Volvo S60 D5 mot S60 2.0T

S60 er Volvos sportslige alternativ i den øvre delen av mellomklassen. Med den nye dieselmotoren er den sportslige karakteren styrket, samtidig som drivstoffutgiftene er redusert.

Publisert Sist oppdatert

Volvo S60
Volvo S60

Først publisert i BIL 3 - 2002.

Den er der hele tiden,enten du kjører i 50 eller 100 km/t eller snegler av gårde i saktegående kø, det er ikke mulig å unnslippe lyden av den femsylindrede dieselmotoren. Bare på tomgang er støynivået målbart høyere enn S60 2.0T med bensinmotor, men selv om vi ikke kan måle høyere støynivå enn for bensinmotoren, er dieselmotoren mer hørbar og stikker seg fram.

Ved norske hastigheter og i femtegear har dieselmotoren moderat turtall, og vi cruiser E18 sydvestover mot Kristiansand med en beroligende lydkulisse. Dieselmotoren jobber lett og uanstrengt. I motbakkene føles det nesten som om en blir løftet frem. Med 340 Nm allerede ved 1750 o/min er det sjelden nødvendig å bruke noe annet enn femtegearet.

Helt ned til 60 km/t er det kraft nok i femtegearet, og så lenge motoren jobber lett går den også behagelig. Men press den litt ved å be om en smule akselerasjon, og vibrasjonene kommer og du føler straks behov for et lavere gear. Dieselmotoren har nemlig en stor svakhet – den vibrerer en god del på lave turtall. Det går ut over komforten i lave hastigheter, og ved bykjøring er dette langt fra noen idealmotor. Det er krefter i massevis, men høyt støynivå på høye turtall og vibrasjoner på lave turtall, gjør at du ved bykjøring bruker gearspaken vesentlig flittigere enn i for eksempel en S60 2.0T.

Til gjengjeld kan du la gearspaken hvile ved landeveiskjøring. På den mer krevende delen av vår testløype, på strekningen Vrådal – Brunkeberg kjørte vi vesentlig mer avslappet i S60 D5 enn i S60 2.0T. Kraften på lave turtall er rå, og der dieselmotoren greide seg med et 2000 på turtelleren, måtte bensinmotoren gjerne opp på 5000 for å ha samme frasparket. Se bare på akselerasjonsmålingene fra 40 og 70 km/t, så forstår du hvor dieselmotoren har sin styrke. Her handler det om rå trekkraft og lave turtall.

Volvos femsylindrede toliter er en nydelig bensinmotor. Den går stille, men har fortsatt et potent lydbilde. Den største forskjellen når det gjelder komfort ligger nok i at bensinmotoren går vibrasjonsfritt og silkemykt uansett turtall.

Selv om bensinmotoren mangler 100 Nm dreiemoment er den på ingen måte noen svekling. Den tar bakkene på direkten og har krefter nok til å vedlikeholde farten. Det er når du ber om mer at den kommer til kort. Da er løsningen å legge inn et gear som ligger et eller to trinn lavere og nyte bensinmotorens akselerasjonsvilje på toppen av turtallsregisteret. Der dieselmotorens turtallsregister tar slutt er bensinmotoren på sitt sterkeste.

Dieselmotorens komfort er langt fra så god som bensinmotoren, men når det gjelder drivstofføkonomi er dieselmotoren overlegen. Med et snittforbruk på 0,5 liter pr mil fra Oslo til Kristiansand, har den 27,5 prosent lavere forbruk enn bensinmotoren. På returen via Brunkeberg, Notodden og Kongsberg, var dieselmotorens forbruk 28,5 prosent lavere. Egentlig mindre forskjell enn vi hadde ventet, men i samsvar med Volvos forbrukstall etter 99/100/EU-normen for snittforbruk. I følge den skal nemlig D5 ha et snittforbruk på 0,65 l/mil, mens 2.0T skal bruke 0,92 l/mil, en forskjell på ca. 29 prosent i dieselens favør. Regner vi med en årlig kjørelengde på 15.000 km, en bensinpris på 8,10 kr/literen og en dieselpris på 7,28 kr/literen blir drivstoffkostnadene for S60 D5 ca. 7059 kroner, og 11.178 kroner for S60 2.0T. En differanse på 4119 kroner i dieselmodellens favør. Det betyr at du med 15.000 km årlig kjørelengde trenger 11 år for å kjøre inn prisdifferanse,og drøyt 5 år med 30.000 km årlig kjørelengde. Sånn sett er ikke økonomien helt i favør av diesel. Men med normalt avskrivning vil dieselmodellen med stor sannsynlighet ha en gunstigere utvikling og totaløkonomien normalt vil sannsynligvis være omtrent lik for de to S60-alternativene. Det blir til slutt et spørsmål om du vil ha dieselmotorens rå styrke og aksepterer noe dårligere komfort, eller om du vil ha bensinmotorens komfort og smidighet. For selv om S60 2.0T blir frakjørt av S60 D5 i de fleste akselerasjonsdisipliner unntatt fra stående start, er den ingen sinke. Det er bare det at 100 Nm mer dreiemoment gir så imponerende mye større trekkraft i de hastighetsområdene vi normalt kjører mest.

LES VIDERE:
- Priser og tekniske data

Powered by Labrador CMS