-
Møller Bil Outlet Alnabru:
Salgssjef Bruktbil
-
Werksta Kristiansand:
Billakkerer
-
Volvo Car Fornebu:
Leder Servicemarked
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Fleet Manager
-
Mekonomen Company Bilverksted AS:
Avdelingsleder
-
Man Truck & Bus Norge AS:
Selger TopUsed
-
Møller Bil Stavanger:
Takserer
-
RSA Import:
Salgs- og markeds-koordinator
-
Team Verksted AS:
Delelager/kundemottak
-
Man Truck & Bus Norge AS:
Selger nye lastebiler på Østlandet
-
Møller Bil Skadesenter Ryen:
Bilskadereparatør
-
Werksta Kristiansand:
Teamleder Karosseri
-
Bilservice AS:
Bilmekanikere
-
Albjerk Bil Drammen AS:
Salgssjef
-
Mobile Kjeller AS:
Servicemarkedssjef
-
Man Truck & Bus Norge AS:
Key Account Manager Customer Service
-
Bilia Norge AS:
Innkjøpsansvarlig
-
Møller Bil Oslo Vest:
Salgs- og Markedssjef Audi
-
Robert Bosch AS:
Teknisk Support
-
RN Nordic:
Head of Sales
-
Møller Bil Gjøvik:
Bilmekaniker
-
Toyota Østfold AS:
Salgskonsulent
-
RSA BIL Forus:
Bilselger Nye og Brukte biler
-
Bilia Norge AS:
Salgsdirektør Fleet
-
Team Verksted AS:
Mekaniker
-
Herøy Bil & Maskin AS:
Bilmekaniker
-
Bilforlaget AS:
Journalister/Reporter
Audi A6: Det lille ekstra
Mange fikk seg en kraftig overraskelse da de første bildene av nye Audi A6 dukket opp. Både teknikk og design har mange fellestrekk med VW Passat, men utseendet er et kraftig brudd med tidligere Audi-design.
Først publisert i BIL 5 - 1997.
At det er store likhetstrekk mellom Volkswagen Passat og Audi A6 er det liten tvil om. Audi-folket innrømmer til og med uten blygsel at de fleste delenummer i chassiset er felles. Bare akselavstanden skiller de to bilene fra hverandre. A6 har 7 cm lengre akselavstand enn før og den har 6 cm lengre avstand mellom hjulparene enn den nye Passaten. Plattformene for de to er like og er samtidig en videreutvikling av hva man etterhvert kan kalle "den gamle" A4-plattformen. Likevel er det mer som skiller de to enn ulikt designspråk. Og det bør det også være. For at Audi skal kunne forsvare sine priser, må de kunne skilte med tekniske finesser som Passat ikke har. Og det gjør A6.
Hjulopphenget er altså det samme i Passat; foran er det fjærben med triangelarmer oppe og nede kombinert med en krengningsstabilisator. Bak er det skrufjærer, støtdempere, langsgående bærearmer med torsjonaksel og krengningsstabilisator. Det eneste som skiller A6 fra A4, er at A6 har separate skrufjærer og støtdempere i bakhjulsopphenget der A4 har fjærben. A6 Quattro har derimot et bakhjulsoppheng med triangelarmer og fjærben.
Helhet i detaljene
Først og fremst har A6 et design som på mange måter fungerer mer helhetlig enn hos sine søsken. Resultatet er en bil som i form minner vel så mye om en coupé som en sedan. Siden Audi sparte mye tid – og ikke minst penger – på utviklingen av chassiset, har de kunnet bruke desto mer tid og penger på karosseriet. Resultatet imponerer og overrasker. Gjennom prosessen har Audi også satt snevre toleransegrenser. For eksempel skal glippene mellom karosseriplatene ikke overstige 3 millimeter. Det er også med på å skape inntrykket av en helhetlig bil. Det nye karosseriet er omlag 50 prosent stivere enn hos forgjengeren. Det er godt mulig at bildene i denne artikkelen ikke makter å gjengi A6ens design på en måte som yter den rettferdighet. En ting er i alle fall sikkert; en rusletur rundt bilen avslører hele tiden nye detaljer og det er nesten som om bilen forandrer form etterhvert som man kommer rundt, går tett innpå, eller betrakter på avstand.
Mer standardutstyr
Selv om en typisk Audi-kunde muligens er mer teknisk interessert enn en gjennomsnittlig bilkjøper, har også Audi kastet seg på livsstilsalg av A6 som de begynte med i A3. A6 tilbys i tre forskjellige varianter; Advance, Ambition og Ambiente. Advance er hva Audi kaller "å kombinere natur og teknologi i harmoni", mens Ambiente skal "uttrykke eierens aktive livsstil". Ambiente er "diskret eleganse for dem som ønsker å uttrykke sin individualitet". Det rekker lenge å konstatere at Audi i A6 har et bredt spekter av fargekombinasjoner å velge mellom – et hyggelig bidrag til å skape mer lys og trivsel i kupeen.
Mens vi fortsatt er inne på førermiljøet; standardutrustningen på nye A6 er omfattende og inkluderer blant annet elektrisk høyde- og vinkeljustering av setene. Sentrallås og elektriske vindusheiser hører også med. På sikkerhetssiden er to kollisjonsputer og sidekollisjonsputer standard og Audi har en lang rekke elektroniske hjelpemidler tilgjengelig, avhengig av motorvalg. ABS-bremser og EBD (Electronic Brake Pressure Distributor) er standard på alle biler, mens ASR traksjonskontroll er standard til de sekssylindrede motorene med forhjulsdrift. Biler med Quattro blir også utstyrt med elektronisk differensiallås. Delt, nedfellbar bakseterygg er standard på alle Quattro-modeller og en slik bakseterygg utstyres med en føler som forteller føreren om bakseteryggen er skikkelig låst. Og listen er lengre.
Selvfølgelig kan nye A6 utstyres med et vell av tilleggsutstyr for dem som måtte føle behovet for det. Også her viser Audi tekniske løsninger som ligger langt fremme. APS er navnet på et akustisk parkeringssystem som viser avstand til eventuelle hindringer bak bilen. Det kan trenges, for det er ikke særlig enkelt å bedømme avstanden bakover i A6. En av testbilene var også utstyr med et spesielt baksete utformet for å frakte direktøren hjem på en behagelig måte. I dette setet får passasjerene betydelig bedre lår- og sidestøtte og dessuten bedre takhøyde. Soltak hører naturlig med. Her tilbyr Audi blant annet et system der solceller i soltaket forsyner klimaanlegget med strøm når bilen står stille. Da skulle det være svalt nok å sette seg inn, spesielt om man har valgt de spesielle to-lags glassene som beskytter kupéen mot både solvarme og støy.
Elektronisk kontroll
På den foreløpige toppmodellen – A6 2.8 Quattro – vil Audi snart introdusere ESP, nok en trebokstavers forkortelse som kombinerer flere trebokstavsforkortelser som tidligere er omtalt, nemlig ABD, EDB, EDL og ASR.
Forvirret? Egentlig er det hele ganske enkelt. ESP er forkortelsen for Elektronisk Stabilitets Program, som ved hjelp av følere rundt om i bilen får informasjon om retning, hjulhastigheter, turtall og gearposisjon. I likhet med Mercedes´ og BMWs systemer kan Audis ESP trå inn for å bremse et enkelt hjul av gangen, redusere motorkraften, sørge for at det gieares opp eller ned (bare i kombinasjon med automatgear), alt ettersom forholdene krever det for å holde bilen på stø kurs. Det interessante er imidlertid at Audi først kombinerer dette systemet med en Quattro-modell og teoretisk skal det i alle fall godt gjøres å få en slik bil til å finne på uhumskheter på egen hånd. At elektronikk er et satsningsfelt hos Audi, levnes det liten tvil om. Allerede til neste år kan Audi bli først med elektronisk styrte bremser i en personbil. Hydraulikken erstattes av ledninger der impulser fra bremsepedalen formidles til separate bremseservoer.
Kombinasjonen A6 og automatgear er nå synonymt med tiptronic. Etterhvert som Audi har skaffet seg erfaringer med tiptronic fra A8 og enkelte A6-modeller, har de funnet det rimeligere å levere kun femtrinns tiptronic-kasse til alle som vil ha automatgear unntatt dem som velger turbodiesel. De må nøye seg med en ordinær firetrinns automatkasse. Som tilleggsutstyr til denne kan Audi levere DSP (Dynamic Shift Programme), et elektronisk gearskiftprogramm som "lærer" seg sjåførens kjøremønster. I tillegg vurderes også veiprofil og hastighet slik at den forhåpentligvis skifter gear på mest mulig fornuftig tidspunkt. Tiptronic gir sjåføren mulighet til å sjalte manuelt og automatisk. For de ekstremt sportslig anlagte kan en sjaltebryter også monteres i rattet.
Audi starter salget med tre kjente motorer og en ny. 1.8T, 1.9 TDi og 2.8-motorene kjenner vi etterhvert svært godt og etterhvert kommer også den vanlige 1,8-literen på 125 hk. Til neste år får 1,8-literne topplokk i lettmetall. Det foreløpig nyeste tilskuddet er en V6 på 2,4 liter – en mindre utgave av 2,8-literen. Hverken boring eller slaglengde er kopiert, men teknisk sett er de to motorene så og si identiske. Litt finpussing her og der har imidlertid sørget for jevnere dreiemoment- og effektkurver enn hos storebror.
Teknikk koster
Skal man vente på noe virkelig nytt, får man smøre seg med tålmodighet til høsten. Da introduserer nemlig Audi en ny 2,5-liters V6 TDi. Foreløpig holder Audi-folket kortene tett mot brystet, men lar oss få vite målsettingen er 150 hk. Dersom man kombinerer teknologien fra Audis siste TDi-motorer med en 2,5-liters V6 burde det være fullt mulig. En slik kombinasjon bør også sørge for et solid dreiemoment og mer vibrasjonsfri gange enn vi er vant med fra dieselmotorer. Denne V6eren vil få elektronisk kontrollerte motorfester slik at alt tyder på at de vil oppnå de målene som er satt.
Den gamle A6-modellen startet på omlag 345.000 kroner. Når Audi etterhvert får plassert 125-hesteren i den nye modellen, må man være forberedt på å legge 30.000 kroner ekstra på bordet. Den norske importøren regner med å selge flest A6 1.8T og 2.4 V6 med priser på omlag 400.000 og 430.000 kroner. Blir prisene som Harald A Møller antyder, vil dermed en A6 bli 130.000 kroner dyrere enn en Passat og 80.000 dyrere enn en A4. Dersom man bare legger ekstra utstyr og plass til grunn, kan det være vanskelig å forsvare den prisen. Likevel skal det ikke mye fantasi til å forstå at mange er villige til å hoste opp noen ekstra kroner for en A6. Avansert teknikk og status er tross alt verdt mye for deM som har råd til det. Og nye A6 burde være et aktuelt alternativ til både BMW 5-serie og Mercedes E-Klasse – på litt andre premisser. For med den nye A6 følger ikke Audi i andres fotspor. De tråkker opp sin egen sti.
DETTE ER AUDI A6: