Skadefri gjennom stormen

GM var opp 12,6 % i mai – langt mer enn de nærmeste kollegene. Tilbakekallings-skandalen har ikke skadet. En ny rapport fjerner stygge mistanker.

Publisert Sist oppdatert

Dette må bli et universitetsstudium i skadeforebygging. Skjønt i øyeblikket er det vanskelig å se hva som aktivt ble gjort for å minske nedfallet.

Man skulle tro at 13 dødsfall, en mengde skader på personer og materiell, en historie om en produsent som kjente til problemet i mange år uten å gjøre noe med det, og en mistanke om at den nye sjefen var blant de involverte, og at det hele var en del av en intern dekkoperasjon – ville skadet både renommé og forretningsresultater.

LES: Bøter og nye tilbakekallinger

Men nei da, maisalget økte mer enn konkurrentenes. Og den siste uken, med masse diskusjon i forkant av en intern granskningsrapport, har GM-aksjen steget 5,7 % mot bilindeksens 3,5 (Og S&P 500 indeksen som bare løftet seg med 1,5 %).

Vi kan med andre ord trygt slå fast at markedet har i hvert fall ikke gitt GM juling.

Fredag kom internrapporten, skrevet av en tidligere føderal anklager, og den fjerner ikke ansvaret fra GM. Men forteller om det som GM-sjefen kaller «et klart mønster av inkompetanse og forsømmelse».

Problemet, med en feilkonstruert tennings/rattlås, som man kjente allerede fra 2001, ble med en gang klassifisert som en kundetilfreds-sak og ikke en sikkerhetssak. Og dermed ble de interne prosedyrene helt annerledes. De som håndterte problemet forsto ikke at feilen også påvirket airbag-aktivitetene.

Så snublet man avgårde, og det hele kulminerte i grunnen med at ny tenningslås ble sjekket ut og satt i produksjon i 2006.

Men av en eller annen grunn ble ikke den nye delen gitt et nytt delenummer slik at det var mulig å kontrollere om den var den «gode» eller den «dårlige» tenningslåsen som satt i de bilene som folk klagde på.

15 ansatte har forlatt selskapet på grunn av denne saken, og et stort advokatteam er i ferd med å sette sammen forslag til kompensasjonspakker til de familiene som har vært utsatt for kræsj på grunn av denne låsen.

Men rapporten har også fjernet mistanken om at det i bunnen av skandalen lå et internt forsøk på å dekke over problemene og skape et glansbilde for å kunne spare penger eller unngå dårlig omtale.

Ingen cover-up med andre ord.

Egentlig gjør det problemene enda større for Mary Barra, den nye GM sjefen. For hvis det hadde dreid seg om en intern gruppe som hadde jobbet aktivt for å feie problemet under teppet, hadde det vært ganske enkelt å endre på dette.

Nå er det slått fast at dette er et kultur-problem. Et ikke-mitt-bord-problem, et problem som bunner i GMs enormt byråkratiske oppbygning.

Barra har allerede begynt å pirke borti problemet. Grupper som jobber med sikkerhet, på tvers av fagområder, er allerede i gang. Men det er ting som tyder på at Mary Barra må bruke hele resten av sin aktive regjeringstid på å bygge om hele GMs interne struktur.

Det er en jobb som virkelig krever sin kvinne.

Powered by Labrador CMS