Unge vil ha tilgang til egen bil, enten eid eller i form av bildeling.

Ny måling:

Unge gir ikke slipp på bilen

Til tross for klimakrise, politikk som begrenser bilbruk og bedre kollektivtransport, klamrer unge seg til bilen.

Publisert Sist oppdatert

Ni av ti unge ønsker å ha tilgang på bil i fremtiden og nesten tre av fire tror de vil være avhengig av bil om ti år, viser en fersk undersøkelse.

Det er Kantar som har gjennomført undersøkelsen blant unge mellom 18 og 24 år, på vegne av Santander.

– Det er litt overraskende å se hvor tydelige unge nordmenn er på at bilen kommer til å være viktig i overskuelig fremtid. De ønsker å ha tilgang på bil nå og ser det også som avgjørende å ha bil om ti år, sier Trond Brakken, kommersiell direktør i Santander i Norge.

Undersøkelsen viser ikke bare at bilen vil være viktig i fremtiden, men at den også er viktig for unge i dag. Rundt halvparten av de unge oppgir at de er avhengige av bilen i hverdagen nå, og 60 prosent oppgir at bilen er det transportmiddelet de bruker mest i det daglige.

Det er dobbelt så mange som oppgir at kollektivtransport er det mest brukte transportmiddelet.

Tror på mer bildeling

Selv om hele 88 prosent av de spurte ser for seg at de vil eie sin egen bil om ti år, tror de unge også på mer bildeling i fremtiden. Over halvparten av de spurte tror at flere vil benytte bildelingstjenester, mens bare 25 prosent tror på en økning i bileierskap.

– Det er tydelig at det å eie egen bil kommer til å være dominerende, også i fremtiden. Samtidig vil etterspørselen etter mer fleksible løsninger, som både bildeling og leasing, øke i årene som kommer, sier Brakken.

Nullutslipp viktigst for kvinner

Selv om det store flertallet av unge tror det vil bli flere elektriske biler og mindre utslipp i årene som kommer, er det stor forskjell mellom kjønnene når det kommer til viktigheten av nullutslipp. Over halvparten av mennene i undersøkelsen oppgir at det er helt eller litt uviktig om bilene har lave eller ingen utslipp, mens kvinnene ser stikk motsatt på det. Der mener over halvparten at dette er litt eller veldig viktig.

– Forskjellen mellom kvinner og menn vises også tydelig i spørsmålet om de er villige til å betale mer for en bil som er miljøvennlig. Kun tre av ti er villige til å betale mer, og de aller fleste av dem er kvinner, sier Brakken.

Powered by Labrador CMS