mellom fem kjøreoppsett:

* Pure: Kun elektrisk bakhjulsdrift.

Polestar 1 har ikke luftfjæring og kan i utgangspunktet oppleves stivt satt opp. Men oppsettet kan justeres – manuelt. Polestar valgte Öhlins Dual Flow Valve, altså manuelt justerbare dempere hvor du må åpne panseret og skru på et lite ratt for sette opp bilen slik du vil ha den til enhver tid. Kjempesært, men viktig for å fremme svensk teknologi i verdensklasse.

Middels kompakt

Til gjengjeld er veggen mot baksetet gjennomsiktig med oransje strømkabler godt synlige på innsiden.

Volvo-følelsen renner på med en gang du setter deg inn i bilen. Her er alt som i Volvos 90-serie, portrettformatskjermen, starthjulet og kjøreoppsettvelgeren, midtkonsollen og ikke minst girvelgeren i Orrefors-krystall. Forskjellen ligger i at materialvalget i noen tilfeller ligger hakket over Volvo, alt er enkelt elegant. Selv det utvendige speilene skiller seg ut ved å gi ekstra lav luftmotstand. I tillegg ser de særs elegante ut.

Selv ikke den enkle logoen til Polestar får deg til å tenke at dette er noen annet enn Volvo.

Hvem tar service?

Polestar skal i utgangspunktet være et nettbasert selskap, men med showroom, Polestar Places. Det første i Europa ble åpnet midt i Oslo sentrum for en drøy måned siden. Men hvor prøvekjøres bilene, hvor utleveres de, hvem tar seg av vedlikeholdet og hva med Stavanger, Bergen og Trondheim som Polestar har signalisert etablering i?

Disse helt essensielle spørsmålene kan Alexander Hørthe, Polestars norske leder med lang fartstid fra Tesla, i skrivende stund ikke svare på. Så langt ser det ut til å være Polestars største utfordring i Norge rett før lanseringen av Polestar 1.

Polestar 1

Motor:

4 syl turbo/kompressor bensinmotor, 1969 ccm

Effekt bensinmotor:

309 hk v/6000 o/min

Elmotoreffekt:

300 hk

Samlet moment:

1000 Nm

Drivlinje

8A, firehjulsdrift

Batteri:

34 kWt

El-rekkevidde:

125 km WLTP

Ladefart DC/AC:

50/11 kW

Energiforbruk:

255 Wt/km

Mål LxBxH:

459/196/135 cm

Akselavstand:

274 cm

Bakkeklaring:

14,2 cm

Egenvekt:

2350 kg

Vektfordeling foran/bak:

48/52%

Bagasjerom:

126 (143) liter

Bensintank:

60 liter

Aks. 0-100 km/t:

4,2 sek.

Toppfart:

250 km/t

Toppfart el:

160 km/t

Forbruk (oppgitt):

0,07 l/mil (WLTP)

CO2:

15 g/km (WLTP)

Pris fra:

1.665.000 kroner

Powered by Labrador CMS