-
Tide Verksted AS, Avdeling Voss:
Mekaniker tyngre- og lette kjøretøy
-
Tide Verksted AS:
Mekaniker
-
Møller Bil Skadesenter Asker og Bærum:
Bilmekaniker/tekniker
-
Møller Bil Drotningsvik:
Bilmekaniker
-
Autoringen Ski AS:
Plassjef – Autoringen Ski
-
Møller Bil Skadesenter Romerike:
Bilskadereparatør
-
Toyota Bilia AS:
Regionsjef Servicemarked
-
Premium Cars Stor-Oslo AS:
Tekniker for Zeekr
-
Bilia Norge AS:
Salgssjef, Volvo Hamar
-
Harald A. Møller AS:
Produktsjef Digital Aftersales
-
Gromstad Bil & Båt:
Daglig leder
-
Mobile Åsane AS:
Servicemarkedssjef
-
Premium Cars Stor-Oslo:
Lotus tekniker
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Mekanikere / Personlig serviceteknikere
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Tekniker
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Produksjonsleder
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Teamleder verksted
-
Premium Cars Stor-Oslo:
Selger
-
Harald A. Møller AS:
Produktspesialist support
-
Autoringen Oslo AS:
Bilkonsulent
-
Bilia X:
Driftsleder, Xpeng Høvik
-
RN Nordic:
Regionsjef – Renault, Alpine & Dacia
-
Møller Bil Ensjø:
Mekaniker/tekniker
-
Werksta Norge:
Bilskadereparatør
-
Werksta Norge:
Teknisk leder
-
Bilservice AS:
Bilmekaniker
-
Strømmen Bilverksted AS:
Bilmekaniker - Personbil
-
Bil i Nord:
Volvo-mekaniker
-
HTS Packline AS:
Senior salgsrådgiver
-
Bilia Norge AS:
Bilmekaniker, BMW Skøyen
-
Team Verksted AS:
Mekaniker
-
Porsche Center Bergen:
Tekniker
-
Team Verksted AS:
Mekaniker
-
Bertel O. Steen Asker & Bærum:
Mekaniker
-
RøhneSelmer AS:
Mekaniker
-
Autoria Bil AS avdeling Ski:
Bilselger
-
Martiniussens Bilservice AS:
Teknisk kontrollør - Fredrikstad
-
Bilforlaget AS:
Vaktsjef/journalist
-
Jæger Automobil AS:
Bilskadetakserer
Ford Focus C-Max
Ford henger seg ikke på 7-setertrenden i kompaktklassen. Fem seter gir maksimal komfort og plass, mener de.


Focus C-Max
Focus C-Max
Først publisert i BIL 9 - 2003.
Fords såkalte fleraktivitetsbil Focus C-Max, som skal lanseres i Norge i månedsskiftet september/oktober, er en 5-seter hvor fleksible seteløsninger gir mange plusspoeng. Og Ford understreker at de bevisst har begrenset seg til fem seter, de ønsker ikke å redusere bilens bruksverdi og fleksibilitet med hensyn til bagasjevolum ved å presse inn syv seter. Vær imidlertid oppmerksom på at den billigste varianten, Ambiente, bare har standard bakseteløsning. Det betyr at du må opp på utstyrsnivå Ghia eller Trend, med minstepris 234.000 kroner, for å få en fullverdig C-Max, ikke bare en vanlig stasjonsvogn.
Trend og Ghia har tre separate bakseter, men det midterste setet kan vippes bakover i en håndvending ellers tas helt ut. Dermed er C-Max en 4-seter, og det er plass til å forskyve de to yttersetene. Setene er montert på smarte diagonale skinner, slik at de skyves både bakover – for å bedre benplassen – og innover, for å gi bedre albuerom til de to passasjerene. For å oppnå maksimal lasteplass, kan de tre baksetene tas helt ut enkeltvis.
Med utvendig lengde 433 cm er C-Max én cm lengre enn Opel Zafira, 7 cm lengre enn nye Renault Scénic og 6 cm kortere enn Volkswagen Touran. Bilens formgivere har holdt seg strengt til formspråket som vi er kjent med gjennom Fiesta og Fusion. En ulempe er at den skrå fronten gjør det vanskelig å vite nøyaktig hvor langt fram snuten befinner seg. Selv om C-Max bærer fornavnet Focus har den lite til felles med Focus, så vel utvendig som innvendig. Dette må ses i lys av at C-Max mer er basert på elementer som senere vil komme i den neste generasjon Focus. For eksempel er akselavstanden 2,5 cm lengre enn på dagens Focus, og sporvidden er økt med hele 4 cm.
Takket være lengre akselavstand og solid sporvidde føles bilen meget retningsstabil. Samtidig opplever vi den nye elektrohydrauliske servostyringen – på Ford-språk kalt EHPAS, Electric- Hydraulic Power-Assisted Steering – som vellykket. Den gir bedre styrerespons og er mer presis enn de rene elektriske styreservoene vi har kjørt i det siste, og nettopp disse egenskapene er også grunnene for at Ford satset på den elektrohydrauliske varianten fremfor elektrisk. En annen nyhet i C-Max, standard bare på Ghia, er elektrisk parkeringsbrems.
Fjæring og demping har et oppsett i standardversjon som oppleves som en smule myk ved kvikk kurvekjøring. Her krenger C-Max noe mer enn Focus og Fusion, vi aner med andre ord at tyngdepunktet er noe høyere. Hvis man vil gi bort litt landeveiskomfort til fordel for strammere fjæring, kan C-Max leveres med sportsunderstell.
I god PR-stil forkynner Ford at navnet C Max symboliserer maksimal Comfort, Control, Confidence. Etter å ha kusket den nye 2,0-liters turbodieselen er det nærliggende å foreslå at en fjerde C kan stå for Capacity. Med 136 hester, 320 Newtonmeter og eksemplarisk støydemping er dette en av de mest behagelige og trekkvillige dieselmotorer vi har kjørt. Den kan kombineres med en ny 6-trinns manuell gearkasse, men på det norske markedet blir 5-trinns standard. Det skal bli interessant å få oppleve motoren i litt større biler senere, vi tror den vil passe som hånd i hanske i Ford Mondeo og Jaguar X-Type.
Når C-Max er klar for det norske markedet om to-tre uker, vil fire motorer – to bensin og to diesel – stå på menyen. Automat blir i utgangspunktet bare tilgjengelig i kombinasjon med 1,6-liters TDCi-motoren, i form av CVT-kasse. I løpet av 2004 vil i alt syv motorvarianter være tilgjengelige, deriblant en 1,8-liter TDCi. Ford Motor Norge ser kke på C-Max som en typisk firmabil, og prisene avspeiler det her finner vi ingen strategiske business-line-priser.
DETTE ER FORD Focus C-Max:
Lengde: 433,3 cm. Bredde: 182,5 cm. Høyde: 159,5 cm. Akselavstand: 264,0 cm. Sporvidde f/b: 153,5/153,1 cm. Bagasjeromvolum: 550 liter. (VDA). Tankvolum: 55 liter.
Forbruk i følge 99/100/EU.