-
Tide Verksted AS, Avdeling Voss:
Mekaniker tyngre- og lette kjøretøy
-
Tide Verksted AS:
Mekaniker
-
Møller Bil Skadesenter Asker og Bærum:
Bilmekaniker/tekniker
-
Møller Bil Drotningsvik:
Bilmekaniker
-
Autoringen Ski AS:
Plassjef – Autoringen Ski
-
Møller Bil Skadesenter Romerike:
Bilskadereparatør
-
Toyota Bilia AS:
Regionsjef Servicemarked
-
Premium Cars Stor-Oslo AS:
Tekniker for Zeekr
-
Bilia Norge AS:
Salgssjef, Volvo Hamar
-
Harald A. Møller AS:
Produktsjef Digital Aftersales
-
Gromstad Bil & Båt:
Daglig leder
-
Mobile Åsane AS:
Servicemarkedssjef
-
Premium Cars Stor-Oslo:
Lotus tekniker
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Mekanikere / Personlig serviceteknikere
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Tekniker
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Produksjonsleder
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Teamleder verksted
-
Premium Cars Stor-Oslo:
Selger
-
Autoringen Oslo AS:
Bilkonsulent
-
Bilia X:
Driftsleder, Xpeng Høvik
-
RN Nordic:
Regionsjef – Renault, Alpine & Dacia
-
Møller Bil Ensjø:
Mekaniker/tekniker
-
Werksta Norge:
Bilskadereparatør
-
Werksta Norge:
Teknisk leder
-
Bilservice AS:
Bilmekaniker
-
Strømmen Bilverksted AS:
Bilmekaniker - Personbil
-
Bil i Nord:
Volvo-mekaniker
-
HTS Packline AS:
Senior salgsrådgiver
-
Bilia Norge AS:
Bilmekaniker, BMW Skøyen
-
Team Verksted AS:
Mekaniker
-
Porsche Center Bergen:
Tekniker
-
Bertel O. Steen Asker & Bærum:
Mekaniker
-
RøhneSelmer AS:
Mekaniker
-
Autoria Bil AS avdeling Ski:
Bilselger
-
Martiniussens Bilservice AS:
Teknisk kontrollør - Fredrikstad
-
Bilforlaget AS:
Vaktsjef/journalist
-
Jæger Automobil AS:
Bilskadetakserer

Formel 1 øker med 10 %
Da General Motors måtte begynne å bruke muskler ble det endelig plass til et nytt team i Formel 1 feltet.
For to år siden ble det åpnet for at flere lag skulle kunne delta i Formel 1. Fire lag meldte sin interesse. Endelig – etter kamper i øst og vest og morsomme eksempler på hva og hvem det egentlig er som regulerer denne sporten - er det klart:
Det kommer et nytt lag.
Det skal komme allerede neste år.
Og det skal hete Cadillac!
I Concorde-avtalen – «kjørereglene» som regulerer Formel 1-virksomheten – står det helt klart at 12 lag med 24 biler har lov til å stille i startfeltet.
I 2012 hadde vi fremdeles 12 lag. I 2013 var vi nede på 11 – da var det HRT (også kjent som Campos Meta 1 eller Hispania Racing) som hadde gitt opp. Og i 2015 var vi nede på dagens nivå: 10, etter litt forvirrende sjonglering:
Først var Manor Marussia ute, men da Caterham Renault også meldte seg ut ble Manor Marussia hentet inn igjen.
Etter det er det ingen nye lag som har entret ringen, men oppkjøp og navneendringer har sørget for at startlisten ser litt annerledes ut i dag.
Ville ikke åpne døren
Hvis du er ny i år vil Ferrari, McLaren, Mercedes og Williams være de eneste navnene du kjenner igjen fra den gangen. Jo, og så Sauber da, dersom du klarer å lese hele dagens team-navn uten å miste interessen halvveis: Stake F1 Team Kick Sauber
Hvorfor det ikke er kommet til noen nye?
Der er svaret enkelt, og det viste seg tydelig i fjorårets utallige frem-og-tilbaker: sameiet er blitt verdt så vanvittig mange penger at ingen som allerede var innenfor var interessert i å åpne døren for noen andre. Det ville jo i så fall vanne ut verdien for veteranene.
Men så syntes altså endelig FIA – de som overvåker global bilsport – at det var på tide å utvide sirkuset litt og inviterte til søknader fra interesserte.
(Det er verdt å merke seg at mens initiativet ble møtt med øredøvende mangel på interesse fra alle de etablerte formelenerne gikk progressive Lewis Hamilton ut og sa at «Jeg syns det er fabelaktig. Jeg har alltid følt at det ikke har vært mange nok biler i feltet. Jeg vet det vil være mange som ikke vil takke meg for å være tilhenger av det, men jeg syns det er fabelaktig».
(Hva er det den mannen ikke skjønner – siden han var alene om dette?)
Fire lag dukket opp hos FIA: Rodin Cars, Hitech Grand Prix, LKYSUNZ og Andretti Global.
LKYSUNZ vet jeg ingenting om, bortsett fra at de var skuffet på Asias og Afrikas vegne da de fikk avslag.
Rodin har vi fortalt om før. Fra New Zealand og bygger blant annet en forholdsvis moderne Lotus Grand Prix bil som banebil for private -og de sponser F1-kører Liam Lawson.
Hitech deltar i mange klasser, Formel 2 og 3 blant annet, eller GB3 mesterskapet og har sine egne i F1 Academy
Andretti Global hadde derimot mye som talte for. For det første et navn på en F1-verdensmester som attpåtil ble mester i en Ferrari.
For det andre et navn som har representerte absolutt alt i amerikansk bilsport siden 1960 der tredje generasjon, Marco, har en datter som heter Miura!
Michael Andretti, 2. generasjon og også en formidabel fører, grunnla Andretti Global tidlig på 2000-tallet.
Det tok ikke langt tid før de ble noe å regne med i de fleste klassene i USA, ikke minst Indycar. Og siden både Michael og pappa Mario hadde smakt Formel 1 var det naturlig at de kastet seg på muligheten.
De ble tidlig ønsket hjertelig velkommen av FIAs president Mohammed Ben Sulayem. Ikke minst likte han at de antydet Ferrari som motorleverandør inntil General Motors – som svevde et eller annet sted i bakgrunnen – kunne kicke inn med full teknisk support.
Utvanningsgebyr
Men i praksis var ikke dette en gang døra på gløtt. Det var bare så vidt nøkkelen var satt inn i dørlåsen – for nå skulle det forhandles med F1.
F1 er ikke bare det vi bruker som navn på en øvelse der et antall herrer kjører rundt på en bane og prøver å kjøre fortere enn de andre uten å gjøre noe galt underveis. F1 er også navnet på en forretning som eies av et selskap som heter Liberty Media – hvis eneste formål er å maksimere inntekten til sine eiere.
En av måtene for å sikre avkastning er å være trygg på at deltakerne i Formel 1-sirkuset har det bra. Og ingen av dem var fornøyd med tanken på å få en ny partner.
For inne i Concorde-avtalen lå nemlig en klausul om at nye deltakere skulle betale inn et «utvanningsgebyr» på 200 millioner dollars.
Man kan kanskje forstå de ti, som nå ser at verdien på hvert av lagene deres vil ligge på ca. en milliard dollars dersom de skulle finne på å selge. Og så skal noen slippe unna med å betale 20 % for nesten umiddelbart å bli eier av en pakke til en milliard?
De motsatte seg med andre ord å åpne for en ny plass.
Andretti hadde GM i ryggen
Det er nok ikke tvil om at Michael Andretti har en tendens til å si hva han mener og det var ikke vanskelig å få ham til å si at de etablerte teamene var grådige.
Det ble så personlig at etter at det amerikanske Senatet grep inn og arrangerte en høring om lovligheten av å holde Andretti Global utenfor kunne Mario Andretti fortelle at han fikk klar beskjed fra Greg Maffei – daværende sjef for Liberty Media om at: «Mario – det skal du vite at jeg kommer til å gjøre alt som står i min makt for å sikre at Michael aldri vil komme inn i F1».
Et forklarende brev fra F1 litt senere var ikke fullt så personlig, men allikevel ganske underlig:
«Det er godt mulig,» sto det, «at Andretti-navnet har en viss verdi for F1-fanatikerne, men våre undersøkelser tyder på at det vil være F1 som bringer ekstra verdi til Andretti-navnet og ikke motsatt.
«Vi vil se annerledes på å slippe inn et nytt team med GM-motor, enten som et fabrikkteam fra GM eller et GM-kundeteam som designet alt som var mulig, selv.
«I så fall ville vi måtte se annerledes på den verdien teamet ville representere for 2028-mesterskapet, særlig når man kunne vise til en bilprodusent med prestisje som navn på teamet, eller som leverandør av motoren.»

Det var som om Liberty ikke hadde lest søknaden der det sto klart at Andretti hadde GM i ryggen, at de skulle ha Cadillac i teamnavnet, at GM skulle bygge motoren og at de hadde meldt seg som aktuelle i 2025 – 2027 så hvor i all verden 2028 kom fra var det ingen som forsto.
Amerikanerne hadde begynt å rekruttere lenge før de så antydninger til grønt lys. Bare måneder etter det første avslaget åpnet de et state-of-the-art anlegg i Silverstone Park (det er jo rundt der alle – bortsett fra Ferrari og Sauber - holder til) i tillegg at de benytter Andretti Global basen i Indiana og at GM bygger en egen avdeling i sitt Tech Center i Warren, Michigan.
Men ikke nok med det.
Michael, som vet hva en konfrontasjon eller to er, trakk seg helt ut av Andretti Global i oktober og overlot det hele til sin tidligere partner Dan Towriss. Han leder hele Andretti Global imperier (der Dennis Hauger kjører nå), men det er også Towriss som har overtatt Cadillac Formula 1 Team, som det skal hete.
Det eneste som er tilbake av Andretti i dette bildet nå – og tro meg, det kommer til fortsatt å være viktig for store deler av den amerikanske fan-basen – er Mario Andretti (85) som har tittel av non-executive director.
Men hvorfor Cadillac?
«Racing is in our blood” fikk Cadillac seg til å si for noen år siden.
Ganske tynnet ut i så fall.
På femtitallet kom Briggs Cunningham med to tapre deltakere til Le Mans. En som så ut som en vanlig sedan og en som ikke så ut i det hele tatt – den ble kalt «Le Monstre».
Det neste var at de forsøkte seg på noe mislykket Le Mans innslag ved starten av dette århundre. Men da det ble skrevet nye Hyperbil-regler i 2021 som gjorde at biler i toppsjiktet kunne kjøre både IMSAs GTP-klasse og delta i FIAs endurance mesterskap meldte Cadillac seg kjapt på.
De ville til Le Mans og de ville delta i IMSA-mesterskapet og de ville (som så mange andre) ha Dallara til å bygge bilen for seg og de (takk og pris, og den veien var det ingen av konkurrentene som tok) valgte å følge de stolteste amerikanske tradisjonene ved å bruke en fullblods turbofri V-åtter til det nødvendige hybrid-opplegget, i stedet for de fisete V6erne eller turbo-åtterne.
Nye motorregler neste år behøver ikke GM bekymre seg om foreløpig. De får levert drivlinje fra en underleverandør. I et par år kan Cadillac-teamet hente motorer og girkasser fra Ferrari.
Det kommer til å bli mange sentimentale kyss&klem og flåttåsedegigjen når Cadillac sender den gamle verdensmesteren, Mario Andretti, ned til Ferrari-pit’en for å hente en motor til.
Eller…. Det er kanskje ikke sånn det skjer?
