Alpine A290

Dobler modellutvalget

Hot hatch på elektrisk

Det som er så fantastisk og utrolig med Alpines hotte utgave av Renault 5, er at det er en helt egen konstruksjon med ekte Alpine vibber og ikke en Renault med et døvt modifisert karosseri.

Opprinnelig ertet Alpine oss med en beta-versjon av denne bilen for temmelig nøyaktig ett år siden

Den var ganske ekstrem på enkelte områder. Førerplass i midten, en skikkelig stor tefat-spoiler over bakruta og feika luftinntak foran bakhjulene – for eksempel. Så ekstrem at jeg hadde dem mistenkt for bare å jukse, piske opp stemningen, før vi fikk en femmer-Alpine, litt senket og fete felger – og ferdig med det.

Egen identitet

Bilen er 60 mm bredere enn Renaulten, det skyldes blant annet forstillingen som er bygget opp på en helt ny hjelperamme i aluminium der foran, med helt annen opphengning for fjæringsarmene og helt nye felger – ganske like Beta-utgaven sine.

Hydraulisk bump-stop, som det nok kan bli bruk for, det er mye som tyder på at denne er ment for hardt bruk.

Nye krengningsstag og 320 mm skiver for Bremboen som er hentet fra A110. Pluss dekk, tre forskjellige versjoner, som Michelin har komponert spesielt for denne bilen.

Bremsene har for øvrig god hjelp fra regenerativ-knappen som du styrer selv (der du også har en frihjuls-funksjon). Mer om den etterpå.

Utvendig er det også gjort mye for å gjøre denne til Alpine og fjerne den fra Renault.

Rally-inspirasjon

Allerede i støtfangeravdelingen ser du markerte forskjeller, dypere, mer aggressive. Og krysset på lyktene skal selvfølgelig imitere tapen du satte på frontlyktene tilbake i steinalderen der lykteglasset ennå gikk i tusen knas når det smalt.

På bakdøren har de lagt inn noen former som kan illudere et luftinntak til hekkmotorer – akkurat den kunne de gjerne hoppet over for min del, den virket litt for råne-plastaktig. Men hekken, med den lille leppa litt under bakruta, skal ha gode aerodynamiske egenskaper der den får hjelp av flater på baklyktene som styrer luftstrømmen og en diffusor under.

Innvendig har du veldig mye Renault Fem, med det store digitale instrument-klusteret, den store skjermen, den fysiske klimakontrollen og det litt retro dashbordet. Dessuten er det skikkelige brytere i midtkonsollen!

Tar du utfordringen?

Infotainment og instrumentene er imidlertid spesialdesignet for denne bilen og inneholder også litt spenstig animasjon.

Særlig vil du oppdage det når du lar bilen overta opplæringen med sitt Challenger program.

Den går til og med noen skritt lenger enn BMWs Drift Analyser og kan gi deg 15 oppgaver som går fra det helt enkle med best km/kWt kjøring, til avanserte som den beste drifting-vinkelen, eller den lar fører-overvåkingen lære deg hvor du skal ha blikket når du leter etter den kritiske apexen for å ta svingen best.

Den er nesten som Gran Turismos førerkurs, og inneholder klokke for beste aks og måler for korteste bremselengde.

Og a pro pos beste aks.

Kjapp eller kjappere?

I maskinavdelingen er det én motor (ikke to) på forakselen som mates fra et 52 kWt batteri. Den leveres enten med 178 eller 217 hk. Rekkevidden vil bli litt over 350 kilometer med den slappeste versjonen.

Nulltilhundre på enten 7,4 eller 6,7 sekunder og makser ut på enten 160 eller 170 km/t.

Litt sånn Mini Cooper S Electric eller Abarth 500e verdier. Sikkert slik pris også, selv om den er det foreløpig ikke sagt noe om.

Men underveis til hundre eller mer, har du lyd også. Den påstås å være «ektere» enn den Abarthen leverer. Det finnes flere lydbilder, ingen forsøker å imitere en V8-motor – dette er elmotorlyder som bygger seg opp med økt hastighet og som til og med reagerer på gasspedal posisjon og grepet mot underlaget.

(saken fortsetter)

Og så den siste Alpine-finten:

På rattet har du – tenk Formel 1 – to knotter. En rød og en blå. Den ene, en boosterknapp for forbikjøring. Den andre for regenerering som samtidig blir en bremsefunksjon.

Boosteren kicker inn flere hestekrefter i 10 sekunder. Energien til den innsatsen kan regenereres på 30 sekunder. Men allerede etter 15 sekunder kan du ha boost i fem sekunder til.

Og der mangler det beskrivelse som gjør at jeg er ekstra spent på å prøve den. Hva skjer hvis man er midt i en forbikjøring og boosten forsvinner? Bare håpe at alt går bra og at bilen som kommer mot deg ikke gjør det.

Mange av den eldre garde vil kjenne godt til denne følelsen. Med den gamle Bobla gikk forbikjøring i tredje giret overraskende raskt. Men hvis du da kom opp i 5000 omdreininger og måtte opp i fjerde, mens du fremdeles kjørte forbi, hadde du dummet seg ut.

Der var utvekslingen så lang at det var som om bilen stoppet – akselerasjon var det i hvert fall ikke mye igjen av.

Det er det jeg frykter kan bli følelsen av en elektrisk booster.

Men ikke misforstå – dette er en seriøs hot hatch jeg virkelig ser frem til.

Renault også, regner jeg med.

Mye mer på gang

I deres program ligger det nå syv nye elektriske Alpiner som selvfølgelig vil ha en vesentlig høyere margin enn de vanlige Renaultene.

I budsjettene ligger det Alpine-omsetning for to milliarder euro i 2026, og over åtte i 2030.

I fjor ble det solgt snaue 4.500 Alpiner. Bare syv prosent av Renaults volum var batterielektrisk i fjor.

Alpine blir stadig viktigere, både for konsernets elektrifiseringsgrad og for den samlede inntjeningen.

Alpine A290
Alpine A290
Alpine A290
Alpine A290
Alpine A290
Alpine A290
Alpine A290
Alpine A290
Alpine A290
Alpine A290
Alpine A290
Alpine A290
Alpine A290
Alpine A290
Alpine A290
Alpine A290
Alpine A290
Alpine A290
Alpine A290
Alpine A290
Alpine A290
Alpine A290
Alpine A290
Alpine A290
Alpine A290
Alpine A290
Alpine A290
Alpine A290
Alpine A290
Powered by Labrador CMS