Honda Integra Type-R: Rårask

Turtellernåla danser lett og kvikt opp og forbi rødmerket på turtelleren. Første-, andreog tredjegear tømmes kjapt, akkompagnert av brølet fra rekkefireren.

Publisert

Integra Type-R
Integra Type-R

Først publisert i BIL 1 - 1998.

Gearkassen har kort sluttutveksling og turtallet, som var litt slitsomt allerede ved moderate norske motorveihastigheter, kommer til sin rett på de svingete 15 kilometerne jeg er i ferd med å rette. Andregearet passer perfekt inn i svingen, og selv om turtelleren viser beskjedne 4.000 omdreininger, er frasparket kraftig nok når jeg lar gasspedalen få gulvkjenning. Idet turtellernåla passerer 6.000-merket, er det som om motoren hiver etter pusten og akselerasjonen øker i takt med brølet fra fireren.

Ved litt over 8.500 o/min er det slutt, men et nytt brøl vokser frem idet jeg legger inn tredjegearet. Draget er like brutalt, og dekkene kjemper desperat etter feste inn i den slake venstresvingen. Integraen blir litt løs i baken, men lar seg pent styre inn. Styreresponsen er god, men vinterdekkene er litt for myke til å gi den rette gokart-lignende styrefølelsen. Jeg har en mistanke om at de originale Bridgestone Potenza-dekkene gir mindre understyring og bedre feste både i svingene og under oppbremsing.

Svingene kommer tett også de neste kilometerne og Integraen er i sitt ess. Denne bilen er utviklet med racing for øyet. Teknisk har ikke Honda spart på noe for å gi den racingassosiasjoner, men førermiljøet er enkelt, svært enkelt og uten noen form for racingtilknytning. Det eneste som sladrer om at dette er en Integra med stor R, er det skinntrukne rattet, gearspakkula i metall og Recarostolene – i disse stolene får du ikke rikket deg en tomme. Men resten av interiøret er så billig at fy!

1,8-liter – 190 hk!
Honda har brukt pengene på teknikken. Motoren er en kjenning, den har til nå vært brukt i 1,6-liters utgave i Civic VTi, men ved å øke slaglengden fra 77,4 til 87,2 mm er sylindervolumet økt til 1,8 liter. VTEC ventilsystemet med variable ventilløft er stort sett identisk med det i 1,6-literen. På innsugningssiden er en kamakselprofil for hver ventil, men mellom disse sitter det ytterligere en profil som gir større løft. Ved 5.700 o/min låses vippearmene slik at de styres av den midterste kamakselprofilen og ventilløftet økes. Dermed puster motoren mer effektivt på alle turtall.

Honda har med dette systemet greid å få en 1,8-liter som har godt bunndrag – den gir 170 Nm allerede ved 3.000 o/min – samtidig som den gir hele 190 hk ved så høyt turtall som 8.000 o/min. Dreiemomentet henger også med på hele turtallsregisteret og maks dreiemoment oppnås ved 7.300 o/min og turtallssperren stopper ikke motoren før ved ca 8.800 o/min. Når de fleste andre motorer for lengst har lagt av, våkner VTECmotoren til liv. Og for et liv. En litereffekt på 106 hk er imponerende, men motorens driftssikkerhet er like imponerende. Spør dem som har kjørt Honda Civic i Gruppe N, de nøyer seg stort sett med å bytte olje og tennplugger – motorene går som klokker – løp etter løp!

Denne bilen skal nytes vilt og uhemmet. Har du årskort på Nürburgring er den perfekt. Bare synd transportetappene blir så slitsomme. Støynivået er påtrengende allerede ved 90 km/t. Støydempingen mot motorrommet er beskjeden og både motorstøyen og den konstante gnagingen fra gearkassen blir slitsom. Her hadde en sekstrinnskasse vært på sin plass. Fjæringskomforten er derimot til å leve med, og Integraen gir et robust inntrykk. Men prisen blir drøy. Det er tross alt begrenset hvor ofte du kan utnytte de 190 hestene og det kompetente chassiset. Til denne prisen burde Honda gjort litt mer ut av interiøret også. Nei, en Prelude 2,2 VTi er et bedre kjøp, kanskje ikke så rask på bane, men etter noen timer på landeveien er det ingen tvil om hvem som er lettest å leve med.

HONDA INTEGRA TYPE-R:
Motor:
4-sylindret rekkemotor med to overliggende kamaksler og fire ventiler pr sylinder. Elektronisk innsprøyting. 1.797 ccm. 140 kW (190 hk) v/8.000 o/min. 178 Nm v/7.300 o/min. Kompresjon: 10,6:1.
Transmisjon: forhjulsdrift. Femtrinns manuell gearkasse.
Bremser: Ventilerte skiver foran og skiver bak. ABS.
Dekk: 195/65WR15.
Mål: Lengde: 438,0 cm. Bredde: 171,0 cm. Høyde: 134,0 cm. Akselavstand: 257,0 cm. Sporvidde f/b: 147,5/147,0 cm.
Vekter: Egenvekt m/fører: 1.140 kg.
Volum: Bagasjerom: 345 liter. Tank: 60 liter.
Aks. 0-100: 6,7 sek
Toppfart: 234 km/t
Pris: ca kr 420.000,-

Powered by Labrador CMS