Ford elektriske Puma vil være på plass i mai. (Foto: Ford)

Ford klar med elektrisk Puma og går fra en til fire el-personbiler på ett år

Morsom å kjøre, men er prisen for høy?

Fords elektriske lavprissvar heter Puma og de første kundebilene er her i juni. Spørsmålet er bare om den Romania-bygde SUV-en vil være billig nok i møte med konkurrentene?

Publisert Sist oppdatert

Med utestengelse fra USA og hindringer i EU ankommer kinesisk overproduksjon av elbiler et vidåpent Norge, og ønskes velkommen med beskjeden vektavgift og enn så lenge null moms på den første halve bilprismillionen.

Med dette bakteppet ankommer de første eksemplarene av Fords Romania-bygde SUV Puma i mai. Kundebilene ankommer fra juni.

Det store spørsmålet vil være om startprisen på 330.300 kroner økende til 353.800 kroner når premium-pakken inkluderes og før det krysses av i alle tilgjengelige tilvalgrubrikker til makspris ender rundt 400.000 kroner, er godt nok i møte med stadig skjerpet konkurranse?

Fra tøff 2+2 seter til SUV

Puma, med produksjonshistorikk som tøff 2+2 seters kupe tilbake til høsten 1997 og fraværende fra 2001 til den gjenoppstod som forhjulsdrevet B-klasse SUV med bensin, diesel og hybrid drivlinje i 2019, ble allerede i 2022 annonsert med batterelektrisk drivlinje.

Fra det norske modellprogrammet forsvant Puma, Fords bestselger i Europa, ved modelloppgraderingen sist sommer. Bensinmotorvarianten kommer ikke tilbake, kun elektrisk vil gjelde i Norge.

Puma E er således ikke en del av plattformsamarbeidet med Volkswagen, men i hovedsak et resultat av skjerpede utslippskrav til biler som selges i EU/EFTA/UK.

En motor på 168 hk

I elektrisk Puma evner Ford å gjenskape kjøregleden som var en av grunntankene bak Puma 25 år tilbake.

Teknologien for den elektriske er lik i alle variantene: 168 hk motor, 43 kWt netto batteripakke som gir inntil 376 km rekkevidde og lades 10-80 prosent på 23 minutter. Fire kjøremodus og én pedals funksjon er standard.

Ford oppgir strømforbruket til litt over 13 kWt/100 km. En hel dags kjøring på en veksel av motorveier og underholdende fjellveier endte med akkurat 13,0 kWt/100 km i forbruk. Dette må være blant klassens aller beste.

Glem firehjulsdrift som konkurrenten og storselgeren Volvo EX30 tilbys med. Firehjulsdrift vil også være et viktig tilvalg på Toyota Urban Cruiser og tvillingbroren Suzuki Vitara E, begge svært opplagte konkurrenter til Puma.

Gjenskapt kjøreglede

I elektrisk Puma evner Ford å gjenskape kjøregleden som var en av grunntankene bak Puma 25 år tilbake. Så kan det naturligvis spørres om hvorfor Ford har lagt inn et så kjedelig program som «Normal» i en bil som presterer best og fremkaller betydelig mengder kjøreglede etter å ha aktivert programmet «Sport». Sjelden skifter en bil så totalt karakter ved kun å endre oppsettet på styring og gasspådrag.

Motorlyd har Ford også lagt inn, og mest aktiv i sport-modus, om den ikke skrus av eller på, alt ettersom man måtte ønske. Normalt framstår slik lyd via høyttaleranlegget (fra B&O) kun som kunstig og ekkel, men i dette tilfellet er den nær identisk med det svært karakteristiske lydbildet fra den 3-sylindrede, en-liters turbo bensinmotoren fossilvarianten er utstyrt med.

Gigaboks bak

Hva annet skiller Puma fra konkurrentene? Jo, en brønn/kum på 145 liter under bagasjeromsgulvet som Ford kaller gigaboks. Boksen har sluk og kan spyles som frunken i Mustang Mach-E.

Teknologien for den elektriske er lik i alle variantene: 168 hk motor, 43 kWt netto batteripakke som gir inntil 376 km rekkevidde og lades 10-80 prosent på 23 minutter. Fire kjøremodus og én pedals funksjon er standard.

Fords tanke er naturligvis at oppi her slenges skitne støvler og klissvåte, møkkete klær etter turer i skog og mark. Eller som en kollega bemerket under første norske pressekjøring: Brønnen egner seg ypperlig til å bringe fisken levende hjem etter fisketuren så den kan hives helt fersk rett på grillen eller i stekepanna. Hvilken god ide!

Så når Ford oppgir bagasjerommets størrelse til 523 liter og klassens største, inkluderer det gigaboksen. Puma leveres også med frunk på 43 liter, stor nok til å plassere ladekabelen på høykant og i tillegg få plass til en pose med spylervæske.

Nedprioritert baksete

Til å være såpass rimelig har Ford snekret sammen em grei pakke til enslige og par. Som familiebil blir 4,21 meter lange Puma i trangeste laget, ikke minst fordi baksetet egner seg mer for små barn enn for voksne, ikke minst fordi batteripakken bygger så mye at man blir sittende ubehagelig nær gulvet. Puma egner seg også godt som familiens bil nummer to.

Norges-aktuelle varianter

* Select som innstegsmodell koster fra 330.300 kroner. Her inneholder utstyrspakken 17-tommers aluminiumsfelger, LED-hovedlys med auto fjernlys, flerfarget miljøbelysning, 12-tommers berøringsskjerm med SYNC 4, 6 høyttalere, ryggekamera og førerassistanseteknologier som cruisekontroll, filvarsler og fartsskiltgjenkjenning.

* Med det Ford kaller premium pakke prises Puma fra 353.800 kroner. Her oppgraderes alufelgene til 18 tommer. Videre inneholder pakken B&O lydsystem med 10 høyttalere inkludert lydplanken på dashbordet, oppgradert utvendig styling, LED Matrix hovedlys og elektrisk bakluke

Det store spørsmålet vil være om startprisen på 330.300 kroner økende til 353.800 kroner når premium-pakken inkluderes og før det krysses av i alle tilgjengelige tilvalgrubrikker til makspris ender rundt 400.000 kroner, er godt nok i møte med stadig skjerpet konkurranse?

* I prisene, som er ex frakt og leveringskostnader, inngår tre års fri service. Alle variantene trekker tilhenger med vekt inntil 750 kg. Tilhengerfestet koster 8.700 kroner ekstra.

Ikke skiluke 

To etasjes bagasjeromsgulv gir flatt lasteareal når det 40/60-splittede bakseteryggene legges ned, men Puma har ingen skiluke. Gode seter foran reguleres manuelt, Ford har tatt seg råd til myke materialer som er gode å ta på i sikthøyde. Resten av interiøret preges av hard plast, men heldigvis med lite støvtiltrekkende og ekkel «pianolakkplast».

Hvem er så konkurrentene: Ford i Norge har listet opp VW ID.3, Volvo EX30, Peugeot E-2008, Kia EV3 og MG4. I tillegg er det all grunn til å plusse MGS5, Toyota Urban Cruiser og Suzuki eVitara på listen.

Ford har ingen ambisjoner om å gjøre Puma til merkets bestselger i Norge, men håper å bli blant de tre mest valgte i klassen for små SUV-er. Det kommer neppe til å bli lett etter at prisen på MGS5 og Urban Cruiser nå er kjent.

Hovedfokuset for Ford vil uansett være på Explorer EV og Capri.

OPPSUMMERT

Interessant og svært morsom å kjøre, men Ford Puma kan prismessig være forbikjørt av flere konkurrenter allerede før de første eksemplarene kommer til landet.

Ford Puma i tall

Pris SelectKr. 330 300
Pris PremiumKr. 353 800
MotorEl/168 hk/290 Nm
Drivlinje1A, forhjulsdrift
0-100 km/t8,0 sekunder
Toppfart160 km/t
Batteri (netto)43 kWt
Lading DC/AC100/11 kW
Ladefart 10-80%23 min
Strømforbruk13,1/14,7* kWt
Rekkevidde (WLTP)376/347* km
Dimensjoner (L/B/H)421/181/156 cm
Akselavstand259 cm
Bilvekt1 563 kg
Nyttelast452 kg
Bakkeklaring, ulastet15,7 cm
Tilhengervekt750 kg
Bagasjerom foran43 liter
Gigaboks145 liter
Bagasjerom bak523-1 283 liter
Garanti/km5 år/100 000 km
Batterigaranti/km8 år/160 000 km
MiljøklasseA
Euro NCAPIkke testet
Kilde: Produsent/OFV *Gjelder Premium

Her lanseringsfargen Digital Aqua Blue.
Helt nytt og klart forbedret førermiljø.
Trangt, lav sittehøyde og lite egnet for voksne her.
Mye plass her tatt bilen størrelse i betraktning.
Splitt 40/60 og ingen skiluke.
Bagasjeromsgulv i to etasjer.
Ekstra brønn på 145 liter under bagasjeromsgulvet.
Bunnplugg i bagasjeromsbrønnen.
Frunk med plass til ladekabel på høykant.
Kun 13 kWt forbruk per 100 km.
Fortsatt fysiske knapper på rattet.
LED Matrix hovedlys på toppmodellen.
Hvit skrift skiller elektrisk fra fossil variant.
Oppgradert, men ikke de store endringene utvendig.
Powered by Labrador CMS