Elbil er upløyd mark for Suzuki. e Vitara er først ut.

Første elbil fra Suzuki, med firehjulstrekk og 41 mil rekkevidde:

Elbil for etternølere

Suzuki e Vitara har hverken imponerende rekkevidde eller uhyrlig akselerasjon, men helt andre kvaliteter.

Publisert Sist oppdatert

Mens de fleste bilprodusenter lanserer nye elbilmodeller i et bankende kjør, er japanske Suzuki sent på ballen. 

Men nå kommer elbilen som kan få bygde-Norge fra fossil til elektrisk. 

e Vitara erstatter for alle gode formål Vitara, bilen som har vært solgt i diverse varianter i 38 år: En trygg vinterbil, spesielt for voksne folk med med oppkjørselen  “rett ut på E6”. 

e Vitara er først ut av Suzukis planlagte fire elbilmodeller for Europa de neste fem årene. 

Bilen er en kompakt SUV med firehjulstrekk, og den lanseres under to ulike modellnavn. Det andre er Toyota Urban Cruiser. 

Suzuki og Toyota har eierandeler i hverandre og samarbeider om bilutvikling. e Vitara og Urban Cruiser deler dermed flere spesifikasjoner. Det er Suzuki som har stått for utviklingen av bilen. 

Tjuvstart

Suzuki er imidlertid først ute med prøvekjøring, en liten tjuvstart på den strengt bevoktede Segula-banen utenfor Frankfurt i Tyskland. 

Testbilene er prototyper, men etter et en drøyt times kjøring kan vi fastslå at dette virker ganske fiks ferdig. 

Testbilene er prototyper, men etter et en drøyt times kjøring kan vi fastslå at bilen virker ganske fiks ferdig.

Suzuki e Vitara er ti centimeter lengre enn dagens bensin-Vitara. 

Den ser robust ut, et utseende i tråd med firehjulstrekk og 18 centimeter bakkeklaring. Her er skarpe trekk og masse plastbeskyttelse på nedre del av karosseriet, ja til langt opp på dørene. 

Det er trolig få som vil snappe etter pusten når dørene åpnes. 

Brune detaljer på dashbord og i setene og firkantet ratt (selvsagt oppvarmet) er stilig nok, men en bred midtkonsoll belagt med et skinnende svart plastdeksel er det ikke. Støv og fingermerker synes svært godt, svært fort. 

Setene er behagelige og det er lett å finne riktig kjørestilling. Sidesikten er veldig bra, spesielt til venstre, der jeg får et fint siktvindu mellom speil og A-stolpe.

Lett å betjene

Dette er en bil alle trolig tar på strak arm, takket være betjeningsfunksjoner som er plassert der de forventes å være. Betjeningen av klimaanlegg og volum er fra fysiske brytere i et høyt plassert panel.

Brytere og knapper sitter der man er vant med.

At ikke alt foregår på skjerm er nok et fortrinn for den som har vibber for en Suzuki.

At ikke alt foregår på skjerm er nok et fortrinn for den som har vibber for en Suzuki. 

Førerskjermen er lesbar, og symbolene er store. 

Suzuki har imidlertid rotet det litt til i løsningen for å stille ønsket motstand i regenereringen. Det kreves mange trykk på skjermen for å justere motstanden - og innover i skjermen blir skriften mindre. 

Og bilen må stå stille. Det siste kunne vært droppet med en enklere løsning.

Suzuki e Vitara er lettkjørt.

Kjører bra

Den firehjulsdrevne utgaven har to elektriske motorer, 174 hestekrefter foran og 65 hestekrefter bak, med en maksimal systemeffekt på 184 hestekrefter. Det er tre kjøreprogrammer og eget fremkommelighetsmodus for snø eller sleipt underlag. 

Spesielt overmotorisert er Suzukien ikke, noe akselerasjonsprøvene på banen avslører. Du kan liksom titte litt ut av sidevinduet mens bilen drar seg opp i hastighet, i hvert fall med den forhjulsdrevne varianten.

Høyst sannsynlig er 0-100 km/t på 7,4 sekunder friskt nok for dagens Vitara-eiere, som må nøye seg med godt over ti sekunder på tilsvarende prøve. 

Det som imidlertid imponerer litt, er kjøreegenskapene. 

Dette er en letthåndterlig og ganske villig bil, som krenger lite. Styringen er presis, og bilen følger godt med, uten brå kast. Fast avfjæring, som er grei over dårlig underlag.  

Motstanden i rattet kunne med fordel vært hardere. 

Alle vanlige førerstøttesystemer er på plass. Det er også en nyutviklet app, som kan brukes til forvarming og smart lading. 

Skyvbart baksete er standard.

Smart baksete

Bakseteryggen er delt i 40/20/40, der midtseteryggen fungerer som en “Ikea-luke” for lange gjenstander. Baksetet er skyvbart i lengderetningen, som gir god fleksibilitet for last og passasjerer. 

Bagasjerommet er ikke så veldig stort. Med sine 310 liter, er det på størrelse med det i Volvo EX30, men et godt stykke unna alternativer som MGS5, Kia EV3 og Hyundai Kona. Volumet med baksetet i fremste posisjon er oppgitt til å være cirka 500 liter.

Det er et lite rom under gulvet i bagasjen, på dette stadiet i produksjonen med en litt upraktisk og plasskrevende isoporboks. Det er ingen frunk. 

Vinduene er i baksetet er litt små med høy vinduskarm, men benplassen er god.

Selvsagt kan bilen trekke tilhenger - men bare 750 kilo.

Bakseteryggen er delt i tre.

Lader sakte

Suzuki e Vitara får i Norge et batteri med kapasitet på 61 kWt. Det skal gi en rekkevidde på 412 kilometer. Forbruket er oppgitt til 15,6-16,5 kWt per 100 kilometer. Bilen veier omtrent det samme som Volvo EX30.

Suzuki har ingen tall på forventet rekkevidde når temperaturen kryper langt ned, men oppgir at ved null grader skal reduksjonen i rekkevidden være på 9 prosent. Det forutsatt riktig bruk av ratt- og setevarme, og “riktig” bruk av klimaanlegget.

Varmepumpe er standard og den skal være aktiv ned til fem minusgrader. Batteriet kan forvarmes via navigasjonen.

Ladehastigheten ble ved lansering i 2024 sagt å være 150 kW. Nå er den oppgitt til maksimalt 90 kW. 

Ladetiden fra 10 til 80 prosent skal være 45 minutter. Med 11 kW AC-lading skal det ta 4,5 timer å fylle fra ti prosent til fullt. 

Hva blir prisen?

Vitara kommer i to utstyrsversjoner, BaseCamp og toppmodellen SnowTrail. 

SnowTrail får bedre lydanlegg, trådløs ladeplate, 10-veis elektrisk justerbart førersete med korsryggstøtte, delskinn, soltak, 19 tommers felger - og hattehylle! 

Ladehastigheten ble ved lansering i 2024 sagt å være 150 kW. Nå er den oppgitt til maksimalt 90 kW.

Det er ikke setevarme bak og ikke headup-display. 

e Vitara fås i fire farger som ensfarget og to i tofarget versjon. Setene kommer i sort stoff for BaseCamp modellen og kombinasjonen stoff/syntetisk skinn og brunt syntetisk delskinn som SnowTrail modell.

Mens Suzuki-prisene er "rett rundt hjørnet", har Toyota har allerede priset tvillingmodellen Urban Cruiser. Med firehjulstrekk koster toppmodellen av denne 356.000 kroner, før utstyr, leveringskostnader og vinterhjul. 

Det er fullt mulig å tenke at Suzuki e Vitara kan bli priset noe lavere. 

Salgsmålet for Suzuki er 3000 biler i året. Toyota mener de kan selge 4000. 

Få med firehjulstrekk

Det er få alternativer med firehjulsdrift i den kompakte SUV-klassen. Storselgeren Volvo EX30 koster 457.400 kroner. Med tohjulstrekk er det mange alternativer, som for eksempel MGS5, Kia EV3 og Hyundai Kona. 

I dag er det glissent mellom Suzuki-kundene. Suzuki mener de med e Vitara kan elektrifisere mange av dem som i dag sverger til en fossil-firehjulstrekker fra merket, og som er bosatt utenfor Stor-Oslo. 

Importøren mener det er mulig å ta markedsandeler fra andre enn Toyota.

Suzuki e Vitara skal produseres ved Gujarat-fabrikken i India. Bilene understellsbehandles på Drammen bilhavn.

OPPSUMMERT:

Suzuki e Vitara er lettkjørt og brukervennlig, trygg og litt traust. Bilen passer godt for de som ikke ønsker bare skjermbasert betjening. Litt treg hurtiglading trekker ned, det samme gjør noe lav tilhengervekt.

Suzuki e Vitara har elektriske firehjulstrekk-system, “ALLGRIP-e,” fra to uavhengige eAxler. Et "Trail-modus" fordeler automatisk dreiemomentet mellom hjul

Suzuki a Vitara i tall

Pris fraIkke klar
MotorEl/174 hk foran/65 hk bak
Drivlinje1A, firehjulsdrift
0-100 km/t7,4 sekunder
Toppfart150 km/t
Batteri (netto)61 kWt
Lading DC/AC90/11 kW
Ladefart 10-80%45 minutter
Strømforbruk15,6 - 16,5 kWt/100 km
Rekkevidde (WLTP)412 km
Dimensjoner (L/B/H)427/180/163 cm
Akselavstand270 cm
Bilvekt1860 - 1899
Nyttelast500 kg
Bakkeklaring, ulastet18 cm
Tilhengervekt750 kg
Bagasjerom foranHar ikke
Bagasjerom bak310 - ca 500 liter
Garanti/km5 år/100.000 km
Batterigaranti/km8år / 160.000 km
MiljøklasseA
Euro NCAPIkke testet

Kilde: Produsent

Powered by Labrador CMS