Da Peugeot 205 forsvant fra mesteparten av det europeiske markedet i 1992, hvilte en tung bør på arvtager 106 sine skuldre. Den første utgaven av 106 ble aldri like populær som sin forgjenger – i alle fall ikke her hjemme – men en omfattende ansiktsløfting bærer bud om nye takter. Ikke minst signaliserer 106 Rallye at det skal være morsomt å kjøre småbil.
PRØVEKJØRT: Da Peugeot 205 forsvant fra mesteparten av det europeiske markedet i 1992, hvilte en tung bør på arvtager 106 sine skuldre. Den første utgaven av 106 ble aldri like populær som sin forgjenger – i alle fall ikke her hjemme – men en omfattende ansiktsløfting bærer bud om nye takter. Ikke minst signaliserer 106 Rallye at det skal være morsomt å kjøre småbil.
Den nye utgaven av 106 er 12 cm lengre enn den gamle, men akselavstanden er uforandret. Overhenget foran er øket mer enn bak, og det visuelle inntrykket er derfor at den nye utgaven er vesentlig større enn den gamle. Og hva 205 angår, er forskjellene på nye 106 og den klassiske 205 marginal. 106 mangler 2,5 cm i lengde, men er like høy og 3 cm bredere.
Utvendig størrelse har vært viktig for Peugeot. Den gamle 106 ble oppfattet som svært liten på grunn av beskjedne ytre mål. Den nye versjonen ser større ut, men både kupé og bagasjerom er uforandret i størrelse. Den økte lengden er ikke annet enn større motorrom og lengre støtfangere.
Økt sikkerhet har også vært viktig for Peugeot. De legger vekt på en spesiell polstring i dørene som sies å skyve passasjerene vekk fra kollisjonen. Slik polstring gir bedre sidebeskyttelse enn stålbjelker, sier Peugeot – og viser til at 106 greier de kollisjonstester den må gjennom.
Peugeot har valgt å gi 106 skikkelige dørhåndtak og et nytt ratt. Benplassen er øket gjennom å forlenge seteskinnene med 3 cm. Hjuloppheng, transmisjon og bremser er så og si uforandret. Rallye og GTi-versjonene har skivebremser på alle hjul, og XL 1.4D er nå utstyrt med krengningsstabilisator.
Annonse
Nytt i Norge er at Peugeotimportør Bertel O Steen har valgt å hente inn Rallye-versjonen. Rallye er et gjennomført sjarmtroll som virkelig viser hvor morsomt det kan være å kjøre småbil. Ytelsene ligger litt etter GTi-modellen, men det føles ikke slik. Gearutvekslingene er kortere og det kreves derfor et mer aktivt forhold til kjøringen. Den utvendige lakkfargen til syne i flere innvendige detaljer. Dørmatter, instrumenter og gearspak har samme farge som bilens utvendige farger. Mye moro for mindre enn 160.000 kroner!
Samtlige 106 er lettkjørte og byr på en rimelig god kjørestilling. Setene i standardmodellene kan få bedre side- og lårstøtte, men på GTi og Rallyversjonen er setene eksemplariske. Plassmessig skiller ikke 106 seg særlig ut. Den er hverken størst eller minst i sin klasse, men plasserer seg i øvre halvdel.
Minste motor i Norge er 1.1-literen og den krever flittig bruk av gearspaken. De andre motorene – 1,6-litrene i særdeleshet, men også dieselversjonen – er langbente og med godt bunndrag. Førsteinntrykket er likevel at GTi-motoren med 16 ventiler bråker for mye og gir et billig inntrykk. Men en Peugeot 106 og svingete vei er en morsom kombinasjon.
Utstyrsnivået har blitt bedre enn tidligere. Samtlige modeller har nå to kollisjonsputer, delt/nedfellbart baksete, hodestøtter bak, lyktespylere og elektrisk oppvarmbare førerseter. Med unntak av Rallye har alle modellene også ABS-bremser og polstringen i dørene. GTi og Rallye har servostyring som standard, og på de andre modellene koster det kr 5770,- ekstra, og er vel verdt sine kroner. Tillegget for 5 dører fremfor 3 er 5.000 kroner. Uten servostyring er det kanskje drøyt å påstå at nye 106 er velutstyrt, men det er ikke mye som mangler.