-
byMEDHUS AS:
Detailer / bilklargjører
-
byMEDHUS AS:
Bilselger
-
Formula Automobile Norge AS:
Sales Executive & Brand Specialist
-
Møller Bil Outlet Alnabru:
Salgssjef Bruktbil
-
Werksta Kristiansand:
Billakkerer
-
Volvo Car Fornebu:
Leder Servicemarked
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Fleet Manager
-
Mekonomen Company Bilverksted AS:
Avdelingsleder
-
Man Truck & Bus Norge AS:
Selger TopUsed
-
Møller Bil Stavanger:
Takserer
-
RSA Import:
Salgs- og markeds-koordinator
-
Team Verksted AS:
Delelager/kundemottak
-
Man Truck & Bus Norge AS:
Selger nye lastebiler på Østlandet
-
Møller Bil Skadesenter Ryen:
Bilskadereparatør
-
Werksta Kristiansand:
Teamleder Karosseri
-
Bilservice AS:
Bilmekanikere
-
Albjerk Bil Drammen AS:
Salgssjef
-
Mobile Kjeller AS:
Servicemarkedssjef
-
Man Truck & Bus Norge AS:
Key Account Manager Customer Service
-
Bilia Norge AS:
Innkjøpsansvarlig
-
Robert Bosch AS:
Teknisk Support
-
RN Nordic:
Head of Sales
-
Møller Bil Gjøvik:
Bilmekaniker
-
Toyota Østfold AS:
Salgskonsulent
-
RSA BIL Forus:
Bilselger Nye og Brukte biler
-
Bilia Norge AS:
Salgsdirektør Fleet
-
Team Verksted AS:
Mekaniker
-
Herøy Bil & Maskin AS:
Bilmekaniker
-
Bilforlaget AS:
Journalister/Reporter
Campingvogn med skyv
Dethleffs har vært på testtur i Alpene med en smart oppfinnelse de er i ferd med å utvikle – en campingvogn med egen elmotor.
Mens muligheten for å trekke tilhenger har vært meget begrenset for de tidligste elbilene, kommer det nå stadig nye modeller som tilbyr denne løsningen. Utfordringen er at en tung tilhenger reduserer bilens rekkevidde dramatisk – kanskje med så mye som femti prosent.
Dethleffs som er en stor tysk produsent av campingvogner og bobiler har tatt denne utfordringen på strak arm, og sammen med Erwin Hymer Group og ZF viste de i 2018 en potensiell løsning – E.Home Caravan – en vogn med innebygget elmotor.
Nå har de nylig gjennomført en testtur på krevende alpeveier, og resultatet er så oppløftende at de lover å gå videre med prosjektet selv om det fortsatt gjenstår en del hindringer.
Turen gikk over en strekning på 386 kilometer på krevende fjellveier – en populær rute for mange campingentusiaster. Målet var å bevise at man ved hjelp av elmotor i vognen kunne opprettholde trekkvognens opprinnelige rekkevidde.
Reisen startet ved Dethleffs fabrikk i Allgaü, gikk over Fern Pass og fortsatte langs motorveiene A12 og A13 over Brennerpasset. I Italia gikk ferden videre langs A22 gjennom Bozen og Trento til Riva på den nordlige bredden av Gardasjøen.
Før start var batteriene på bilen og campingvognen fulladet. Det ble tidlig klart at den elektrisk drevne vognen ikke bare hadde positiv innvirkning på rekkevidden, men også på sikkerhet og komfort.
I motorvei-hastighet på 80-84 km/t og en snittfart på 62,3 km/t nådde ekvipasjen Brennerpasset, 200 km fra utgangspunktet og 180 km fra destinasjonen, med over femti prosent kapasitet på begge batteripakkene.
Etter seks timer og 12 minutter og 386 kilometer med alpeveier kom trekkvogn og E.Home trygt frem til Riva uten en eneste ladestopp. Faktisk hadde begge batteripakkene fortsatt litt energi i reserve.
Trekkvognen hadde brukt totalt 82 kWt mens vognen brukte 74 kWt på den krevende reisen.
Som sagt gjenstår det fortsatt noen utfordringer før E.Home kan settes i produksjon. Prototypen benytter to batteripakker, hver med en kapasitet på 40 kWt – en foran og en bak akselen. Disse har en samlet vekt på 600 kg.
Testene viste at dette er tilstrekkelig strøm til en krevende tur med stor høydeforskjell.
For å holde vektøkningen for motor og batteri på under 400 kg, planlegger Dethleffs å benytte batterier med mindre kapasitet i en eventuell produksjonsutgave.
De vil forholde seg til maks tilhengervekt på mellom 1200 og 1800 kg som er hva de kraftigste elbilene på markedet i dag kan trekke.
Batteriene på prototypen lades på samme måte som moderne elbiler med en vegglader hjemme eller en hurtiglader langs veien, og vognen er utstyrt med en Type 2 CCS-terminal. AC-lading med inntil 7,2 kW og DC-lading med inntil 50 kW er mulig.
På campingplassen kan vognen lades fra 230-volts anlegg med minst 10 A, noe som gir en ladekapasitet på 2,1 kW slik ar batteriet fylles på 24 timer.
De innebygde batteriene kan også levere strøm til vognens andre fasiliteter, som komfyr og varmtvannsbereder, så man slipper å bruke gass.
ZF har utviklet drivlinjen i E.Home som består av to elmotorer, hver med kontinuerlig effekt på 30 kW (90 kW maks) og maks dreiemoment på 90 Nm.
En annen utfordring er at det i dag ikke eksisterer noe europeisk regelverk for campingvogner med elektrisk motor, men Dethleffs samarbeider med andre organisasjoner for å få dette på plass.