-
byMEDHUS AS:
Detailer / bilklargjører
-
byMEDHUS AS:
Bilselger
-
Formula Automobile Norge AS:
Sales Executive & Brand Specialist
-
Møller Bil Outlet Alnabru:
Salgssjef Bruktbil
-
Werksta Kristiansand:
Billakkerer
-
Volvo Car Fornebu:
Leder Servicemarked
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Fleet Manager
-
Mekonomen Company Bilverksted AS:
Avdelingsleder
-
Man Truck & Bus Norge AS:
Selger TopUsed
-
Møller Bil Stavanger:
Takserer
-
RSA Import:
Salgs- og markeds-koordinator
-
Team Verksted AS:
Delelager/kundemottak
-
Man Truck & Bus Norge AS:
Selger nye lastebiler på Østlandet
-
Møller Bil Skadesenter Ryen:
Bilskadereparatør
-
Werksta Kristiansand:
Teamleder Karosseri
-
Bilservice AS:
Bilmekanikere
-
Albjerk Bil Drammen AS:
Salgssjef
-
Mobile Kjeller AS:
Servicemarkedssjef
-
Man Truck & Bus Norge AS:
Key Account Manager Customer Service
-
Bilia Norge AS:
Innkjøpsansvarlig
-
Robert Bosch AS:
Teknisk Support
-
RN Nordic:
Head of Sales
-
Møller Bil Gjøvik:
Bilmekaniker
-
Toyota Østfold AS:
Salgskonsulent
-
RSA BIL Forus:
Bilselger Nye og Brukte biler
-
Bilia Norge AS:
Salgsdirektør Fleet
-
Team Verksted AS:
Mekaniker
-
Herøy Bil & Maskin AS:
Bilmekaniker
-
Bilforlaget AS:
Journalister/Reporter
Seat tenker mikro-mobilitet
Volkswagen har en serie IT-laboratorier rundt i verden. Vi har ikke møtte dem alle, men av dem vi har møtt virker det som om den som Seat driver i sentrum av Barcelona er den mest jordnære.
Metropolis Lab, eller MetLab, heter den litt utvidende tankesmien som Seat startet for litt over ett år siden.
Et av initiativets attraktive aspekter er at man må ned i tjukke sentrum av Barcelona for å treffe dem.
Pier 1 er adressen – nede ved havnen selvfølgelig, i et pulserende start-up senter, men bare noen skritt fra sydende La Rambla der de som jobber 50 år fremover kan gå rett ut og puste inn i dag.
Ganske fjernt fra de mange isolerte universitets-campuser jeg har besøkt hvor de som skal forske fremtid ikke en gang har snøring på i dag.
Det kan virke som om MetLab jobber med samme type fantasiløse vyer som gjør at de fleste av oss får en hinne over øynene og blir ganske fjerne når vi hører uttrykkene:
Mobil teknologi og bruk av Stordata for å optimalisere forholdene mellom brukerne, den smarte byen og alle mobilitetstjenestene – for eksempel.
Jeg vet ikke hvorfor jeg ikke blir like sliten av å høre utviklerne, et par etasjer under gatenivået i Pier 1, fortelle meg om det de holder på med. Kanskje det er fordi de bare har holdt på et års tid, og allerede har fått ting til å virke. Og det uten å bruke veldig vanskelige ord.
Her snakker de for eksempel heller om transportdeling enn om bildeling – en app hjelper deg å haike mest mulig effektivt til eller fra jobben.
Og så har de et prosjekt med buss-på-bestilling der man simpelthen bruker de kjøretøyene som allerede finnes i kollektivtrafikken – men gjør dem meget mer fleksible.
Dette opplegget har faktisk spanjolene klart å eksportere til Wolfsburg i forsøksfasen – der VWs egne IT-labber leker med autonome minibusser. Noe som sier meg at Barcelona er meget mer nedpå jorda.
De som jobber der har også et sett elektriske Up’er til disposisjon. Hvilket er en meget urettferdig beskrivelse.
Det dreier seg om Seat egen versjon Mii i el-versjon, som de påstår skal lanseres sent i år (også i Norge). Men greia er først og fremst at den foreløpig lille flåten (10 biler?) skal fungere som spydspissene for deres program for tilkoblede (connected) biler.
Her skal alle digitale muligheter være bygget inn i bilen, slik at det å kunne få beskjed på smarttelefonen om hvor det finnes ledige ladepunkter, hvor lang tid det vil ta deg å komme dit og hvor lang tid du vil trenge der hvis du bare skal besøke tante Olga etterpå, er sånne banale tjenester som bare blir møtt med et langt gjesp.
De er kommet litt lenger, for å si det sånn.
Det ble ikke akkurat et langt gjesp av å prøve en av dem i kveldstrafikken heller. Definitivt kjappere enn up, sa jeg jeg til meg selv. Da jeg leste spesifikasjonene etterpå var de identiske med Up sine.
Hvilket bare viser at når man befinner seg i midten av Barcelona-strømmen, virker alt kjappere enn på Lillehammer.
Seat påstår likevel at de er et sekund raskere til et eller annet enn Up’en! Som fremdeles – sju år etter debuten – er en veldig attraktiv bybil.
Men heldigvis tenker Seat lengre. De er helt klart tilhengere av mikromobilitet.
På ramme alvor kjøper de elektriske kickscootere fra Segway og utstyrer dem med Seat-spesifikke detaljer og – ikke minst – farger.
Seat er i ferd med å endre sin fargeprofil med hensyn til logo etc., og deres nye eXS er det første kjøretøyet derfra med Seats nye signal-rødfarge.
45 kilometer rekkevidde og 25 km/t er to vesentlige verdier – selv om det hadde vakt en viss oppsikt i den lokale pressen at to muntre herre, den ene på skuldrene til den andre, hadde gjort Barcelona på langs med en fart som ble målt til 85 km/t på en tilsvarende innretning.
Deilig: slike gir muligheter for ramp også.
De første er allerede kommet til Norge og er planlagt som en del av Seats tilbud til kundene. Det eneste som er synd er at Seat glimrende designere ikke har designet en Seat-hjelm til scooteren. De overtar bare Segways som er grå og ser ut som den stammer fra andre verdenskrig. Den tyske siden.
Så alvorlig mener Seat denne satsingen at fra nå skal alle nye biler derfra (bortsett fra Mii som ikke har plass i bagasjerommet) få 240 Volts uttak bak, slik at man kan ha kicken liggende i bagasjerommet på lading - klar til å ta deg den siste kilometeren når du har parkert i utkanten.
Men jeg har en sterk fornemmelse av at de ikke stopper der. De har lovet meg oppsiktsvekkende presentasjoner på Mobile World Congress i Barcelona i slutten av februar.
Alle som jobber med mikro-prosjekter hos Seat ble uvanlig ivrige da de skjønte de hadde med en Twizy-veteran å gjøre.
Se ikke bort fra at Renault endelig skal få en liten utfordring i avdelingen for gatesmart individuell bytransport.
Så stor beundring har jeg for folkene i Pier 1 at jeg er sikker på at de klarer å tenke smart i de baner også.
Tenk så gøy om noen kunne ta Twizy-tankegangen videre uten å føkke opp det fundamentale. Men uansett hva de kommer med: jeg gleder meg til presentasjonen.
PS!
I skrivende stund har Barcelona (og Madrid) sørget for sterke begrensninger av tjenester som Uber og den lokale spanske appen Cabify. Det kan virke som Seats MetLab, som jobber meget tett sammen med by-myndighetene, får god drahjelp for sine tjeneste på hjemmebane.