-
Møller Bil Outlet Alnabru:
Salgssjef Bruktbil
-
Werksta Kristiansand:
Billakkerer
-
Volvo Car Fornebu:
Leder Servicemarked
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Fleet Manager
-
Mekonomen Company Bilverksted AS:
Avdelingsleder
-
Man Truck & Bus Norge AS:
Selger TopUsed
-
Møller Bil Stavanger:
Takserer
-
RSA Import:
Salgs- og markeds-koordinator
-
Team Verksted AS:
Delelager/kundemottak
-
Man Truck & Bus Norge AS:
Selger nye lastebiler på Østlandet
-
Møller Bil Skadesenter Ryen:
Bilskadereparatør
-
Werksta Kristiansand:
Teamleder Karosseri
-
Bilservice AS:
Bilmekanikere
-
Albjerk Bil Drammen AS:
Salgssjef
-
Mobile Kjeller AS:
Servicemarkedssjef
-
Man Truck & Bus Norge AS:
Key Account Manager Customer Service
-
Bilia Norge AS:
Innkjøpsansvarlig
-
Møller Bil Oslo Vest:
Salgs- og Markedssjef Audi
-
Robert Bosch AS:
Teknisk Support
-
RN Nordic:
Head of Sales
-
Møller Bil Gjøvik:
Bilmekaniker
-
Toyota Østfold AS:
Salgskonsulent
-
RSA BIL Forus:
Bilselger Nye og Brukte biler
-
Bilia Norge AS:
Salgsdirektør Fleet
-
Team Verksted AS:
Mekaniker
-
Herøy Bil & Maskin AS:
Bilmekaniker
-
Bilforlaget AS:
Journalister/Reporter
Prøvekjørt
På grensen til galskap
Hinsides enhver normal lommebok står to sinna kabrioleter og venter på å bli plukket opp av entusiaster: Bentley Continental GTC Speed og Mercedes-AMG SL 63 4Matic. Vi har kjørt begge.
Først publisert i BilAutofil nr. 6/7-2022
Sannsynligvis er dette siste mulighet til å drømme seg bort i godlyd og overflod av rå kraft omdannet fra bensin som renner i litt mindre strie strømmer enn før gjennom åtte eller tolv sylindre. Men i kabrioletvalget mellom Bentley Continental GT Speed Convertible og Mercedes-AMGs splitter nye SL 63 4Matic+, står neppe fyringsutgiftene på listen som påvirker valget.
Stil og kultur
Valget handler helt klart om stil og kultur. Selv om begge er superraske med akselerasjonstider og toppfart som puster det råeste fra Italia i nakken, er tyskeren og den tyskeide briten likevel mer forskjellige enn de noen gang har vært.
Hvem kunne fikse den jobben i eget hus? Jo, naturligvis AMG. Ut rullet en banebil mer tro mot opprinnelsen og med kjøreprogrammer hinsides forrige SL, men med komfort nok til å attrahere langturslysten
På vei til Italia ville jeg nok med GTC cruiset forbi Nordsløyfa i høy fart, mens jeg med SL 63 helt klart hadde kjørt innom og tilbrakt minst et par dager der.
De forrige SL-generasjonene balanserte komfort mot ytelser ut fra samme grunntanke som Bentley i Continental. Det handlet om å forflytte ser raskt med høy grad av velvære til bestemmelsesstedet, riktignok også med AMG-motorer på både åtte og tolv sylindre, sistnevnte med godt over seks liters sylindervolum.
Å, hvor deilig var det ikke å cruise inn i det endeløse California-landskapet med turtelleren låst til et nivå jeg helst ikke snakker høyt om og vindmøllene parkert som hvite stakittgjerder utenfor. Den opplevelsen har jeg lagret som et evigvarende minne.
1952-historien
Men var det nok til å holde følge med konkurrentene? SLs historie strekker seg jo tilbake til banebilen fra 1952, så hvor ble det av sportsegenskapene i fokuset på komfort? Og hadde ikke Mercedes-Benz behov for å vise muskler mot Porsche (les VW-konsernet) og disse forbasket aggressive italienerne?
Hvem kunne fikse den jobben i eget hus? Jo, naturligvis AMG. Ut rullet en banebil mer tro mot opprinnelsen og med kjøreprogrammer hinsides fjernt fra forrige SL, men med komfort nok til å attrahere langturslysten. Forsvant gjorde også ståltaket til fordel for stofftak.
Glem 12 sylindre
V12 kan du bare glemme, men AMG har i SL hentet ut nær det maksimale i effekt av den fire liter store åtteren, 585 hk mot 612 hk i E63 stasjonsvogn (!).
Med 800 Nm i moment og en ni trinns kasse som skifter raskere enn du rekker å telle trinnene de 3,6 sekundene det tar til 100 km/t og toppfart på 315 km/t, feier du raskt gjennom Tyskland på det som er igjen av frifartveier når de ikke er blokkert av lastebiler og annet langsomtgående fjas.
Å, hvor deilig var det ikke å cruise inn i det endeløse California-landskapet med turtelleren låst til et nivå jeg helst ikke snakker høyt om og vindmøllene parkert som hvite stakittgjerder utenfor. Den opplevelsen har jeg lagret som et evigvarende minne
Firehjulsstyringen hjelper deg til bedre veigrep, og når det ikke er nok for å holde styr på kreftene når støtteprogrammene kobles fra og du overlates til egne ferdigheter, kan det være kjekt å vite at den standardiserte firehjulsdriften fordeler kreftene dit de trengs.
Null vind
For ikke å skremme vekk kunder som virkelig har råd til å kjøpe SL 63 – som med passende mengde nødvendige tilvalg i testutgaven passerte tre millioner kroner – og som ikke nødvendigvis bryr seg om å justere dekktrykket etter hvor bilen skal brukes, har SL skjulte dørhåndtak med Mercedes-Benz logo i håndtaket og selvfølgelig luftskjerf til kalde dager. Trekker gjør det uansett ikke med vindavviseren på plass. Ok, den hindrer bruk av baksetet, men dette er så ukomfortabelt for voksne at det mest må være montert inn for syns skyld og for å brukes som utvidelse av det 213 liter lille bagasjerommet (som øker til fortsatt beskjedne 240 liter med taket på).
Litt trekker det bakfra i Bentley Continental GTC Speed, men det skyldes slett ikke bilen, men det faktum at vindavviser som normalt dekker til baksetet blåste av på veien fra England til Norge.
Britisk stil
Likevel var det ikke på noen måte plagsomt med taket nede å oppholde seg i denne 2,5 tonn tunge luksusvognen som ikke siktes inn mot SL-kundene. Så dypt har britene tross alt ikke sunket.
Bentley betyr gjennomført klassisk britisk stil og det er vanskelig å spore tysk eierskap til merket annet enn i designelementer på instrumentskjermen og at de to instruksjonsbøkene som fulgte med bilen (hovedboken på 398 sider og en kortfattet på 17 sider) begge var på tysk, og bare det!
Luftdysene, det er fire av dem, styres med metallspaker som dras ut eller presses inn. På Bentley-språket heter de orgelpiper. Intet mindre
Og skulle dashbordskjermen bli for forstyrrende, er det bare å trykke lett på knappen som roterer displayet til neste nivå (koster 65.000 kroner ekstra) og fram kommer tre fysiske og lekkert designede instrumenter: utetemperaturmåler, kompass og stoppeklokke. Det siste er jo kjekt å ha om fristelsen til å kjøre innom Spa, Nordsløyfa eller banen i Sogndalstrand likevel blir for stor.
Om dette også forstyrrer inneholder tredje nivå på roteringen kun karbonfiberoverflate som det ellers er så mye av både i interiøret og rundt bilen som nødvendige elementer for å presse den mot veien når nåla passerer 300 km/t. Likevel er aggressiviteten så diskret utformet at den ikke forstyrrer opplevelsen av eleganse.
W12
Selv om Bentley også naturligvis har beveget seg inn i den digitale verden, er skjermbruken dempet og viktige brukerfunksjoner lagt til knapper og brytere på en midtkonsoll så bred at du aldri på noe tidspunkt kommer til å skumpe bort i passasjerens skulder, selv ikke når alle de 12 W-sylindrene sparker 659 hester ut av stallen og g-kreftene biter i 22-tommerne så fete at de montert på en vanlig kabriolet hadde medført ulidelig mye støy inne i bilen med taket på.
Bare ikke i GTC hvor det med taket på er så stille som det skal være i en luksusbil. Om en regnskur plutselig skulle dukke opp fra intet, er det greit å vite at taket, i likhet med i SL 63, kan legges på i inntil 50 km/t fart.
Et lite sukk
Bedre dørlyd har heller aldri møtt meg i en kabriolet. Rammeløse vinduer, selv på dyre biler, gir gjerne en ubehagelig metallisk lukkelyd. Ikke i Bentley. Her lukkes selvfølgelig dørene elektrisk, og om de forsøkes lukket med litt kraft høres bare et diskret sukk. At dørvinduene har doble glass skulle bare mangle.
Dette britisk registrerte eksemplaret var ellers utstyrt med Night Vision, infrarød skjermvisning om du vil. En opplagt fordel om natten for eksempelvis å se folk og dyr som beveger seg i kjørefeltet, men utenfor normalt synsfelt. Koster i Bentleys tilfelle 86.000 kroner ekstra.
Og når jeg først oppholder meg i bilen er det lett å fascineres av alle nedlagte timer i det elegante, i setetrekksømmene, riflingen i alle metallhjulene og det semskede skinnet i ytre del av rattringen for bedre grep. Klokken utformet som de tre foran nevnte instrumentene og plassert mellom de to luftdysene på midtkonsollen, viser naturligvis tiden analogt (joda, tiden vises også digitalt på naviskjermen).
Orgelpipene
Luftdysene, det er fire av dem, styres med metallspaker som dras ut eller presses inn. På Bentley-språket heter de orgelpiper. Intet mindre.
Bentley betyr gjennomført klassisk britisk stil og det er vanskelig å spore tysk eierskap til merket annet enn i designelementer på instrumentskjermen
Av bildene ser du at bakseteutformingen og sømmene i skinnet er utført med samme flid som foran i bilen. Så, ja, det går fint an for to å sitte bak i denne 4,85 meter lange briten, men å ha med mer enn én passasjer står neppe på argumentlisten for akkurat denne bilen. Til det har Bentley mer passende modeller.
Bentley hevder at GTC Speed representerer det mest dynamiske kjøreoppsettet i merkets 103-årige historie. I «Bentley» og «Comfort» oppsett styrer firehjulsdriften og den elektroniske diffen bak kreftene dit det er mest hensiktsmessig, mens i «Sport» sendes mesteparten av kreftene til bakhjulene.
Styrer bak
Bakhjulene styrer i motsatt retning av forhjulene ved lave hastigheter for å redusere svingradiusen og gjøre det lettere å parkere mens bakhjulene styrer med forhjulene ved høyere hastigheter for å bedre bilens balanse. Med keramiske bremser fra Brembo stopper det hele kjapt også, men drar samtidig prislappen opp med 157.000 kroner.
Det store oppsummeringsspørsmålet vil være om grunnprisen på 4,3 millioner som øker til drøyt fem millioner med hyggelige tilvalg kan forsvares? Eller om prisen er noe tema for dem som ønsker å eksponere seg i en Bentley Continental GTC Speed? Trolig ikke, men om de vil bli sett i en med magenta eksteriør og Damson interiørfarge er en helt annen sak.
PS: Continental Speed leveres også som kupe priset rundt 300.000 kroner lavere.
VI SYNES
Det er trist at kraft og eleganse koster så mye, men herlig at Bentley Continental beholder stilen mens Mercedes SL går mot sport.
OBS! Prisene i testen var gyldige da bladet ble produsert. Du finner alltid oppdaterte priser i vår nybildatabase
Duell på øverste hylle
Tekst | Bentley Continental GT Speed Convertible | Mercedes-AMG SL 63 4Matic+ |
Pris billigste* | Kr. 4 313 726 | Kr. 1 605 000 |
Pris testbil* | Kr. 5 043 726 | Kr. 3 087 993 |
Motor: | 5 950 ccm, W12, bensin, 2x turbo | 3 982 ccm, V8, bensin, 2x turbo |
Effekt/moment: | 659 hk, 900 Nm | 585 hk, 800 Nm |
Drivlinje | 8A, firehjulsdrift | 9A, firehjulsdrift |
0-100 km/t | 3,7 sekunder | 3,6 sekunder |
Toppfart | 335 km/t | 315 km/t |
Forbruk WLTP | 1,38 l/mil | 1,25-1,30 l/mil |
CO2/NOx | 320 g/km - 17,0 mg/km | 282 - 294 g/km - 14,5 mg/km |
Energiforbruk: | Ikke oppgitt | 105,9 kWt/100 km |
Dimensjoner (L/B/H) | 485/196/140 cm | 470/192/135 cm |
Akselavstand | 285 cm | 270 cm |
Bilvekt | 2 414 kg | 1 938 kg |
Bakkeklaring | Ikke oppgitt** | Ikke oppgitt** |
Tilhengervekt | 0 kg | 0 kg |
Bagasjerom | 235 liter | 213 - 240 liter |
Drivstofftank | Ikke oppgitt | 70 liter |
Miljøklasse | G | G |
Euro NCAP | Ikke testet | Ikke testet |
* inkludert levering i Oslo. **Luftfjæring | ||
Kilde: Produsent/Statens vegvesen/OFV |