-
Møller Bil Outlet Alnabru:
Salgssjef Bruktbil
-
Werksta Kristiansand:
Billakkerer
-
Volvo Car Fornebu:
Leder Servicemarked
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Fleet Manager
-
Mekonomen Company Bilverksted AS:
Avdelingsleder
-
Man Truck & Bus Norge AS:
Selger TopUsed
-
Møller Bil Stavanger:
Takserer
-
RSA Import:
Salgs- og markeds-koordinator
-
Team Verksted AS:
Delelager/kundemottak
-
Man Truck & Bus Norge AS:
Selger nye lastebiler på Østlandet
-
Møller Bil Skadesenter Ryen:
Bilskadereparatør
-
Werksta Kristiansand:
Teamleder Karosseri
-
Bilservice AS:
Bilmekanikere
-
Albjerk Bil Drammen AS:
Salgssjef
-
Mobile Kjeller AS:
Servicemarkedssjef
-
Man Truck & Bus Norge AS:
Key Account Manager Customer Service
-
Bilia Norge AS:
Innkjøpsansvarlig
-
Robert Bosch AS:
Teknisk Support
-
RN Nordic:
Head of Sales
-
Møller Bil Gjøvik:
Bilmekaniker
-
Toyota Østfold AS:
Salgskonsulent
-
RSA BIL Forus:
Bilselger Nye og Brukte biler
-
Bilia Norge AS:
Salgsdirektør Fleet
-
Team Verksted AS:
Mekaniker
-
Herøy Bil & Maskin AS:
Bilmekaniker
-
Bilforlaget AS:
Journalister/Reporter
Volkswagen Cabrioleter:
Mot slutten av en lang epoke
Dette blir garantert en fremtidig klassiker. Løp og kjøp. T-Roc Cabriolet – den siste i en 75 år lang rekke åpne Folkevogner. Dessuten er det en bra bil.
Det er en sørgelig måte å feire et 75-årsjubileum på.
Den opprinnelige åpne Bobla – produsert hos Karmann – dukket opp i 1949. Etter det har vi hatt en nesten kontinuerlig rekke av ganske vellykkede vind-i-håret biler derfra. Både kamuflert som sportsbiler, som soft-road varianter eller som rene familie-cabrioleter.
Det vil si – dette er den offisielle historien. Det snakkes ikke mye om den lille førkrigsproduksjonen etter at fabrikken i Wolfsburg ble startet opp i 1938 – men en av de første Boblene derfra var en Cabriolet som ble gitt til Hitler – Boblas viktigste sponsor.
En rekke av de Wehrmacht-bilene som ble bygget under krigen, basert på Bobler, var selvfølgelig også temmelig åpne enten de het Kübelwagen (Type 82) eller Schwimmwagen (Type 166).
Godt utgangspunkt
Dette snakker vi ikke for mye om nå. Det som det derimot bør snakkes mere om er at da produksjonen virkelig kom i gang, var det en rekke karosseriprodusenter som oppdaget hvor stivt chassiset var, og hvor enkelt det derfor var å kappe taket – uten at det gikk ut over kjøreegenskaper eller holdbarhet.
I dag er det først og fremst Karmann vi forbinder med disse eventyrene, men den listen er mye lenger: Dannenhauer, Drews, Karmann, Hebmüller, Rometsch og Wendler er bare noen av de tyske navnene i tillegg til Karmann.
I Sveits hadde vi Ghia-Aigle og Beutler. I Østerrike Enzmann. Flere tyskere, belgiere og nederlendere kastet seg over bilen, for ikke å snakke om alle Beach Buggyene som etter hvert dukket opp over hele verden.
Mange varianter
De første karosserimakerne nøyde seg med å lage en Boble uten tak, men ofte med en enorm klump med stofftak bak setene. Noen nøyde seg med to seter, men de fleste beholdt baksetet også.
Men etterhånden la de sine egne linjer på de håndbygde karosseriene slik at det ble mulig, selv for ikke-spesialister, å skille dem fra hverandre. Drews var en av dem som gikk lengst.
Men ikke før de rene fabrikk-spesialene kom, de vi i dag kaller Karmann Ghia, ble det orden på rekkene.
Disse bilene var en seriebygget sports-coupé eller cabriolet, men vi må ikke glemme at Cabriolet-versjonen av den utvilsomme Bobla også varte lenge – helt til 1980.
Masseproduksjon
Da cabriolet-versjonene kom i masseproduksjon kunne ikke håndverksfabrikkene lenger konkurrere, og første kapittel av Åpen-Folkevogn ble avsluttet.
Det var da den offisielle VW-innsatsen begynte for alvor.
Det begynte med et Ghia-konsept på Paris-utstillingen i 1953 som via underlige veier ble et VW/Karmann prosjekt, produsert fra 1955. Et par år etter kom kabriolet-versjonen.
Det kom en større Karmann-Ghia i 1961, Type 34, men det som fantes av taket-ned-versjoner der ble kalt konsepter.
Åpne Bobler fortsatte derimot å trille av Karmann-båndet i Osnabrück, inntil første generasjon Golf fikk sin Føhnmodell i 1979, fem år etter at modellen ble lansert.
(saken fortsetter etter videoen)
Langt liv
Denne første-generasjonsmodellen ble bygget etter at andre generasjonen gikk i produksjon og ble ikke erstattet før med tredje generasjon i 1993. Den varte til fjerde generasjons cabriolet Golfen kom i 1998 og varte bare noen år før Golf igjen var tilbake med en åpen modell i 2011.
Fabrikken forteller at Golf Cabriolet I ble bygget i 388.500 eksemplarer, II i 600.500 eksemplarer og III, der produksjonen ble avsluttet i 2016, endte på 770.000 biler. Totalt 1.769.000 åpne biler, pluss 332.000 åpne Bobler.
Ikke glem biler som Eos heller, da – med sitt elektriske metall-tak, og husk at vi har hatt etterkrigs kvasimiltære soft-topper som type 181 (1969-1980) og Type 183 (1978-1980) – og så kom T-Roc da.
En bil som på mange måter ligner på den opprinnelige Golf Cabriolet ved at man beholdt så mye som mulig av standard-versjonen, til og med baksetet, og kuttet av hele taket.
Siste vers
Den ble introdusert i 2020, som en slags erstatning for Golf Cabrioleten som folk fremdeles spurte etter. Den fikk en mild facelift i fjor, da kjørte jeg et eksemplar i Tyskland på høsten. 150 hesters bensin – livlig nok og noe av det mest åpne du kan tenke deg på denne siden av en Buggy.
Men under CES-utstillingen for noen uker siden fortalte utviklingssjefen hos Volkswagen, Kai Grünitz, at når den neste T-Roc generasjonen, som skal bygges på MQB-plattformen, skal introduseres neste år, vil det ikke finnes noen cabriolet-utgave av den.
Og egentlig sier han vel at det er helt slutt på å drømme om himmelen som tak. Fremover er det mainstream som gjelder, og ikke nisjemodeller.
Synd for de av oss som liker nisjer. Spesielt åpne nisjer. Men man kan forstå at de ikke tenker på oss, de som trenger å tjene penger.
Opplysningsrådet for Veitrafikken kan fortelle at siden de begynte å telle karosserityper i 1991, har det vært solgt til sammen 12.074 kabrioleter i Norge.
Mercedes er på femteplassen med 950 biler i perioden. Mazda på fjerde, med 988. Så kommer BMW med 1323 og nest øverst: Peugeot som lå på 1646 ved utløpet av 2023. På toppen troner selvfølgelig Volkswagen med 1768.
Det som også er litt trist å tenke på er at den førsteplassen kan leve lenge. I fjor ble det bare så vidt nyregistrert 100 åpne biler i Norge. Ingen av dem Folkevogner, men den sterkeste konkurrenten, Peugeot, hadde heller ingen slike biler.