-
Gromstad Bil & Båt:
Daglig leder
-
Mobile Åsane AS:
Servicemarkedssjef
-
Premium Cars Stor-Oslo:
Lotus tekniker
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Mekanikere / Personlig serviceteknikere
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Tekniker
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Produksjonsleder
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Teamleder verksted
-
Premium Cars Stor-Oslo:
Selger
-
Harald A. Møller AS:
Produktspesialist support
-
Autoringen Oslo AS:
Bilkonsulent
-
Bilia X:
Driftsleder, Xpeng Høvik
-
RN Nordic:
Regionsjef – Renault, Alpine & Dacia
-
Møller Bil Ensjø:
Mekaniker/tekniker
-
Werksta Norge:
Bilskadereparatør
-
Werksta Norge:
Teknisk leder
-
Bilservice AS:
Bilmekaniker
-
Strømmen Bilverksted AS:
Bilmekaniker - Personbil
-
Bil i Nord:
Volvo-mekaniker
-
HTS Packline AS:
Senior salgsrådgiver
-
Bilia Norge AS:
Bilmekaniker, BMW Skøyen
-
Team Verksted AS:
Mekaniker
-
Porsche Center Bergen:
Tekniker
-
Team Verksted AS:
Mekaniker
-
Premium Cars Stor-Oslo:
Selger
-
Bertel O. Steen Asker & Bærum:
Mekaniker
-
RøhneSelmer AS:
Mekaniker
-
Autoria Bil AS avdeling Ski:
Bilselger
-
Martiniussens Bilservice AS:
Teknisk kontrollør - Fredrikstad
-
Bilforlaget AS:
Vaktsjef/journalist
-
Jæger Automobil AS:
Bilskadetakserer
Mazdas første som grunnlag
At Mazda fyller 100 i år har vi hørt. Det startet med kork. Nå henter de opp sin første bil også. Den fyller 60, og er inspirasjon for noen spesialutgaver av dagens modeller.
Jeg er svært svak for japanske Kei-biler – de myndighets-regulerte småbilene som fikk en rekke fordeler først og fremst med hensyn til skatt og avgift.
Og selv om det ble satt strenge krav til både mål og motorstørrelse, viste det seg at de små japanske produsentene klarte å skape biler med helt forskjellige personligheter.
Vi har hatt tre Kei-perioder. 360 kubikk-perioden startet i 1945 og varte i 30 år. I 1975 startet 550-perioden, og i 1990 gikk vi inn i 660-tiden. Da det begynte å bli skikkelige biler av det.
Du kan si at denne perioden har vart helt til i dag, men fra 2014 begynte incentivene å fjernes, slik at den eneste egentlige fordelen du har med denne biltypen i dag er at den er liten og tilpasset storby-trafikken.
For meg er de aller tidligste de mest spennende. Dels fordi det var festlige konstruksjoner som på mange måter speilet den tyske mikrobilperioden med de underligste konstruksjoner.
Hekk/front-motor? Gummi/torsjonsfjæring? To seter/fire seter? Firetakt/totakt – det fantes ingen vedtatte regler så lenge du holdt deg under fire kvadratmeter (3 x 1,3 meter) og nøyde deg med 240 kubikk hvis du var to-takter. (Fra 1955 kunne totakteren også være 360 kubikk – det ga flærr-fordeler både med hensyn til krefter og turtall).
Det var mange som deltok på markedet den gangen, men av dem du kjenner navnet på i dag var det først og fremst Subaru, Honda, Suzuki, Daihatsu og Mazda.
I hue mitt er Mazdaen den kuleste. En todørs coupé som ser ut som den kunne kommet rett fra Torino. Det påstås den dag i dag at den var helt hjemmekokt, så vi får vel tro det da. Imponerende av en fabrikk uten formell bilutdannelse (noen rickshaw-lignende greier før krigen).
Også konstruksjonen var imponerende, mye magnesium og aluminium, 360 kg, V2-motor i hekken, 16 hester, uavhengig foran og bak med gummiblokker som fjærer – med 176 cm akselavstand var komforten allerede dødsdømt fra starten.
Nå har Mazda hentet en av disse, restaurert den skikkelig og lakkert den opp i det som er Mazdas signal-rødfarge av i dag.
Send den ut på markedet sier jeg – men poenget er visst bare å skape fotobakgrunn når Mazda nå presenterer en rekke av sine modeller med spesielle trekk fra historien. Det dreier seg om Mazda2, Mazda3, Mazda6, CX-3, CX-30, CX-5, CX-8, samt MX-5 roadster og RF roadsteren.
Oppskriften er åpenbart det som heter Snowflake white pearl mica premium exterior paint med noen røde innslag og noen logoer her og der – tilogmed på nøkkelholderen.
Selvfølgelig er det obligatorisk å feire et rundt år med spesialutgaver, men det var enda hyggeligere at de hentet den gamle 360 Coupéen ut fra museet.