-
Toyota Bilia AS:
Regionsjef Servicemarked
-
Premium Cars Stor-Oslo AS:
Tekniker for Zeekr
-
Bilia Norge AS:
Salgssjef, Volvo Hamar
-
Harald A. Møller AS:
Produktsjef Digital Aftersales
-
Gromstad Bil & Båt:
Daglig leder
-
Mobile Åsane AS:
Servicemarkedssjef
-
Premium Cars Stor-Oslo:
Lotus tekniker
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Mekanikere / Personlig serviceteknikere
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Tekniker
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Produksjonsleder
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Teamleder verksted
-
Premium Cars Stor-Oslo:
Selger
-
Harald A. Møller AS:
Produktspesialist support
-
Autoringen Oslo AS:
Bilkonsulent
-
Bilia X:
Driftsleder, Xpeng Høvik
-
RN Nordic:
Regionsjef – Renault, Alpine & Dacia
-
Møller Bil Ensjø:
Mekaniker/tekniker
-
Werksta Norge:
Bilskadereparatør
-
Werksta Norge:
Teknisk leder
-
Bilservice AS:
Bilmekaniker
-
Strømmen Bilverksted AS:
Bilmekaniker - Personbil
-
Bil i Nord:
Volvo-mekaniker
-
HTS Packline AS:
Senior salgsrådgiver
-
Bilia Norge AS:
Bilmekaniker, BMW Skøyen
-
Team Verksted AS:
Mekaniker
-
Porsche Center Bergen:
Tekniker
-
Team Verksted AS:
Mekaniker
-
Premium Cars Stor-Oslo:
Selger
-
Bertel O. Steen Asker & Bærum:
Mekaniker
-
RøhneSelmer AS:
Mekaniker
-
Autoria Bil AS avdeling Ski:
Bilselger
-
Martiniussens Bilservice AS:
Teknisk kontrollør - Fredrikstad
-
Bilforlaget AS:
Vaktsjef/journalist
-
Jæger Automobil AS:
Bilskadetakserer

BMW i5 Touring:
Første elektriske Touring fra BMW
BMW viser nå sin nye 5-serie Touring – for første gang også som elbil. Den romslige familiebilen vil etter alle solemerker bli en norsk suksess som kan få mange til å tenke stasjonsvogn som alternativ til SUV.
33 år er gått siden første generasjon BMW 5-serie Touring debuterte i 1991. Felles for de fem generasjonene har vært kombinasjonen mellom sportslighet, komfort og praktiske egenskaper.
– Sjette generasjon følger opp arven og skriver samtidig et helt nytt kapittel som den første elektriske stasjonsvognen med BMW-logo på panseret. Og allerede til helgen kan norsk publikum få se helt nye BMW i5 Touring under bilutstillingen eCarExpo på Nova Center utenfor Oslo, sier Marius Tegneby, kommunikasjonsdirektør BMW Group Norge.
Sporty eleganse
Nye i5 Touring kjennetegnes ifølge produsenten av et distinktivt design og den umiskjennelige BMW-dynamikken mellom sportslige og komfororienterte egenskaper. De lover videre sjenerøs plass, moderne funksjonalitet, akustisk komfort, materialer av høy kvalitet og avanserte digitale tjenester.
Sammenlignet med forgjengeren er nykommeren strukket 97 mm i lengden, til 506 centimeter, bredden har økt 32 millimeter til 190 cm, og høyden har økt med 36 millimeter til 151,5 cm. Akselavstanden har samtidig blitt 20 millimeter lengre og måler 2995 millimeter. Bagasjeromskapasiteten øker fra 570 liter til 1700 liter når bakseteryggene felles ned.
Som på sedanen preges fronten av en moderne tolkning av de doble frontlyktene, med nesten vertikalt plasserte LED-elementer som fungerer som blinklys og kjørelys på dagtid. Den særegne nyregrillen kan leveres med konturbelysning.
Sett fra siden er det den høye skulderlinjen, de skarpe linjene og den svakt fallende taklinjen med takrails (standard) som definerer designen. De dynamiske proporsjonene flyter inn i en kraftig hekk, hvor flate, skulpturelle baklykter er en ny tolkning av det typiske L-designet. Legg også merke til at sideprofilen til baklyktene skiller seg fra sedanen.
Bak- eller firehjulsdrift
BMW i5 Touring lanseres først i to varianter, BMW i5 eDrive40 Touring med bakhjulsdrift og BMW i5 M60 Touring som drar på alle fire.

Motorene på for- og bakakselen på BMW i5 M60 Touring yter henholdsvis 192 kW/261 hk og 250 kW/340hk, med en samlet effekt på 380 kW/517 hk og 795 Nm dreiemoment under normal kjøring.
Velger man Sport-modus eller benytter M Sport Boost eller M Launch Control-funksjonene, øker ytelsene til 442 kW/601 hk med 820 Nm dreiemoment. Sprinten til hundre gjøres da unna på 3,9 sekunder, mens toppfarten nås ved 230 km/t. Maks tilhengervekt er 2000 kg.
Det kombinerte WLTP-strømforbruket oppgis til 18,3 til 20,8 kWt per 100 kilometer, avhengig av bilens konfigurasjon og utstyr. Det gir en rekkevidde på opptil 506 km (WLTP, blandet kjøring: 445–506 km).
BMW i5 eDrive40 har det BMW definerer som «standard drift» – eller bakhjulsdrift på godt norsk. Den elektriske motoren på bakakselen varter opp med 250 kW/340 hk, med maksimalt dreiemoment på 430 Nm når Sport Boost eller Launch Control-funksjonen aktiveres. Den tar deg til hundre på 6,1 sekunder mens toppfarten nås ved 193 km/t. Tillatt tilhengervekt for denne er 1500 kg.
Det kombinerte WLTP-strømforbruket for BMW i5 eDrive40 Touring er 16,5–19,3 kWt, avhengig av bilens konfigurasjon og utstyr. Det gir en rekkevidde på opptil 560 km (WLTP, blandet kjøring: 483–560 km).
Senere i år lanseres ytterligere en modell med elektrisk xDrive-firehjulsdrift. De har nylig lansert i5 xDrive 40i sedanutgaven, med samlet effekt på 394 hestekrefter.
Plug&Charge
De nye i5 Touring-modellene har en MAX RANGE-funksjon hvor rekkevidden ved behov kan økes med inntil 25 prosent ved å begrense kraft og hastighet og deaktivere utvalgte komfortfunksjoner. Det skybaserte navigasjonssystemet vil også være et effektivt verktøy for optimal utnyttelse av den potensielle rekkevidden.
Begge modellvariantene er utstyrt med et høyspentbatteri med 81,2 kWt netto-kapasitet. BMW i5 eDrive40 Touring har AC-ladeeffekt på opptil 11 kW som standard, 22 kW-ombordlader tilbys som ekstrautstyr. BMW i5 M60 Touring har 22 kW-ombordlader som standard.

Ved lading på 11 kW (16A/230V, 3-fas), lades batteriet fra 0 til 100 prosent på 8,25 timer. Ved 22 kW (32A/230V, 3-fas) halveres tiden.
For DC-hurtiglading strekker effekten seg til opp til 205 kW. Det betyr at man under gunstige forhold vil kunne lade batteriet fra 10 til 80 prosent på rundt halvtimen. Det innebærer også at rekkevidden kan økes med opptil henholdsvis 149 km (eDrive40 Touring) og 142 km (M60 Touring) ved en ti minutters ladestopp ved optimal SOC.
Den optimalisert ladekurven, med jevnere fall når ladenivået øker, og bruk av overskuddsvarme fra de elektriske motorene til å kontrollere temperaturen i høyspentbatteriet, både reduserer energibehovet for å temperere (forvarme) batteriet før hurtiglading og korter ned ladeøkten. Temperering av høyspentbatteriet kan styres både automatisk og manuelt.
BMW i5 Touring er også blant de første elektriske modellene som kan ta i bruk Plug&Charge-teknologi med muligheten til å samle flere ladeavtaler. Alt kunden trenger å gjøre er å koble ladekabelen til ladeporten på bilen – og nødvendige data vil automatisk flyte via ladekabelen slik at bilen autentiserer seg selv.
Lanseres i mai – snikpremiere i helgen
BMW i5 Touring lanseres i mai, men allerede til helgen kan bilen oppleves på eCarExpo på Nova Center i Lillestrøm.
– Helt nye BMW i5 Touring blir et høydepunkt på vår stand på eCarExpo i helgen. Der får den selskap av helt nye BMW iX2, BMW iX1, BMW iX og BMW i7. Sistnevnte med BMW Theatre Sceen for full kino-opplevelse i baksetet, sier Tegneby.
Norske forhandlere åpner for bestilling allerede i dag. BMW i5 eDrive40 Touring har en startpris på 705.200 kroner, mens toppmodellen BMW i5 M60 Touring koster fra kr 1.099.700. Begge modellene tilbys med et utvalg utstyrspakker. Kundene kan også velge de svært godt utstyrte «Fully Charged»-modellene til henholdsvis kr 859.900 (i5 eDrive40 Touring) og kr 1.159.900 (i5 M60 Touring).
For elbil-skeptikere vil 5-serie Touring også kunne leveres med utvalgte fossile drivlinjer i løpet av året.
Norske postkort ut i verden
Når BMW i5 Touring ruller inn i messehallen for eCarExpo, er det likevel ikke første gang den får norsk jord under hjulene. Rett før jul var et annet eksemplar på hemmelig besøk i Norge. Da ble nemlig de offisielle pressbildene tatt blant norske fjell og hav.
– Det er lett å tenke at bilfoto er noe man gjør relativt raskt, men det ligger svært mye arbeid bak, både for planlegging og gjennomføring, når et slikt prosjekt skal gjøres i hemmelighet. På vegne av BMW Group ønsker vi derfor å rette en stor takk til Stadtlandet som viste seg fra sin beste side – og ikke minst Stad Hotell, Vestkapp Restaurant, Stad Kystbygg og flere privatpersoner. Uten den lokale entusiasmen og hjelpen hadde dette prosjektet ikke latt seg gjennomføre, avslutter Tegneby.