Krever korrekt navigasjon

EU vil nå kreve bedre navigasjonssystem i biler. Dagens systemer fører til alt for mange uhell.



Publisert Sist oppdatert

Bare i England er navigasjonssystemene årlig ansvarlig for rundt 2000 uhell der lastebiler kjører inn i for lave broer, setter seg fast i et veinett ikke tilpasset lastebiler etc. Det fører til 5000 timers forsinkelser for lastebilene og skadene beløper seg til 100 millioner kroner.

Navigasjon for biler har fordeler – og klare ulemper. Mange av kartene og kjørerutene er ikke riktig oppdatert, og et boligområde i Danmark er oppgitt over alle biler som kjører feil. Daglig er det biler som følger navigasjonen og dermed kjører seg totalt fast i boligområdet som for flere år siden ble omregulert. Veien mange søker til er endret til sykkelsti og dermed står bilene bom fast. Ekstra problemer er det når lastebiler og vogntog nærmest setter seg fast.

EU-inngrep

Nå vil myndighetene i EU ha en gjennomgang og kontroll av de navigasjonssystemene som selges. De vil ha tydelig skille mellom systemer for personbiler og lastebiler. Systemene, og ikke minst kartene, må være til å stole på. De fleste systemer er laget mest for personbiler og tar bl.a. ikke hensyn til broer og redusert fremkommelighet for større kjøretøyer.

Engelske myndigheter har regnet på hva det koster når lastbiler og vogntog setter seg fast under broer eller i boligområder. Det skjer 2000 ganger i året og særlig er det mange skader og uhell i forbindelse med at broene ikke er høye nok. Det krever at lastebiler og vogntog må snu – og trafikkaos er nære.

Gamle feil

Nylig kjørte et tysk vogntog seg fullstendig fast i nærheten av Luton. Sjåføren fulgte bare navigasjonen i bilen og trodde han var på rett vei til sin kunde. Men veinettet var lagt om for flere år siden og det som tidligere var gjennomgangsvei, var blitt endret til boliggate med flere hinder for å stanse at lastebiler skulle kjøre gjennom boligområdet.

Sjåføren måtte ha hjelp av både politi og andre mannskaper til å komme seg ut av situasjonen. Varene bilen skulle levere kom for sent fram til kunden som ventet på leveringer. Og navigasjonssystemet fikk skylda.

Første ledd i EUs arbeid vil være et krav om at navigasjonssystemer må merkes for hvem de er laget for. Det skal tydelig fremgå når kartene er oppdatert og om det er lagt inn egne ruter eller andre tiltak for nyttekjøretøyer.

Undersøkelser viser at mange biler har eldre kartoppdatering i sitt system og det fører til ekstra store problemer. EU mener kartene bør oppdatertes minst hvert år.

Powered by Labrador CMS