Fiat Grande Panda

Første teaser

Nye Panda blir global

Den skikkelige Panda er selvfølgelig første generasjon. Etter det har navnet blitt misbrukt – nå skjer det for tredje gang.

Den opprinnelige Panda fra 1980 var genial. Hele veien et resultat av en Giorgetto Giugiaro-tankegang, akkurat som hans Golf et par år tidligere.

Men mens Golf hadde alle muligheter til å utvikle seg både i komfort- og hot hatch-retning, lå Panda i grenselandet, så vidt over 2 CV. Eminent praktisk, fantastisk innvendig plass, god plass til enorm fjæringsvei, ikke antydninger av det du vil kalle ytelser og så stygg at du kunne ikke la være å like den.

Den ble litt bortskjemt underveis. Konvensjonelle seter for eksempel, i stedet for elastiske bånd viklet rundt en stålrørsramme. Et dashbord som ble litt vanskeligere å regulere etter egne behov. Litt mer krefter enn den egentlig trengte. Sågar firehjulsdrift.

Litt mer pudding, men allikevel en ekte Panda i Giugiaro-ånd, helt til andre generasjon kom i 2003.

Langt fra opphavet

Den opprinnelige generasjonen ville overhodet ikke kunne godkjenne noen påstått familielikhet, og tredje generasjon som har overlevd helt til våre dager, er enda fjernere fra utgangspunktet.

Så hvorfor også kalle fjerde generasjon Panda? Det betyr at man har spolert alle muligheter til å finne et passende navn dersom man virkelig skulle slå til og bygge en praktisk, kompakt, allbruks-bil igjen en dag.

Nå er det ikke mye jeg kan påstå om den nye – som til og med heter Grande Panda. Var det noe Panda aldri var, var det Grand.

(saken fortsetter)

Velkjent plattform

Den er bare vist på bilder, og siden Fiat forteller at den skal bygges på STLA Smart plattformen til Stellantis, er det helt i orden at den første pressemeldingen nesten ikke inneholder konkrete informasjoner.

For vi vet da i hvert fall at det er det samme vi finner under et par av Citroëns C3-modeller, og Opels nye Frontera. Med andre ord: I el-utgaven 111 hk og 100 på rundt 11 sek. og konker ut på rundt 140 km/t. Og at den også vil komme som en mild hybrid.

Et mål har vi forresten fått: lengde på 399 cm.

Ellers får vi gå tilbake til årets Genève-utstilling der Fiat ikke stilte ut, men som de feiret ved å sende ut noen uklare informasjoner om fem biler. Blant annet den de kalte Concept City Car. 

Det er vel den som likner mest på denne. Litt kasselinjer, noen bole-tendenser, litt 3D-grafikk og pixel-preg i dekorasjoner og lykter. Takgrind og et og annet SUV-preg får du med på kjøpet.

Centro Stile

Det er heldigvis opplagt at Centro Stile Fiat får lov til å gjøre sin egen ting, og – kanskje, hvis vi er velvillige nok – vi kan påstå at den er pikant nok til at det er noe italiensk over den.

Det er nok allikevel ikke så viktig – det presiseres at dette er en global plattform, at den med andre ord skal gi Fiat mulighet til å forsøke å få et globalt grep igjen.

I likhet med Opel har merket en stor eksport-fordel i Stellantis-sammenheng. Navnet er enkelt å stave og kan uttales på alle språk.

Grande Panda kalles det første produktet i familien og skal følges av en ny modell hvert år inntil 2027.

Hvor mange blir det?

Denne i år og så tre til?

Da er det en som mangler – på Genève-teaseren møtte vi fem biler.

Jeg regner med at det snart kommer mer konkrete informasjoner.

Fiat Grande Panda
Fiat Grande Panda
Tre generasjoner Panda
Designsjef Klaus Busse viste Centoventi Concept i 2019
Fiat-sjef Luca Napolitana med den originale Fiat Panda
Fiat-sjef Luca Napolitana med den originale Fiat Panda
Powered by Labrador CMS