VW Lupo 1.4

Er et kvikt utseende og gode kjøreegenskaper nok til å oppveie en drøy pris?

Publisert

VW Lupo
VW Lupo

Først publisert i BIL 6 - 1999.

Utvendig er Volkswagens minste nykommer 19 cm kortere enn Polo og har 8 cm kortere akselavstand. Innvendig gir Lupo et rommelig preg – så lenge man sitter i forsetet. Store vinduer gir lys og oversikt, og utstyrsnivå Trendline betyr at interiøret står frem med friske farger. Bak rattet er det ingen problemer med å finne en passende sittestilling ettersom sitteputen har vinkeljustering og rattet kan reguleres i høyden. Sidestøtten kunne vært bedre til både lårene og ryggen. Under kjøring merker jeg imidlertid at jeg gjerne skulle hatt mulighet til å strekke venstrebenet litt mer. Høyrebenet hadde satt pris på bedre sidestøtte, for midtkonsollen slutter midt på leggen. Dashbordet er forholdsvis spartansk utstyrt, men med to runde instrumentklokker som et naturlig blikkfang.

Adkomsten til baksetene er helt grei, for utstyrsnivå Trendline inkluderer seter av typen "Easyentry ". Dette betyr at forsetene glir fremover ca 20 cm i det ryggen felles ned. Benplassen i baksetet er tilfredsstillende bare for barn, høyden derimot er grei for personer inntil 180 cm. Du kan velge mellom to ulike bakseteløsninger, enten tre-seter med hel nedfellbar rygg eller to-seter med delt nedfellbar rygg. Treseteren koster 1.000 kroner mer.

Kvikk og snerten
Den kvikke 75-hesteren er tilstrekkelig for å gi "lilleulv" fartsressurser nok til å få en sportslig følelse, og bilen er morsom å kjøre. Styringen er følsom og presis.

Fjæring og demping utgjør et fint kompromiss, fast nok til å hindre krenging og myk nok til å ta brodden av skarpe skjøter i veidekket. Hjulopphenget jobber akseptabelt stille. Som de fleste småbiler er den utrolig snerten å håndtere på trange plasser, ikke minst fordi servostyring er standard i kombinasjon med 1,4-literen.

Selv om Lupo på grunn av sin størrelse ikke skulle synes særlig i terrenget, vekker den så absolutt oppmerksomhet med sitt utseende – i hvert fall når den er knallgul. Lupo er imidlertid ikke alene om å vekke oppsikt, det er tøff konkurranse også på det feltet. Ford Ka og Toyota Yaris er et par eksempler.

Et nærliggende spørsmål er derfor om Lupo er for dyr, både i forhold til konsernets etablerte småbilsuksess Polo og i forhold til andre konkurrenter. Med 75-hesters motor er Polo rundt regnet 10.000 kroner dyrere, men til gjengjeld er bagasjeplassen dobbelt så stor: 260 liter i Polo mot 130 i Lupo. I Lupos favør må vi nevne at den er en mer moderne konstruksjon enn Polo, noe som blant annet gir seg utslag i et høyere sikkerhetsnivå hvor fire kollisjonsputer er standard. ABSbremser er derimot ikke standard. Det må du punge ut 6.800 kroner ekstra for. Det må heller ikke glemmes at Lupo kan leveres bare som 3-dørs, mens Polo også fås som 5-dørs. I likhet med de fleste av VW-produktene har Lupo helforsinket karosseri, noe som betyr 12 års garanti mot gjennomrusting og 3 år mot lakkskader.

LUPO TRENDLINE 1.4 16V:
Motor: 4-sylindret rekkemotor med en overliggende kamaksel og fire ventiler pr sylinder. 1.390 ccm. 55 kW (75 hk) v/5.000 o/min. 126 Nm v/3.800 o/min.
Transmisjon: Forhjulsdrift. Femtrinns manuell gearkasse.
Bremser: Skiver foran, tromler bak.
Dekk:
175/65R13.
Mål: Lengde: 352,5 cm. Bredde: 163,9 cm. Høyde: 146,0 cm. Akselavstand: 232,3 cm. Sporvidde f/b: 137,1/138,4 cm.
Vekter: Egenvekt m/fører: 982 kg. Tillatt totalvekt: 1360 kg.
Volum:
Bagasjerom: 130 liter (VDA). Tank: 34 liter.
Aks. 0 - 100: 12,0 sek.
Toppfart: 172 km/t
Forbruk by: 0,83 l/mil
Forbruk landevei: 0,50 l/mil
Forbruk snitt: 0,62 l/mil
Pris: kr 153.140,-
Forbruk i følge 93/116/EU.

Powered by Labrador CMS