-
Møller Bil Skadesenter Ryen:
Bilskadereparatør og billakkerer
-
INTAKT Bilskade:
Billakkerer
-
INTAKT Bilskade:
Bilskadereparatør
-
RøhneSelmer AS:
Mekaniker/Tekniker
-
Bertel O. Steen Telemark:
Plassjef
-
Bertel O. Steen Larvik:
Servicemarkedssjef
-
Birger N. Haug AS:
Nybilselger - Asker og Bærum
-
Møller Bil Skadesenter Hamar:
Biloppretter og Billakkerer
-
Møller Bilskolen:
Instruktør
-
Møller Bil Orkdal:
Klargjører
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Teamleder Klargjøring
-
Bilia JLR Import Norway:
Warranty specialist, Bilia JLR
-
Werksta Norge:
Regionleder
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Mekanikere
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Teknikere
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Salgssjef
-
Premium Cars Stor-Oslo:
Selger Polestar
-
Motor-Trade AS:
Takstmann / Bruktbilkoordinator, Trondheim
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Produksjonsleder og Verkstedsupport
-
Bilskadesenteret Telemark AS:
Billakkerer
-
OFV:
Leder for kjøretøydata
-
Møller Bil:
Junior Business Controller
-
Møller Bil Jessheim:
Markedssjef Volkswagen personbil
-
Møller Bil Haugesund:
Bilmekaniker
-
Toyota Voss A.S:
Bilmekanikar
-
VerkstedGrossisten:
Lager- og Deleselger
-
Helios:
Salgs- og supportmedarbeidere
-
Toyota Sotra AS:
Salgskonsulent
-
Albjerk Bil Drammen AS:
Produksjonsleder verksted
-
Nesbyen Auto AS:
Servicemarkedssjef
-
Bilimportørenes Landsforening:
Leder for kommunikasjon og myndighetskontakt
-
Svalbard Auto AS:
Mekaniker for personbil
-
If Skadeforsikring:
Teknisk inspektør, Storbil og Maskiner
-
HTS Packline:
Junior selger
-
Stangeland Maskin AS:
Lakkerer med fagansvar
-
Man Truck & Bus Norge AS:
Selger Varebil
-
Jæger Automobil AS:
Bilskadetakserer
-
Bilservice AS:
Bilmekanikere
-
Bilforlaget AS:
Journalister/Reporter
Nye samarbeidspartnere
Din neste Volkswagen heter kanskje Leap
Først gikk Audi til SAIC for å få hjelp til elbilutvikling. Uken etter kjøpte VW seg inn hos Xpeng med 700 millioner dollar for å få hjelp til det samme. Nå skrives det åpenbart et nytt kapittel i denne underlige historien.
Bakgrunnen for disse to stegene for å nærme seg kinesisk industri på en helt annen måte enn VW-Gruppens siste 45 år med joint ventures, er åpenbart at tyskerne har innsett at deres elbil-program ikke helt møter verken krav eller behov og at utfordringene er mye større enn dem de klarer alene.
Derfor må tungvekteren i europeisk – i global! – bilindustri banke på døren til en ni år gammel produsent som foreløpig har vært en økonomisk katastrofe og som har kuttet årets produksjonsmål til 132.000 biler (Volkswagens 2023-mål er ni millioner), for å be om hjelp.
For disse kineserne har åpenbart bygget inn noen geniale systemer i en av sine plattformer som heter E/E. 2025-årganger av nye Folkevogner skal bygges på flere år gamle kinesiske plattformer som har fått kjælenavnet Edward!
Tar konsekvensene
Sannsynligvis har Volkswagen sett virkeligheten i øynene og tatt tyren ved hornene, og uten å tenke på stolthet eller prestisjetap valgt en utvei som kan vise seg å være redning. Og de har tatt konsekvensene av en ny virkelighet lenge før noen av kollegene ser ut til å ha fått opp øynene.
Kineserne kan noe de andre ikke kan. Få frem et stort antall ferskvarer som later til å være tilpasset i hvert fall det kinesiske – verdens største – markedet. Og de gjør det fort!
Ta Zeekr. Selv om den til en stor grad utvikles i Gøteborg, har de klart å få tre nye modeller ut på markedet i løpet av to år. Eller enda bedre: ta Nio som uten noen bilbakgrunn (Zeekr har tross alt Volvo et sted i bakgrunnen) – hvordan i all verden har de kunnet klare åtte nye modeller og seks face lifts på fem år?
Fordi de er drittbiler og bare kopier av andre?
Glem de argumentene – de er ikke lenger gyldige.
Nytt kapittel
Men så ser det ut som om Volkswagen vil skrive enda et nytt Kina-kapittel.
Denne historien er ikke bekreftet, men ryktene er så sterke og kildene er det vi kaller «vanligvis svært godt informert», dessuten er hele historien svært logisk – la oss gå ut fra at den stemmer.
Uansett bekreftet Zhu Jiangming – sjefen for den kinesiske produsenten det dreier seg om, at de allerede hadde skrevet lisensavtale med to oversjøiske produsenter på den nye plattformen de nettopp har presentert.
Også der snakker vi om ganske banebrytende teknologi og pakking av komponenter i den arkitekturen det dreier seg om.
Selskapet heter Leap Motor, og: «Vi håper vi ikke må nøye oss med å være enda et elbilmerke, men at vi også kan bidra med lisenser for våre kjerneteknologier,» sa Zhu nylig.
Ferske optimister
Leap Motor er også en av disse elbil startup’ene med selvkjøring og kunstig intelligens langt fremme hvis du spør dem om Meningen med Livet.
Grunnlagt i 2015 og første bilen ble vist i 2018.
Ikke akkurat noen veteran denne heller.
Men med 14.000 biler i juli har den større volum enn både NIO og Xpeng – som vel er de bilene i denne spesielle «ferske optimister»-gruppen som vi kjenner best.
Leapmotor har allerede knyttet kontakt med tyske ZF – sammen skal de utvikle smarte plattformer for det europeiske markedet, og ZF skal være den «Trojanske hesten» som smugler dem inn i Europa.
Fire til én
Men VW-dealen er en helt annen. Her dreier det seg om en plattform som er ferdig og som bruker Leaps såkalte firkløver-teknologi. Enkelt forklart har vi fire forskjellige elektroniske moduler som styrer chassis-elektronikken, karosseri-el, infotainment-avdelingen og den intelligente assisten/selvkjørings-funksjonen.
Nå har Leap klart å kombinere disse fire, vanligvis separate eller eventuelt to pluss to, til én enkelt enhet. Og dermed er Leap blitt attraktiv.
Leap har tradisjonelt bygget rimelige, mindre biler, og den første som skal bruke firkløver-plattformen skal hete B et eller annet – det forteller i hvert fall om en bil i B-segmentet.
Dette stemmer også med ryktet som sier at nå er VW på jakt etter noe de kan lansere som ID.1 eller ID.2, som de lenge har teaset, men som sannsynligvis ligger like bakpå som mye annet av deres batterielektriske.
Det sier forresten litt om utviklingstakten at Zhou Xuning, det er han som er mannen bak Leaps elektroniske fremskritt, forteller at de allerede har generasjon to av Firkløveret klar til 2025.
Vil du høre historien om Volkswagens MEB plattform en gang til? Etablert som prosjekt i 2015, offisielt presentert i 2018 men den første bilen bygget på den arkitekturen kom ikke før i 2020.
Kineserne jobber i et litt annet tempo.
Kina først?
Så er historien at Leap-plattformen skal brukes av Volkswagens undermerke i Kina, Jetta, og at hele prosjektet er et samarbeid mellom Volkswagen og en eldgammel forbindelse, FAW. Det er VW-FAW som skal kjøpe enten den fysiske plattformen, eller lisensen, fra Leap – og det er FAW som skal bygge bilen – slik de bygger Jetta i dag.
Og hvis dette blir bra, er det ingen grunn til at den samme bilen ikke skulle kunne bli bra i Europa også om to år.
Men ellers gleder jeg meg til å fortelle historien om Leap en gang.
Den startet med telekommunikasjon og etter hvert overvåkingskameraer i 1993. Zhu har vært med hele veien.
Stokk og Stein
Etter det har det gått over stokk og stein. Virkelig stokk og stein. Selv sammenliknet med slike stokk og stein vi ofte er blitt vant til i kinesisk bilhistorie, er dette Stokk og Stein av virkelig klasse.
Bare det å starte bilproduksjonen da fabrikken endelig var bygget med en to-dørs sportscoupé – en biltype det var vedtatt at kinesiske kunder ikke ville røre med ildtenger – var en skikkelig blemme. Og flere av journalistene som deltok på lanseringen ble arrestert, for det viste seg at bilene ikke var korrekt registrert!
Og like vellykket – da de åpnet dørene til den flunkende nye fabrikken oppdaget de at de ikke hadde lov til å produsere biler. De hadde simpelthen ikke søkt om den nødvendige lisensen. De måtte bygge bilen i deler som så ble satt sammen av en annen fabrikk som hadde lisens, men ikke penger, så den gikk stille og rolig konk.
Slik fortsetter det selv om det har roet seg de siste årene.
Og det er vel derfor Volkswagen – tror vi – tar sjansen på en nærmere tilknytning dit også, nå.