-
Vågsbygd bilverksted AS:
Biltekniker/mekaniker
-
Bilia Norge AS:
Mastertekniker, BMW Skøyen
-
Bilia Norge AS:
Servicemarkedssjef, Volvo Follo
-
Odda Bilsenter AS:
Teknisk leder
-
Odda Bilsenter AS:
Bilmekaniker
-
XPeng Motors Norway AS:
Area Manager
-
Statens vegvesen:
Utekontrollør Jessheim
-
Werksta Bergen:
Bilskadetakserer
-
Jæger Automobil AS:
Bilskadetakserer
-
Toyota Bilia AS:
Key Account Manager
-
Quipd AS:
Teknikere
-
byMEDHUS AS:
Detailer / bilklargjører
-
byMEDHUS AS:
Bilselger
-
Formula Automobile Norge AS:
Sales Executive & Brand Specialist
-
Werksta Kristiansand:
Billakkerer
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Fleet Manager
-
Mekonomen Company Bilverksted AS:
Avdelingsleder
-
Man Truck & Bus Norge AS:
Selger TopUsed
-
Møller Bil Stavanger:
Takserer
-
RSA Import:
Salgs- og markeds-koordinator
-
Team Verksted AS:
Delelager/kundemottak
-
Man Truck & Bus Norge AS:
Selger nye lastebiler på Østlandet
-
Werksta Kristiansand:
Teamleder Karosseri
-
Bilservice AS:
Bilmekanikere
-
Mobile Kjeller AS:
Servicemarkedssjef
-
Man Truck & Bus Norge AS:
Key Account Manager Customer Service
-
Bilia Norge AS:
Innkjøpsansvarlig
-
Robert Bosch AS:
Teknisk Support
-
Bilforlaget AS:
Journalister/Reporter
Vannstoff for hele verden
Det er to profilerte hydrogenbilprodusenter i verden for tiden. Men mens Hyundai nøyer seg med å lansere egen merkevare, HTWO, for sitt engasjement, kommer Toyota med en helt ny bil. Direkte konkurrent til 5-serien.
For å starte med Hyundai – det er raskest – forteller de altså at de øker tempoet sitt på hydrogen-engasjementet som de vil bruke i sine UAM (Urban Air Mobility-program). Biler, båter, tog – og kanskje fly.
HTWO har de registrert som nytt merkevarenavn. Initialene står selvfølgelig for noe, og det er ikke en forvanskning av WHO – Verdens helseorganisasjon.
I navnet finner du både H two – kjemisk tegn for hydrogen, men på en eller annen måte skal man også kunne lese «hydrogen» og «humanity» ut av navnet.
Det blir i meste laget for meg, men at de mener alvor, også med hensyn til bil, er det ingen tvil om.
Toyota viser det også, i praksis. Men først og fremst: når tilogmed teknologi-nasjonen Tyskland kaller grunnstoffet for Wasserstoff, hvorfor skal vi da være så jålete at vi må si Hydrogen? Hør bare på hvor trygt og tillitvekkende ‘vannstoff’ høres ut i sammenlikning.
Nok om det.
Redaktør Ringen har allerede presentert den nye Mirai, men la meg legge til at denne imponerer meg.
Den imponerer med at de ganger opp produksjonskapasiteten med ti, og den imponerer meg enda mer at de utvikler produksjonsteknologien i et vanvittig tempo.
Til den forrige Mirai tok det for eksempel femten minutter å håndbygge en enkelt brenselcelle, nå går det med automater og på sekunder.
Ikke bare er slike fremskritt med på å få opp tempoet. Hva som er enda viktigere er at det gjør noe med prisen.
Nå er vel ikke den norske prisen helt klar ennå, men i Tyskland kan du kjøpe den for 64.000 euro, og med topputstyr: 74.000. Vi snakker altså om priser som møter godt utstyrt 5-Serie. Og det i Tyskland der avgiftsfordelene for nullutslipperne ikke er i nærheten av våre.
Med andre ord: jeg er litt spent på prisen.
Hvis man bare skal lese rett fra spesifikasjonene vil bilen kunne fylles til full kapasitet, 5,6 kg vannstoff i løpet av fem minutter. Der koster den 9,50 euro pr. kg. Forbruket ligger på rundt 0,75 kg pr. 100 km.
Det betyr at du har en rekkevidde på mellom 500 og 700 km og at vi snakker driftsutgiter som for en liten bensinmotor.
Nå skal ikke jeg kaste meg ut i diskusjonen om rent og mindre rent vannstoff, og heller ikke om brenselceller er bedre egnet til store lastebiler enn til små personbiler.
Jeg hadde en slags samtale med en som heter Thiebault Paquet, nyengasjert sjef for Europa-Toyotas nyopprettede Fuel Cell Business Group, om akkurat det.
Beklager – jeg ble ikke mye klokere. Det er et eller annet med intervjuer på skjerm som gjør at jeg faller av.
Men han er i hvert fall klar på at en tilsvarende batterielektrisk bil ville kostet € 77.000 (men allikevel har jo som kjent Toyota også gitt etter for batteriel-presset og er den siste av de store som endelig kommer haltende etter med slike løsninger også).
Noe som er lovende med Paquets nye enhet er at han selv er vant til å dele. Han var aktiv i det tette samarbeidet BMW og Toyota hadde om dieselmotorer, derfor har jeg et visst håp om at en egen europeisk hydrogengruppe er satt opp ikke bare for å selge denne bilen, men også for å få med seg andre på teknologien.
Slik Toyota har hatt med GAC og FAW i Kina en stund allerede, der det for tiden går 7.000 brenselcellebiler.
For selvfølgelig har vi en høne&egg situasjon her også. I Tyskland er det snaue 100 fyllestasjoner i dag. Planene sier at det skal være 400 av dem på tampen av 2023. Det vil være nok til cirka 150.000 biler – og det vi kjenner av produksjonsplaner rundt i verden er ikke i nærheten av så mange.
Men med moden teknologi og publikumsaksept (dersom ikke batterier snart lar seg lade litt kjappere har jo H2 enorme fordeler i den avdelingen) kan den situasjonen fort endre seg.
Nevnte jeg at denne bilen er bygget på GA-L plattformen (= Lexus LS 500) og er altså bakhjulsdrevet.
Dessuten bør jeg vel også nevne at prosjekt-sjefen, Yoshikazu Tanaka, har beholdt den diskret knotten til venstre på dashbordet med det blå H2O-symbolet på.
Populært kalt pisseknappen.
Med jevne mellomrom når man kjører slipper nemlig bilen ut oppsamlet eksos – altså vann – i veibanen. Nå kan det hende at det ligger rester i anlegget som vil bli sluppet ut når bilen er parkert på et garasjegulv.
Det er ikke store mengder avføring, men for å unngå det kan føreren selv sørger for at overskuddet forsvinner før du kjører bilen inn.
La meg også nevne at Toyota-aksjen har gått opp med 25 % siden mars, og handles med en pe-multiplikator på 70 % over Volkswagens. Det må bety at det er ganske mange som er enige om at det Toyota gjør for tiden er ganske riktig.