-
Møller Bil Outlet Alnabru:
Salgssjef Bruktbil
-
Werksta Kristiansand:
Billakkerer
-
Volvo Car Fornebu:
Leder Servicemarked
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Fleet Manager
-
Mekonomen Company Bilverksted AS:
Avdelingsleder
-
Man Truck & Bus Norge AS:
Selger TopUsed
-
Møller Bil Stavanger:
Takserer
-
RSA Import:
Salgs- og markeds-koordinator
-
Team Verksted AS:
Delelager/kundemottak
-
Man Truck & Bus Norge AS:
Selger nye lastebiler på Østlandet
-
Møller Bil Skadesenter Ryen:
Bilskadereparatør
-
Werksta Kristiansand:
Teamleder Karosseri
-
Bilservice AS:
Bilmekanikere
-
Albjerk Bil Drammen AS:
Salgssjef
-
Mobile Kjeller AS:
Servicemarkedssjef
-
Man Truck & Bus Norge AS:
Key Account Manager Customer Service
-
Bilia Norge AS:
Innkjøpsansvarlig
-
Robert Bosch AS:
Teknisk Support
-
RN Nordic:
Head of Sales
-
Møller Bil Gjøvik:
Bilmekaniker
-
Toyota Østfold AS:
Salgskonsulent
-
RSA BIL Forus:
Bilselger Nye og Brukte biler
-
Bilia Norge AS:
Salgsdirektør Fleet
-
Team Verksted AS:
Mekaniker
-
Herøy Bil & Maskin AS:
Bilmekaniker
-
Bilforlaget AS:
Journalister/Reporter
Nissan Primera ´97
Nissan Primera er ikke størst eller mest komfortabel, og har heller ikke de friskeste motorene i mellomklassen. Men er du på jakt etter en bil som er god og underholdende å kjøre er det få som overgår den. Også i den nye Primera er det kjøreegenskaper og kjørefølelse som står i fokus, og mannen som er ansvarlig for den biten av utviklingsarbeidet er belgier og heter Dirk Schoysman.
Først publisert i BIL 9 - 1996.
Standardbiler på asfaltbane er som regel bånn i bøtta. De er rett og slett ikke utviklet for slikt bruk. Selv biler som er rene råskinn på landeveien, kan vise seg å være kjedelige på en asfaltbane. Men det finnes selvsagt også unntak.
Nissan Primera SRi skulle vise seg å være et av dem, og det til tross for en nokså ordinær to-liters rekkefirer. I dag gir ikke 130 hk grunn til hjertebank, men Nissans utviklingsavdeling og Dirk Schoysman har sørget for at Primera har kjøreegenskaper som kompenserer for det ordinære effekttallet.
Ingen av de japanske bilprodusentene har ennå europeiske utviklingsavdelinger som jobber helt selvstendig, hovedarbeidet skjer fortsatt i Japan, og selv om det er snakk om biler utviklet for Europa er det stort sett de samme komponentene som sitter i de japanske utgavene av de samme bilene. Men europeisk og japansk smak er forskjellig, ikke bare når det gjelder form og farge, like mye når det gjelder komfort og kjøreegenskaper.
Racing erfaring
Da jeg for to år siden var i Japan, fikk jeg anledning til å prøvekjøre både Maxima og Almera ( den heter fortsatt Sunny i Japan) med japanske spesifikasjoner. Jeg kan love at begge disse bilene hadde fått strykkarakter på det europeiske markedet. De japanske modellene har mykere fjæring og demping enn sine europatilpassede søsken. Men det mest skremmende var at de rett og slett føltes lealause, det virket nesten som hjulopphengene levde sitt eget liv under bilen.
Dirk Schoysman er Nissan Europes mann når det gjelder chassis, han begynte å kjøre gokart i 1980. De siste årene har han kjørt langdistanseløp og har blant annet en førsteplass i Gruppe N i 24-timers på Francorchamps og Nürburgring i Nissan Skyline GT-R i 1991. I 1992 ble det en andreplass på Francorchamps i Gruppe A og i 1993 kjørte han inn til førsteplass i Langstreckenpokal Nürburgring i Gruppe N.
Han har vært ansatt ved NETC-B (Nissan European Technology Center (Brussel)) siden 1987 og har de siste årene fått stadig større innflytelse når det gjelder tilpassing av chassis, og har nå tilbakelagt mer enn 3000 runder på Nürburgring Nordschleife.
Europeiske kjøreegenskaper
Første gang Dirk Schoysmans navn dukket opp var under presentasjonen av Nissan Maxima., Etter å ha kjørt både den japanske og europeiske versjonen av Maxima er det ingen tvil om at hans innsats er viktig for Nissans arbeid for å tilpasse sine biler til det europeiske markedet. Han har også vært med under utviklingen av Almera, og spesielt Almera 2.0 GTi, men Primera er Nissans viktigste bil i Europa og han har tilbakelagt 300 runder på Nürburgring i de forskjellige utgavene av den nye Primeraen, med mest vekt på SRi- og GTi-modellen.
- Vanligvis foregår utviklingen på denne måten: - forteller han - Når japanerne mener de har et hjuloppheng og et oppsett de mener holder mål og som vil passe på det europeiske markedet får vi prototyper over til Europa. For EQ (internkode for nye Primera) viste det seg at både fjæring og demping var for fast, komforten var for dårlig, men kjøreegenskapene holdt absolutt mål. Vi har valgt mykere fjærer og støtdempere og montert inn nye gummistoppere på støtdemperne, samt modifisert gummiforingene i både for- og bakhjulsoppheng. På denne måten har vi greid å forbedre komforten merkbart uten at det har gått på bekostning av kjøreegenskapene. EQ har 5 cm lengre akselavstand, noe som medførte at vi måtte endre rattutvekslingen for å beholde samme styrerespons, Dirk Schoysman forteller ivrig på flytende engelsk med en tydelig belgisk aksent.
- Nürburgring er perfekt for testing av biler, her har vi en bane som er 21 km lang, har ca. 170 svinger, høydeforskjeller og forskjellige veidekker, en perfekt kombinasjon for å teste biler på ytelsesgrensene. Takler en bil Nürburgring, takler den alle veiforhold. En runde med fullt drag på Ringen er 30 ganger tøffere enn tilsvarende distanse på vanlig landevei, og etter drøyt 6.300 km på Ringen mener han å være i mål med EQ.
Overbevisende veigrep
Nye Primera er tvers gjennom ny. De fleste vil legge merke til at den er blitt rommeligere, og det nye interiøret skiller seg også klart fra forgjengeren, men disse detaljene kommer vi tilbake til i neste utgave av Bil. Når er det hjuloppheng og kjøreegenskaper det handler om.
Forhjulsopphengene er de samme som i den avtroppende modellen. Det betyr to bærearmer pr. hjul, en oppe og en nede, fjærben og krengningsstabilisator. Bak-hjulsopphenget er derimot helt nytt, og av samme konstruksjon som vi allerede finner i Maxima og Almera. Langsgående bærearmer, torsjonaksel med krengningsstabilisator og en Scott-Russel lenkearmer som holder det hele på plass sideveis er Nissans oppskrift for godt veigrep.
- I den avtroppende modellen kunne vi ikke utnytte forhjulsopphenget fullt ut. For å balansere bilen og unngå at den ble overstyrt måtte vi legge inn en forhjulsgeometri som ga mer understyring. Dermed mistet vi også litt veigrep foran. Med den nye bakakselen har vi fått bedre grep bak, og kan nå utnytte forhjulsopphenget fullt ut, forklarer Dirk Schoysman i det vi legger ut på en oppvarmingsrunde på Ringen.
Dirk og kollegene har brukt mange timer i SRi-modellen vi nå kjører. Den er utstyrt med en to-liters motor med 130 hk, og burde sånn sett være relativt kjedelig å kjøre på bane. Etter oppvarmingsrunden er det min tur bak rattet. Jeg har ikke noe å stille opp med sammenlignet med Dirk Schoysmans mer enn 3000 runder på Nürburgring, men oppdager ganske fort at denne bilen tåler tøff behandling. Styreresponsen er nydelig, og bilen føles lettkjørt og stabil. Men det er først og fremst veigrepet i svingene som imponerer. Jeg har kjørt biler med mer sportslig karakter enn Primera SRi på Nürburgring, men ingen som har passet bedre. Jeg forstår godt hvorfor Dirk Schoysman og hans kolleger har så velutviklet selvtillit; dette er rett og slett meget bra.
Når du leser dette har vi allerede prøvekjørt nye Primera under mer normale forhold, og vi kommer tilbake med en fyldigere presentasjon og kjøreinntrykk i neste nummer av Bil. Holder førsteinntrykket fra Nürburgring seg lover det godt, Nissan har nemlig som mål at Primera skal være klasseleder når det gjelder kjøreegenskaper og kjørefølelse.