-
Toyota Bilia AS:
Regionsjef Servicemarked
-
Premium Cars Stor-Oslo AS:
Tekniker for Zeekr
-
Bilia Norge AS:
Salgssjef, Volvo Hamar
-
Harald A. Møller AS:
Produktsjef Digital Aftersales
-
Gromstad Bil & Båt:
Daglig leder
-
Mobile Åsane AS:
Servicemarkedssjef
-
Premium Cars Stor-Oslo:
Lotus tekniker
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Mekanikere / Personlig serviceteknikere
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Tekniker
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Produksjonsleder
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Teamleder verksted
-
Premium Cars Stor-Oslo:
Selger
-
Harald A. Møller AS:
Produktspesialist support
-
Autoringen Oslo AS:
Bilkonsulent
-
Bilia X:
Driftsleder, Xpeng Høvik
-
RN Nordic:
Regionsjef – Renault, Alpine & Dacia
-
Møller Bil Ensjø:
Mekaniker/tekniker
-
Werksta Norge:
Bilskadereparatør
-
Werksta Norge:
Teknisk leder
-
Bilservice AS:
Bilmekaniker
-
Strømmen Bilverksted AS:
Bilmekaniker - Personbil
-
Bil i Nord:
Volvo-mekaniker
-
HTS Packline AS:
Senior salgsrådgiver
-
Bilia Norge AS:
Bilmekaniker, BMW Skøyen
-
Team Verksted AS:
Mekaniker
-
Porsche Center Bergen:
Tekniker
-
Team Verksted AS:
Mekaniker
-
Premium Cars Stor-Oslo:
Selger
-
Bertel O. Steen Asker & Bærum:
Mekaniker
-
RøhneSelmer AS:
Mekaniker
-
Autoria Bil AS avdeling Ski:
Bilselger
-
Martiniussens Bilservice AS:
Teknisk kontrollør - Fredrikstad
-
Bilforlaget AS:
Vaktsjef/journalist
-
Jæger Automobil AS:
Bilskadetakserer
Mer komfort fra Citroën
Citroën vil tilbake på komfort-tronen. Dette er hvordan de skal få til det.
De aller fleste biler på markedet i dag har veldig like løsninger for støtdemping. En stålfjær omhylser selve støtdemperen, som sammen kal sørge for å plante hjulet mest mulig ned mot asfalten, samtidig som det absorberer ujevnheter for å skåne sjåfør og passasjerer for risting og slag.
Stort sett fungerer dette veldig bra, men av og til opplever vi at det smeller skikkelig. Et hull i veien, en fæl fartshump – slike ting gjør at støtdemperen kan «bunne». Med andre ord; den har ikke mer vandring igjen, og det smeller saftig når dette skjer.
Så har noen i Citroën tenkt at dette må det bli slutt på.
Det komfortable merket
At det er Citroën er ikke tilfeldig. Ingen bilmerker har vel så mye av sitt rykte basert på komfort og avanserte hjuloppheng og demping, men vi må vel kunne si at de har vært sløve de siste årene. Joda, C5 har vært tilgjengelig med Hydractive-understell – og C6 var i en klasse for seg selv.
Men jevnt over har Citroën de siste årene nærmet seg tyskerne. Det er viktigere med «sportslige kjøreegenskaper» enn med duving og ren komfort.
Vel, det skal det bli slutt på. Heldigvis, hører jeg flere si (eventuelt er det bare stemmen i mitt eget hode).
Etter at Carlos Tavares tok over roret hos PSA, har han gjort en formidabel innsats for å differensiere de tre PSA-merkene: Peugeot, Citroën og DS.
Problemet til Peugeot og Citroën har jo vært at de er for like hverandre, men med C4 Cactus i spissen har Citroën planer om å etablere seg som et annerledesmerke igjen. Og høyt på agendaen står kjørekomfort.
Og understellet er nettopp et av områdene Citroën skal fokusere på.
Hydrauliske «puter»
Måten Citroën har tenkt å eliminere de fæle slagene når støtdemperne bunner på, er å montere hydrauliske «puter» i hver ende av demperen. Disse skal med andre ord dempe demperne. Når støtdemperen er i ferd med å bunne – eller strekke seg helt ut, hvilket gir litt av den samme effekten som bunning – skal disse putene dempe slagene.
Det er litt som en boksehanske. Uten hansker vil bokseren stå i fare for å knuse knokene, men med de på vil slaget dempes betraktelig, til tross for den korte vandringen en hanske gir.
Forhåpentligvis vil understellet til kommende Citroën-modeller bli langt mer komfortabelt enn et slag i trynet – hansker eller ei.
Seter med «minne»
Citroën har flere ess i ermet for sin satsing på komfort. Blant annet skal de ta lærdom av madrass-industrien i produksjonen av seter.
Når jeg skriver seter med «minne» mener jeg ikke minnefunksjonen på den elektriske justeringen, slik mange biler har allerede, men «minne» som i en Tempur-madrass.
Flere forskjellige typer skumgummi, fordelt lagvis og variert, avhengig av hvor på setet de brukes, formes etter kroppen til den som sitter der. På den måten kan de gi både støtte og komfort til hvem som helst, og ikke bare de som passer akkurat mellom sidevangene på tradisjonelle stoler.
Tre-stegs vibrasjoner
I sitt arbeid for å øke kjørekomforten har Citroën identifisert de tre stadiene mellom en ujevnhet i veien og det øyeblikket kroppen kjenner ubehaget.
1: Når ujevnheten treffer hjuloppheng og understell.
2: Når vibrasjonene overføres til bilens karosseri.
3: Når vibrasjonene overføres til setene.
Og også på punkt nummer to vil Citroën gjøre noe. En ny måte å sammenføye karosserideler skal ifølge franskmennene øke karosseristivheten med hele 20 prosent. Smartere bruk av lim og sveis reduserer også kostnaden for karosseriproduksjon.
I alle modeller
Og det beste av alt: Alle disse elementene er utviklet med kostnader langt fremme i panna. For tanken er nemlig at Citroën skal kunne implementere flere eller alle nyvinningene på samtlige modeller i utvalget – fra den minste til den største.
Foreløpig er alt dette, som Citroën har døpt «Citroën Advanced Comfort», kun å finne på en prototype av C4 Cactus, men vi håper å kunne se det i salgsklare biler ganske snart.