-
byMEDHUS AS:
Detailer / bilklargjører
-
byMEDHUS AS:
Bilselger
-
Formula Automobile Norge AS:
Sales Executive & Brand Specialist
-
Møller Bil Outlet Alnabru:
Salgssjef Bruktbil
-
Werksta Kristiansand:
Billakkerer
-
Volvo Car Fornebu:
Leder Servicemarked
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Fleet Manager
-
Mekonomen Company Bilverksted AS:
Avdelingsleder
-
Man Truck & Bus Norge AS:
Selger TopUsed
-
Møller Bil Stavanger:
Takserer
-
RSA Import:
Salgs- og markeds-koordinator
-
Team Verksted AS:
Delelager/kundemottak
-
Man Truck & Bus Norge AS:
Selger nye lastebiler på Østlandet
-
Møller Bil Skadesenter Ryen:
Bilskadereparatør
-
Werksta Kristiansand:
Teamleder Karosseri
-
Bilservice AS:
Bilmekanikere
-
Albjerk Bil Drammen AS:
Salgssjef
-
Mobile Kjeller AS:
Servicemarkedssjef
-
Man Truck & Bus Norge AS:
Key Account Manager Customer Service
-
Bilia Norge AS:
Innkjøpsansvarlig
-
Robert Bosch AS:
Teknisk Support
-
RN Nordic:
Head of Sales
-
Møller Bil Gjøvik:
Bilmekaniker
-
Toyota Østfold AS:
Salgskonsulent
-
RSA BIL Forus:
Bilselger Nye og Brukte biler
-
Bilia Norge AS:
Salgsdirektør Fleet
-
Team Verksted AS:
Mekaniker
-
Herøy Bil & Maskin AS:
Bilmekaniker
-
Bilforlaget AS:
Journalister/Reporter
Framtid vs. tradisjon - del 2
Når Lexus i løpet av høsten lanserer den første bilmodellen med elmotor, er de så opptatt av å skåne kundene at de tar dem under begge armene og løfter dem forsiktig inn i den elektrifiserte teknologien. BMW gjorde det motsatte med i3.
LIK REKKEVIDDE
Hvordan forklarer vi ganske lik rekkevidde både på papiret og i praksis, når batteriet på Lexus sluker 54,3 kWt strøm, mot i3 bare 42,2 kWt? Stikkordet er å finne i bilvekten.
i3 veier på grunn av utstrakt bruk av aluminium/karbonfiberplast, bare 1270 kilo, UX 300e hele 580 kilo mer. Litt av vektøkningen ligger i Lexusens halvmeter større lengde, men det meste må forklares med større batteri og mer tradisjonell karosserikonstruksjon.
I begge bilene oppgis 300 km WLTP-rekkevidde som skal være ganske nær norsk sommerbruksrekkevidde. Vel, etter 215 km var det 37 km rekkevidde igjen på i3, mens på Lexus blinket reservetankmåleren allerede. Konklusjon i denne testen kjørt på ganske varierte veier, alt fra by til motorvei, ga oss 250 reelle kilometer før nødvendig ladestopp.
BMW hadde da forbrukt 1,49 kWt per mil, Lexus 1,94 kWt. Vårt BMW-forbruk lå litt under oppgitt. For Lexus foreligger foreløpig ingen dokumenterte forbrukstall fordi testbilen er en prototype og ennå ikke i produksjon.
50 KW
For begge oppgis hurtigladefarten til 50 kW basert på CCS-teknologi i BMW og litt overraskende Chademo i Lexus. Testlaget mener det er greit for en urbanbil som i3 med 50 kW, men ikke like greit for UX som, på grunn av at den er større og byr på mer komfort, også innbyr til lengre kjøreturer enn i3. Men lang ladetid irriterer gjerne mer enn mellomlang rekkevidde ute på landeveien.
UX har motoren foran og trekker på forhjulene, i i3 sitter motoren bak og driver bakhjulene. Det betyr igjen ganske forskjellige kjøreopplevelser, særlig under hardt gasspådrag fra stillestående. BMW med 170 hk/250 Nm) skyter fart uten antydning til å trekke fra side til side. Oppsettet legger opp til gokartfølelse, men det skyldes også regenereringen som ikke kan slås av og gir i3 nær én-pedals kjøreopplevelse.
Hos Lexus (204 hk/300 Nm) styres regenereringen via girspaken og i flere trinn med hendler på rattet. Bilen bremses også ved å bruke hendlene uavhengig av girspaken.
Forhjulene kontrolleres av en ny «drivaksel» som sammen med datastyring skal sørge for at du, ifølge Lexus, unngår whiplash ved å tråkke hardt på gasspedalen ut av lyskrysset. Når dette testes i praksis, er forhjulsdriften og den umiddelbare store kraftoverføringen fra elektromotoren i UX 300e fint kontrollert.
PÅ VEIEN
Styringen i i3 blir merkbart tyngre og rattutvekslingen mindre ettersom farten øker. Dette er et kjent «autobahn-fenomen». Bonusen oppnås med kun små rattutslag til 80 km/t på svingete vei, noe som igjen fører til avslappende sportslig kjøring uten at føreren behøver å tenke på det.
UX300e på sin side har en annen type elektrisk styring. Den er mer nøytral og til dels ganske ufølsom, men Lexus forsøker ikke å fortelle om sportslighet heller. Likevel kjører bilen fint gjennom svinger. Den krenger lite, men likevel nok til at det blir behagelig uten å miste kursen.
Sånn sett opptrer UX som mest komfortabel og i3 som mest sportslig.
INNVENDIG
Det minimalistiske interiøret skiller BMW fra det overdådige i Lexus. Noen knapper på rattet, to skjermer og iDrive-funksjonen med betjeningsratt mellom setene er alt. Elegant, luftig og smarttelefonelegant.
UX300 e stiller med gode synlige knapper og brytere. Mange liker det slik. Det som likevel irriterer, er den overivrige berøringsplaten du blir tvunget til å bruke på midtkonsollen for å styre sekundære funksjoner, som eksempelvis å stille inn radiokanaler, mobiltelefoner og navigasjon.
Dessuten har Lexus i tillegg laget sin egen «utstikker» som blant annet kontrollerer radioen og valg av kanaler direkte. Utstikkeren må være laget av tekno-nerder for å få design-applaus.
Setene er utvilsomt best i Lexus og har flest innstillinger. I BMW er det overraskende liten sidestøtte å få.
Lexus ruller på standard 17-tommers hjul, i3 derimot leveres med 155/70 R19, en sær dimensjon som begrenser tilgangen på dekk i ulike kvalitet- og prisklasser.
LES VIDERE:
- Innledning
- Del 1
- Del 2
- Konklusjon og testdata
OBS!
Prisene i testen var gyldige da bladet ble produsert. Du finner alltid oppdaterte priser i vår nybildatabase.