8 prikker = fortsett til fots

Statsråd har i dag vedtatt forskrift om prikkbelastning av førerkort. Målet er å få ned antall ulykker i trafikken ved å straffe verstingene.

Publisert Sist oppdatert

-Prikkbelastning er et viktig tiltak som vil føre til økt sikkerhet og færre drepte og skadde på veiene. Prikkbelastningen betyr strenge, forutsigbare reaksjoner overfor førere som gjentatte ganger bryter regelverket – førere som viser liten aktsomhet for egen og andre trafikanters sikkerhet, sier samferdselsminister Torild Skogsholm i forbindelse med innføringen av forskriften som trer i kraft 1. januar 2004.

Følgende overtredelser vil medføre prikkbelastning:

  • Fartsovertredelser:
    • Overtredelse av fartsreglene når fartsgrensen på stedet er 60 km/t eller lavere og fartsoverskridelsen er på mer enn 10 km/t
    • Overtredelse av fartsreglene når fartsgrensen på stedet er 70 km/t eller høyere og fartsoverskridelsen er på mer enn 15 km/t.
  • Kjøring i strid med trafikklyssignal med fast eller blinkende rødt lys
  • Ulovlig forbikjøring
  • Overtredelser av vikepliktsregler

De fleste overtredelser registreres med to prikker. Fartsoverskridelser skal registreres med én prikk dersom den ikke er over 15 km/t når fartsgrensen på stedet er 60 km/t eller lavere, eller fartsoverskridelsen ikke er over 20 km/t når fartsgrensen på stedet er 70 km/t eller høyere.

Den som registreres med åtte prikker i løpet av en 3-årsperiode mister førerkortet i 6 måneder. Denne perioden kan settes lavere dersom tap av retten til å føre motorvogn medfører ”urimelige ulemper eller dersom det foreligger særdeles formildende omstendigheter”. Hva som ligger i denne formuleringen er ikke forklart nærmere, men vi må anta at yrkessjåfører kan få en mildere straff.

Et sentralt register under Vegdirektoratet vil administrere prikksystemet og politiet skal melde overtredelser inn til dette. Personer som blir registrert med 6 prikker skal snarest mulig varsles om mulige konsekvenser ved ytterligere prikkbelastning.

SINTEF skal evaluerende den nye ordningen for å definere hvilken ulykkesreduserende effekt den har.

Powered by Labrador CMS